Stil staan bij struikelstenen
VLISSINGEN - Op vier locaties in de Vlissingse binnenstad herinneren struikelstenen sinds donderdagmiddag aan de Joden die hier woonden en in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
Enkele tientallen mensen, onder wie nabestaanden van de geëerde burgers, zagen donderdag hoe de zes keien met messing plaatjes in het trottoir gelegd zijn.
Namen
Twee struikelstenen in de Lepelstraat, ter hoogte van huisnummer 7, eren Barend Bouman en zijn echtgenote Liza Noach. Het steentje bij de Nieuwendijk 10 draagt de naam van Jacob Cracau. Even verderop, ter hoogte van Nieuwendijk 54-60 liggen twee struikelstenen voor Hendrika Glazer-van der Sluis en haar dochter Mina Helena Salomé Glazer. Ter herinnering aan Jacob Willem Lourier is er een steen gelegd bij Walstraat 2.
Bouman
De Stichting Struikelstenen Zeeland verzorgt de plaatsingen. Een lid van de stichting vertelde bij de stenen over de Joodse mensen die ze eren. "De steen ligt hier precies tussen de drie panden die Barend Bouman bezat", zei ze in de Lepelstraat. Bouman begon in 1918 een zaak in manufacturen en hier kwamen later meerdere vestigingen bij. "Huizen van ongeregelde goederen, dat was een mooie benaming die ik over de winkels tegenkwam. De zaken van Bouman hadden een goede naam. Ze verkochten waar van kwaliteit en ook hun mooie etalages werden geprezen."
Afgebroken
Bij de struikelstenen zijn bloemen en kiezelstenen gelegd. Chawwa Wijnberg, voormalig stadsdichter van Middelburg, droeg een gedicht voor en er klonken ook Hebreeuwse woorden. De Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar was ook aanwezig bij de plaatsingen en sprak de aanwezigen toe. "Deze struikelstenen herinneren aan onze Joodse mede-burgers die hier woonden, werkten en speelden. Het waren gewone, hardwerkende mensen, wiens leven plots werd afgebroken. Daarbij moeten we blijven stilstaan. Dat kunnen we letterlijk bij deze struikelstenen."
Stichting Struikelstenen Zeeland zet zich in om weggevoerde en omgebrachte Joden uit de provincie te herdenken. Onder meer in Middelburg liggen al struikelstenen. Donderdag zijn er ook in Goes steentjes geplaatst. Met de hulp van de Zeeuwse archiefdiensten zoekt de stichting naar het laatste Zeeuwse woonadres van de Joodse mensen.
Meer informatie is te vinden op www.struikelstenenzeeland.nl.
Meer uit Vlissingen
VLISSINGEN - Bij een ongeval in de polder tussen Vlissingen en Middelburg is vanavond een personenauto flink beschadigd geraakt. De bestuurder is medisch nagekeken.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Op de daken van het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen liggen sinds kort 244 zonnepanelen. Hiermee wekt het ZRTI voortaan een deel van haar energiebehoefte op via zonne-energie.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Woensdag 22 januari is er een pannenkoekenmiddag bij buurt- en speeltuinvereniging Scheldekwartier in Vlissingen.
3 dagen geledenVLISSINGEN - Annemarie Tyl-Slobbe stuurde deze mooie wegdroomfoto in voor de Vlissingse Bode.
5 dagen geledenVLISSINGEN- De Vlissingse brandweer werd in de nacht van zaterdag op zondag opgeroepen voor een uitslaande brand bij een hoekwoning aan de Blikkenburg. Ter plaatse bleek dat er een felle brand woedde in een berging tussen twee woningen. De brandweer heeft de brandhaarden geblust en het bijgebouw gecontroleerd. Door haar snelle optreden kon overslaan van de brand naar de woning worden voorkomen. Er werd opgeschaald naar middelbrand. Bij de brand raakte niemand gewond.
5 dagen geledenOOST-SOUBURG- De politie en brandweer zijn zaterdagavond ingezet voor een brandmelding in de fietsenstalling van het NS-station van Oost-Souburg. Hier lag een brandende fietstas. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen bleek de melder het brandje al uitgetrapt te hebben. De politie heeft jeugd in de omgeving van de fietsenstalling en het station aangesproken.
6 dagen geledenOOST-SOUBURG - Samen met de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar onthulde meneer Telehala vrijdag een markeringsplaatje bij het graf van zijn familie op de begraafplaats in Oost-Souburg. Dit is het eerste van ongeveer tachtig plaatjes met het KNIL-embleem dat bij alle graven van Molukse KNIL-militairen in Oost-Souburg en Vlissingen geplaatst wordt. Twee jaar geleden kende de gemeente Vlissingen deze graven een bijzondere cultuurhistorische status toe, waardoor ze niet geruimd mogen worden. De plaatjes maken deze status nu zichtbaar. "Deze erkenning is een emotioneel moment voor meneer Telehala en onze hele Molukse gemeenschap", vertelde Mona Matitaputty van de Molukse Wijkraad Oost-Souburg.
1 week geleden