Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stil staan bij struikelstenen

Stil staan bij struikelstenen

VLISSINGEN - Op vier locaties in de Vlissingse binnenstad herinneren struikelstenen sinds donderdagmiddag aan de Joden die hier woonden en in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Enkele tientallen mensen, onder wie nabestaanden van de geëerde burgers, zagen donderdag hoe de zes keien met messing plaatjes in het trottoir gelegd zijn.

Namen

Twee struikelstenen in de Lepelstraat, ter hoogte van huisnummer 7, eren Barend Bouman en zijn echtgenote Liza Noach. Het steentje bij de Nieuwendijk 10 draagt de naam van Jacob Cracau. Even verderop, ter hoogte van Nieuwendijk 54-60 liggen twee struikelstenen voor Hendrika Glazer-van der Sluis en haar dochter Mina Helena Salomé Glazer. Ter herinnering aan Jacob Willem Lourier is er een steen gelegd bij Walstraat 2.

Bouman

De Stichting Struikelstenen Zeeland verzorgt de plaatsingen. Een lid van de stichting vertelde bij de stenen over de Joodse mensen die ze eren. "De steen ligt hier precies tussen de drie panden die Barend Bouman bezat", zei ze in de Lepelstraat. Bouman begon in 1918 een zaak in manufacturen en hier kwamen later meerdere vestigingen bij. "Huizen van ongeregelde goederen, dat was een mooie benaming die ik over de winkels tegenkwam. De zaken van Bouman hadden een goede naam. Ze verkochten waar van kwaliteit en ook hun mooie etalages werden geprezen."

Afgebroken

Bij de struikelstenen zijn bloemen en kiezelstenen gelegd. Chawwa Wijnberg, voormalig stadsdichter van Middelburg, droeg een gedicht voor en er klonken ook Hebreeuwse woorden. De Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar was ook aanwezig bij de plaatsingen en sprak de aanwezigen toe. "Deze struikelstenen herinneren aan onze Joodse mede-burgers die hier woonden, werkten en speelden. Het waren gewone, hardwerkende mensen, wiens leven plots werd afgebroken. Daarbij moeten we blijven stilstaan. Dat kunnen we letterlijk bij deze struikelstenen." 

Stichting Struikelstenen Zeeland zet zich in om weggevoerde en omgebrachte Joden uit de provincie te herdenken. Onder meer in Middelburg liggen al struikelstenen. Donderdag zijn er ook in Goes steentjes geplaatst. Met de hulp van de Zeeuwse archiefdiensten zoekt de stichting naar het laatste Zeeuwse woonadres van de Joodse mensen.

Meer informatie is te vinden op www.struikelstenenzeeland.nl.

Meer uit Vlissingen

Vrachtschip komt in de problemen en moet naar haven Vlissingen worden gesleept

VLISSINGEN - Een 90 meter lang vrachtschip is zaterdagmorgen in problemen gekomen bij de monding van de Westerschelde bij Vlissingen.

20 uur geleden
Waarschuwingsschoten gelost in Oost-Souborg: Verdachte aangehouden [UPDATE]

OOST-SOUBURG - De politie heeft zaterdagochtend waarschuwingsschoten gelost in Oost-Souburg. Er is één persoon aangehouden.

23 uur geleden
Mogelijke sinkhole in Irislaan

VLISSINGEN -  Door de weersomstandigheden van storm Louis is er een verzakking ontstaan op de Irislaan in Vlissingen. De brandweer heeft een gedeelte van de straat afgezet.

2 dagen geleden
Lion Storage kondigt bouw van Nederlands grootste batterij aan in Vlissingen

VLISSINGEN - De Haagse batterijfabrikant Lion Storage heeft plannen bekend gemaakt om een grootschalig energieopslagproject te realiseren in Vlissingen. Dit project, genaamd 'Mufasa', zal een vermogen hebben van 364 megawatt en een capaciteit van 1.457 megawattuur, waarmee het de grootste batterij van Nederland zal worden. De bouw van dit project moet worden voltooid in 2026.

2 dagen geleden
Forse schade bij ongeval kruising Oost-Souburg

VLISSINGEN - Bij een botsing op de kruising van de A58 en de Sloeweg in Vlissingen zijn twee auto's beschadigd geraakt. Er raakte niemand gewond.

2 dagen geleden
Kunstwerk Kees Keizer is nog net niet verloren

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen is voornemens om de voormalige Markusschool aan de Falckstraat af te breken. Kunstenaar Ko de Jonge maakt zich zorgen over de toekomst van de 'Gevleugelde Leeuw' die aan de gevel van het schoolgebouw uit 1969 hangt. Het kunstwerk is gemaakt door de West-Brabantse beeldhouwer Kees Keizer.

3 dagen geleden
De Vissershaven is eindelijk uit de steigers

VLISSINGEN - Het was voor veel Vlissingers al lange tijd een doorn in het oog: de steigers bij voormalig restaurant De Vissershaven. Maar de schilderwerkzaamheden zijn nagenoeg afgerond en gisteren en vandaag zijn dan toch eindelijk de steigers verwijderd en tonen de panden zich weer in volle glorie.

3 dagen geleden