Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studie: Nederlanders laten asociaal gedrag online massaal gebeuren

Studie: Nederlanders laten asociaal gedrag online massaal gebeuren

HILVERSUM (ANP) - Het is momenteel vrij onwaarschijnlijk dat omstanders in actie komen tegen online shaming en cancelling. Jongeren van 16 tot en met 24 jaar, oftewel Generatie Z, zijn meer dan alle andere generaties geneigd om op sociale media voor elkaar op te komen als ze zien dat iemand publiekelijk wordt vernederd, buitengesloten of genegeerd. Maar ook voor hen is het relatief onwaarschijnlijk dat ze dat doen, meldt Netwerk Mediawijsheid na onderzoek.

Het onderzoek van het netwerk, de Nationale Wetenschapsagenda en de Erasmus Universiteit Rotterdam vond plaats onder 1519 socialmediagebruikers tussen de 16 en 80 jaar. De publicatie van de onderzoeksresultaten valt samen met de start van de Week van de Mediawijsheid 2022 deze vrijdag.

Van de ondervraagden vindt 70 procent dat mensen online anders met elkaar moeten omgaan en dat wel degelijk iets aan online kwetsend gedrag te doen is. Desondanks voelen de deelnemers aan het onderzoek zich vaak niet in staat om dat ook echt te doen. Zo geven ondervraagden aan niet over de juiste vaardigheden te beschikken.

Generatie Z

Jongeren die vallen onder de Generatie Z, die nog het meest geneigd is iets te doen, komen volgens de onderzoekers vaak toch niet in actie omdat ze bang zijn zelf het doelwit te worden. Ook vinden ze het niet altijd even makkelijk grensoverschrijdend gedrag herkennen. "Jongeren geven aan er weinig vertrouwen in te hebben dat zij met hun acties verschil kunnen maken. En ze denken dat anderen niet zitten te wachten op hun bemoeienis. Ook herkennen zij kwetsend gedrag niet altijd als zodanig", zegt Esther Rozendaal, universitair hoofddocent digitale weerbaarheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Wanneer het slachtoffer een bekende is, zoals een vriend of familielid, is de kans groter dat mensen opkomen voor anderen dan wanneer sprake is van een onbekende, zoals een bekende Nederlander. Volgens de onderzoekers is de kans ook groter dat mensen in actie komen als ze het gevoel hebben dat anderen in hun sociale omgeving dat ook doen. Opkomen voor iemand gebeurt meestal door iemand persoonlijk te steunen en zelden door melding te maken bij de politie of een meldpunt.

Groot maatschappelijk probleem

Programmadirecteur Mary Berkhout-Nio van Netwerk Mediawijsheid zegt dat kwetsend gedrag online, zoals publiekelijk shamen of buitensluiten, een groot maatschappelijk probleem is. "Journalisten, politici, wetenschappers en het brede publiek hebben er last van. Het is belangrijk dat we in onze digitale samenleving weten hoe we moeten handelen bij ongewenst gedrag op sociale media." Als iemand op straat wordt aangevallen, hoop je ook dat er iemand is die je helpt, zegt Berkhout-Nio. "Opkomen voor een ander zou ook online de norm moeten zijn."

Meer uit Binnenland

150 à 200 mensen bijeen in Katwijk voor demonstratie

KATWIJK (ANP) - Bij een demonstratie in Katwijk waren zaterdag zo'n 150 à 200 mensen aanwezig, zag een verslaggever van het ANP. Mensen kondigden eerder een demonstratie aan "tegen een mogelijke pro-Palestinademonstratie" en de gemeente zei rekening te houden met een grote groep deelnemers. In Katwijk is zaterdagavond geen pro-Palestijns protest bezig.

30 minuten geleden
Zes fietsers gewond door aanrijding in Cadzand, vrouw opgepakt

CADZAND (ANP) - In Cadzand in Zeeland zijn zes fietsers gewond geraakt door een aanrijding, meldt de politie. De bestuurster van een auto is aangehouden voor het rijden onder invloed.

1 uur geleden
Viswinkel Amsterdam weer zes maanden dicht na beschieting

AMSTERDAM (ANP) - Een viswinkel aan het Waterlandplein in Amsterdam-Noord die in de nacht van dinsdag op woensdag werd beschoten, is zaterdag gesloten voor zes maanden, meldt de gemeente. De winkel was net een week weer open na een eerdere gedwongen sluiting van zes maanden, ook vanwege beschietingen.

1 uur geleden
Olivier 'heel trots' op Claude: 'hij gaat het goed doen'

BASEL (ANP) - De 11-jarige Olivier, het Enschedese jongetje in de songfestivalact van Claude, heeft alle vertrouwen in de Nederlandse zanger. Voor de grote finale vertelde hij dat hij "heel trots" is op Claude. Ook vond Olivier het "heel cool" om zichzelf op dat grote podium te zien.

8 uur geleden
EYE eert overleden Gerard Soeteman deze zomer met films

AMSTERDAM (ANP) - EYE Filmmuseum in Amsterdam eert deze zomer de vrijdag overleden scenarioschrijver Gerard Soeteman met de vertoning van enkele van zijn films. Dat heeft EYE zaterdag gemeld op het Filmfestival van Cannes. Soeteman werd vooral bekend dankzij de films die hij met regisseur Paul Verhoeven maakte.

8 uur geleden
Bruins roemt Gerard Soeteman: gaf verhalen kleur en diepgang

DEN HAAG (ANP) - Eppo Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, roemt de overleden scenarioschrijver Gerard Soeteman om de "kleur en diepgang" die hij aan verhalen gaf. "Als scenarioschrijver was hij de kracht achter het succes van veel grote films", aldus Bruins in een reactie.

10 uur geleden
Twee tieners in Tilburg zwaargewond door auto die door rood reed

TILBURG (ANP) - Twee tieners zijn vrijdagmiddag bij een aanrijding op de Ringbaan-Zuid in Tilburg zwaargewond geraakt. Ze werden aangereden door een automobilist die door rood licht reed. De jongen (18) en het meisje (15) zijn met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie zaterdag. De automobilist is aangehouden.

11 uur geleden