
Studie: pessimisme over maatschappij verkleint kans op ouderschap
TILBURG (ANP) - Jongvolwassenen die de toekomst van de volgende generatie somber inzien, zien volgens onderzoek van Tilburg University vaker af van het krijgen van kinderen dan mensen die positievere verwachtingen hebben. "Voor mensen met een pessimistische blik op de toekomst geldt dat het niet alleen bij praten blijft", stelt onderzoeker Katya Ivanova. De kans dat zij aan het ouderschap beginnen, is daadwerkelijk kleiner.
In het onderzoek is gebruikgemaakt van gegevens uit langlopend onderzoek onder duizenden Nederlanders. Zij kregen onder meer vragen voorgelegd over hun eigen toekomstverwachting en over hun verwachtingen voor de volgende generatie. Die antwoorden hebben de onderzoekers gecombineerd met de informatie die deelnemers steeds invullen over hun familie en huishouden. Vooral onder vrouwelijke deelnemers zien ze een duidelijk verband: de meest optimistische respondenten, die denken dat de toekomstige generatie het veel beter zal krijgen dan de huidige, zijn vaker geneigd om zelf kinderen te krijgen dan de pessimisten.
"In een tijd die wordt gekenmerkt door klimaatverandering, toenemende ongelijkheid en polarisatie, is het niet gek dat veel jonge mensen zich zorgen maken over de toekomst en de wereld waar hun eventuele kinderen in zullen opgroeien", duidt Ivanova haar resultaten op de website van de universiteit.
Het geboortecijfer daalt al jaren. Gemiddeld wordt in Nederland per vrouw nog 1,49 kind geboren. Artsen zien intussen ook een groep jonge mannen die geen kinderen willen en zich daarom al onder de 30 jaar willen laten steriliseren, meldde NOS op 3 donderdag. Daar zijn artsen wel terughoudend mee, omdat vooral jonge mannen later soms spijt krijgen.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
8 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden