Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staking truckchauffeurs bedreigt transport havens in Zuid-Korea

Staking truckchauffeurs bedreigt transport havens in Zuid-Korea

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - Duizenden vrachtwagenchauffeurs in Zuid-Korea zijn in staking gegaan in grote havens en containerdepots. Hoewel niet alle chauffeurs van het land deelnemen aan de protesten, dreigt de staking de export van Zuid-Korea van staal tot plastic en consumptiegoederen te vertragen als die weken aanhoudt. Busan is de op zeven na grootste haven ter wereld. De problemen in Zuid-Korea kunnen ook zorgen voor verstoringen wereldwijd. Ook leveringen aan bijvoorbeeld Rotterdam kunnen vertragen.

De chauffeurs, die een wijziging van de loonregels willen voorkomen, houden protesten op zestien locaties in het hele land, meldde de vakbond International Transport Workers' Federation (ITF). De staking komt op een moment dat wereldwijde toeleveringsketens worstelen om te herstellen van de lockdowns in de Chinese steden en de Russische invasie van Oekraïne. Door de staking is onder meer het transport naar de nieuwe haven van Busan, de haven van Pyeongtaek en het containerdepot van Uiwang in de provincie Gyeonggi vertraagd of gestopt.

"De impact van de staking is al voelbaar in havens, petrochemische complexen en andere logistieke knooppunten", zei vakbond ITF. Bandenfabrikant Hankook Tire & Technology kon dinsdag geen banden uit zijn fabriek in Daejeon vervoeren. Meer dan 70 procent van de banden die in de twee fabrieken van het bedrijf in Daejeon en Geumsan worden geproduceerd, zijn voor de export. Ook staalconcern Posco heeft moeite om staal van zijn fabrieken naar de havens te vervoeren.

Driejarige loonregel

Het is de eerste grootschalige staking onder de nieuwe president Yoon Suk-yeol. Met de staking willen de vrachtwagenchauffeurs de regering onder druk zetten om de huidige regels die het minimumloon voor de truckers garanderen niet af te schaffen met het oog op de stijgende brandstofprijzen. De driejarige loonregel, die in 2020 is ingevoerd, loopt dit jaar af.

Volgens Kim Ki-chan, hoogleraar bedrijfskunde aan de Katholieke Universiteit van Korea in Seoul, is het conflict moeilijk op te lossen. Dit komt vooral doordat de nieuwe president afkomstig is van de conservatieve partij die zich richt op economische groei in plaats van sociaal welzijn. "Het kan enkele maanden duren voordat de regering en de vakbond een oplossing voor de kwestie hebben gevonden."

Meer uit Financieel

Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

7 minuten geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

28 minuten geleden
Bella Hadid na ophef niet langer gezicht van Adidas-campagne

HERZOGENAURACH (ANP) - Bella Hadid is na commotie niet langer het gezicht van een campagne van Adidas na kritiek van pro-Israëlische organisaties. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan persbureau AFP weten dat het model "met onmiddellijke ingang" uit de campagne is gehaald. Adidas heeft ook beelden ervan van sociale media verwijderd.

54 minuten geleden
Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

1 uur geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

2 uur geleden
Computerstoring ontregelt internationaal handelsverkeer

NEW YORK (ANP) - De wereldwijde computerstoring heeft het internationale handelsverkeer ernstig ontregeld. Financiële instellingen in grote delen van de wereld ondervonden problemen met hun computersystemen, waardoor transacties moesten worden uitgesteld, blijkt uit een rondgang van persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
ACM stelt maatregelen tegen overbelasting stroomnet vast

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet niet of minder gebruiken tijdens piekmomenten. Hierdoor maken zij ruimte voor andere verbruikers en producenten van duurzame elektriciteit. De toezichthouder kondigde in april al een breed pakket maatregelen aan om de problemen rond netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, tegen te gaan.

6 uur geleden