Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strenger mondkapjesadvies voor volledig gevaccineerde Amerikanen

Strenger mondkapjesadvies voor volledig gevaccineerde Amerikanen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC scherpt het mondkapjesadvies voor volledig gevaccineerden aan. Die vindt dat zij weer mondkapjes moeten dragen in publieke binnenruimtes in gebieden met veel coronabesmettingen.

De wijziging wordt doorgevoerd vanwege de Delta-variant van het coronavirus. Sinds begin deze maand testen steeds meer Amerikanen positief. De extra besmettelijke mutatie is goed voor zo'n 83 procent van alle nieuwe besmettingen in de Verenigde Staten.

Onderzoeken uit verschillende staten en andere landen suggereren dat besmette gevaccineerden het coronavirus in zeldzame gevallen kunnen overdragen aan anderen, aldus de CDC. Door ook deze groep weer mondkapjes te laten dragen, kunnen volgens de organisatie nieuwe uitbraken worden voorkomen.

Vaccinatiegraad

De CDC zei in mei dat volledig gevaccineerden buiten geen mondkapjes meer hoeven te dragen en ook niet op de meeste binnenlocaties. Mondkapjes werden alleen nog aangeraden in het openbaar vervoer en vliegtuigen en op plekken zoals vliegvelden, ziekenhuizen en huisartspraktijken.

President Joe Biden, die volledig gevaccineerd is, hoopt dat Amerikanen net als hijzelf het nieuwe advies zullen volgen. Volgens hem laat de aankondiging van de CDC vooral zien dat een coronavaccin de "belangrijkste bescherming" tegen de Delta-variant is. Biden zal donderdag bekendmaken hoe de regering de vaccinatiegraad wil verhogen. Een vaccinatieplicht voor personeel van de federale overheid wordt overwogen.

Ongeveer de helft van de Amerikaanse bevolking is volledig ingeënt. De meeste Amerikanen hebben de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna gehad. Die bestaan voor maximale bescherming uit twee prikken. Een kleinere groep heeft het Janssen-vaccin gehad. Die bestaat in tegenstelling tot de twee andere vaccins uit een enkele dosis.

Meer uit Buitenland

Noord-Korea zet Amerikaanse militair Travis King het land uit

PYONGYANG (ANP/RTR) - Noord-Korea zet de Amerikaanse militair Travis King het land uit, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Hij stak in juli bewust en zonder toestemming tijdens een toeristische rondleiding in Zuid-Korea de grens naar Noord-Korea over.

32 minuten geleden
Ruim 40.000 mensen uit Nagorno-Karabach naar Armenië gevlucht

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Armenië heeft meer dan 40.000 vluchtelingen opgevangen uit Nagorno-Karabach. De Armeense regering spreekt van 42.500 mensen, waarmee ruim een derde van de inwoners de regio heeft verlaten.

1 uur geleden
Poolse minister: graangesprekken met Oekraïne gaan goede kant op

WARSCHAU (ANP/RTR) - De gesprekken tussen Polen en Oekraïne over de uitvoer van graan gaan volgens Polen de goede kant op. De graanexport was aanleiding voor een hoog oplopende ruzie tussen de twee landen, die een belangrijke grens delen en ook historische banden met elkaar hebben.

2 uur geleden
Azerbeidzjan: bijna 200 militairen omgekomen in Nagorno-Kabarach

BAKOE (ANP/RTR) - Azerbeidzjan zegt dat 192 militairen van het land en een burger zijn omgekomen bij een offensief vorige week in Nagorno-Kabarach. Het Azerbeidzjaanse leger viel die betwiste enclave aan in een operatie tegen separatisten.

3 uur geleden
Voorzitter EU-parlement 'optimistisch' over migratieakkoord EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet er de komende maanden toch in kunnen slagen om het eindelijk eens te worden over het migratiebeleid, meent de voorzitter van het Europees Parlement. Roberta Metsola is "optimistisch", ook al dreigen de slepende onderhandelingen opnieuw vast te lopen.

3 uur geleden
Berlijn pleit voor internationale waarnemers in Nagorno-Kabarach

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland pleit voor internationale waarnemers in de enclave Nagorno-Kabarach en roept Azerbeidzjan op deze groep binnen te laten. Dat zou volgens Berlijn aantonen dat het land serieus is over het waarborgen van de veiligheid van de etnische Armeniërs in de betwiste regio.

4 uur geleden
Meer dan honderd doden door brand tijdens bruiloft in Irak

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand tijdens een bruiloft in de plaats Hamdaniya in de noordelijke Iraakse provincie Nineve zijn minstens honderd mensen omgekomen, melden Iraakse staatsmedia. Ook raakten zo'n 150 mensen gewond. Die aantallen kunnen nog worden bijgesteld. Volgens lokale media was de brand veroorzaakt door tijdens de bruiloft afgestoken vuurwerk.

4 uur geleden