Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stedelijk Museum toont Surinaamse schilderkunst

Stedelijk Museum toont Surinaamse schilderkunst

AMSTERDAM (ANP) - Aan de hand van ruim honderd kunstwerken van 35 kunstenaars geeft het Stedelijk Museum in Amsterdam volgende maand een overzicht van de Surinaamse schilderkunst. De tentoonstelling Surinaamse School toont een verscheidenheid aan werken vanaf ongeveer 1910 tot midden jaren tachtig.

Onder meer de verbeelding van de eigen geschiedenis, spiritualiteit en het alledaagse leven spelen een rol in de artistieke ontwikkeling van de Surinaamse kunstenaars, evenals abstracte experimenten en maatschappelijke veranderingen. Het museum heeft met een team van gastcuratoren onderzocht wie Surinaamse kunst op de kaart heeft gezet. Zo komen kunstenaars voorbij die lange tijd in Amsterdam werkzaam zijn geweest, zoals Armand Baag en Quintus Jan Telting.

Ook herinnert de expositie aan de gedeelde geschiedenis van Suriname met Nederland. "Door de langdurige Nederlandse koloniale overheersing was er bijvoorbeeld gebrek aan (bevoegd) kunstonderwijs in eigen land en waren kunstenaars lange tijd aangewezen op Nederland om hun kunstopleiding te vervolgen", aldus het museum. Veel kunstenaars keerden daarna permanent of tijdelijk terug naar Suriname.

Bruikleen

Het Stedelijk heeft slechts een paar werken van Surinaamse kunstenaars in de collectie. Volgens museumdirecteur Rein Wolfs is de tentoonstelling dan ook mogelijk dankzij de vele bruikleengevers uit Suriname en Nederland. "Zij stellen het museum in staat om verschillende perspectieven op de Surinaamse schilderkunst te presenteren en hun plek in het collectief geheugen verder te bestendigen."

De expositie opent op 12 december en duurt tot en met 31 mei.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Twee IDFA-awards voor Radiograph of a Family

AMSTERDAM (ANP) - De documentaire Radiograph of a Family heeft twee awards in de wacht gesleept op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). De winnaars van het competitieprogramma werden donderdag bekendgemaakt tijdens de Awards Ceremony in de Brakke Grond in Amsterdam. De uitreiking was vanwege de coronamaatregelen wereldwijd online te volgen.

8 uur geleden
Zangeres Liselore Gerritsen (83) overleden

DEN HAAG (ANP) - Zangeres en schrijfster Liselore Gerritsen is woensdagavond op 83-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de familie donderdag bekend. Gerritsen was een tijd getrouwd met cabaretier Paul van Vliet.

10 uur geleden
Miljoenentwist tussen Ogilvie en RTL nog niet voorbij

LEEUWARDEN (ANP) - Het hoger beroep over de miljoenenvete tussen medium Derek Ogilvie en RTL Nederland is nog niet toe aan een uitspraak. Ogilvie overweegt na een vierde getuigenverhoor op donderdag nog een vijfde.

13 uur geleden
Martijn Lakemeier en Sallie Harmsen te zien in spin-off Penoza

AMSTERDAM (ANP) - Gouden Kalf-winnaars Sallie Harmsen, Martijn Lakemeier en Jonas Smulders gaan, naast acteur Raymond Thiry, de hoofdrollen spelen in Doodstil, de spin-off van hitserie Penoza. Ook acteurs Joy Verberk, Denise Aznam en Ghislaine Pierie zullen in de vierdelige miniserie te zien zijn.

15 uur geleden
Disney zet nog eens 4000 werknemers op straat

BURBANK (ANP) - Entertainmentconcern Disney is van plan in de eerste zes maanden van volgend jaar 32.000 werknemers te ontslaan. Dat zijn er 4000 meer dan het bedrijf in september al aankondigde. Het merendeel van de banen verdwijnt bij de pretparkentak van Disney. Door de corona-uitbraak zijn die al geruime dicht of maar beperkt open.

20 uur geleden
Edison Klassiek Oeuvreprijs voor sopraan Roberta Alexander

AMSTERDAM (ANP) - De oeuvreprijs van de Edison Klassiek is dit jaar toegekend aan de sopraan Roberta Alexander. De Amerikaanse zangeres, die al jaren in Nederland woont, krijgt de prijs vanwege "haar enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de klassieke muziek, zowel nationaal als internationaal", aldus de organisatie. Alexander won in 1992 ook al een Edison voor haar cd met muziek van de componist Hendrik Andriessen.

1 dag geleden
Jan Kooijman vrijgesproken in Belgische stalkingzaak

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische rechter heeft televisiepresentator Jan Kooijman vrijgesproken van stalking en laster van een Belg over wie hij een programma maakte. Ook zijn opdrachtgever SBS België gaat vrijuit.

1 dag geleden