Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staking truckchauffeurs bedreigt transport havens in Zuid-Korea

Staking truckchauffeurs bedreigt transport havens in Zuid-Korea

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - Duizenden vrachtwagenchauffeurs in Zuid-Korea zijn in staking gegaan in grote havens en containerdepots. Hoewel niet alle chauffeurs van het land deelnemen aan de protesten, dreigt de staking de export van Zuid-Korea van staal tot plastic en consumptiegoederen te vertragen als die weken aanhoudt. Busan is de op zeven na grootste haven ter wereld. De problemen in Zuid-Korea kunnen ook zorgen voor verstoringen wereldwijd. Ook leveringen aan bijvoorbeeld Rotterdam kunnen vertragen.

De chauffeurs, die een wijziging van de loonregels willen voorkomen, houden protesten op zestien locaties in het hele land, meldde de vakbond International Transport Workers' Federation (ITF). De staking komt op een moment dat wereldwijde toeleveringsketens worstelen om te herstellen van de lockdowns in de Chinese steden en de Russische invasie van Oekraïne. Door de staking is onder meer het transport naar de nieuwe haven van Busan, de haven van Pyeongtaek en het containerdepot van Uiwang in de provincie Gyeonggi vertraagd of gestopt.

"De impact van de staking is al voelbaar in havens, petrochemische complexen en andere logistieke knooppunten", zei vakbond ITF. Bandenfabrikant Hankook Tire & Technology kon dinsdag geen banden uit zijn fabriek in Daejeon vervoeren. Meer dan 70 procent van de banden die in de twee fabrieken van het bedrijf in Daejeon en Geumsan worden geproduceerd, zijn voor de export. Ook staalconcern Posco heeft moeite om staal van zijn fabrieken naar de havens te vervoeren.

Driejarige loonregel

Het is de eerste grootschalige staking onder de nieuwe president Yoon Suk-yeol. Met de staking willen de vrachtwagenchauffeurs de regering onder druk zetten om de huidige regels die het minimumloon voor de truckers garanderen niet af te schaffen met het oog op de stijgende brandstofprijzen. De driejarige loonregel, die in 2020 is ingevoerd, loopt dit jaar af.

Volgens Kim Ki-chan, hoogleraar bedrijfskunde aan de Katholieke Universiteit van Korea in Seoul, is het conflict moeilijk op te lossen. Dit komt vooral doordat de nieuwe president afkomstig is van de conservatieve partij die zich richt op economische groei in plaats van sociaal welzijn. "Het kan enkele maanden duren voordat de regering en de vakbond een oplossing voor de kwestie hebben gevonden."

Meer uit Financieel

Onderzoek: Duitsland heeft 400 miljard voor infrastructuur nodig

FREIBURG (ANP/DPA) - Duitsland heeft ongeveer 400 miljard euro aan investeringen in zijn verouderde infrastructuur nodig, zoals voor wegen, spoor en ook het energienetwerk. Dat zegt een invloedrijke econoom van de Universiteit van Freiburg in een studie. Die professor Lars Feld is een adviseur van de Duitse minister van Financiën Christian Lindner. Volgens Feld heeft de overheid te lang niks gedaan aan investeringen in modernisering van infrastructuur.

1 uur geleden
Staking om hoger loon legt Griekse veerboten langer stil

PIRAEUS (ANP/DPA) - Werknemers op veerboten in Griekenland staken ook op donderdag voor een hoger loon en de vakbond voor veerbootpersoneel dreigt zelfs met een staking voor onbepaalde tijd als werkgevers niet instemmen met de looneisen. De staking begon dinsdag en zou eigenlijk 48 uur duren.

2 uur geleden
Besi en Unilever winnen op Amsterdamse beurs na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi en levensmiddelenconcern Unilever stonden donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index na kwartaalcijfers die goed werden ontvangen door beleggers. Biotechnoloog Pharming ging wel flink omlaag, na de aankondiging van het vertrek van de topman. Ook de in financiële problemen verkerende elektrische bussenbouwer Ebusco stond in de belangstelling om een belangrijke stemming van aandeelhouders over een aandelenuitgifte.

3 uur geleden
Oekraïners in Duitsland werken vaker, wel minder dan in Nederland

BERLIJN (ANP/DPA) - Oekraïense vluchtelingen in Duitsland zijn vaker aan het werk dan toen ze in 2022 naar het land waren gevlucht door de oorlog. Volgens een Duits instituut voor bevolkingsonderzoek was eerder dit jaar circa 30 procent van de Oekraïners in Duitsland aan het werk. Dat was medio 2022 nog slechts 16 procent.

3 uur geleden
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

4 uur geleden
Aandeelhouders Ebusco stemmen in met uitgeven nieuwe aandelen

DEURNE (ANP) - Aandeelhouders van de elektrische bussenbouwer Ebusco hebben ingestemd met het uitgeven van nieuwe aandelen. Dit meldt het in geldproblemen verkerende bedrijf, dat donderdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering houdt. Met de goedkeuring kunnen bestaande aandeelhouders tot 36 miljoen euro aan nieuwe aandelen van Ebusco kopen. Daarmee lijkt het voortbestaan van het bedrijf uit het Brabantse Deurne iets zekerder geworden.

4 uur geleden
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

4 uur geleden