Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatsschuld eurolanden loopt verder op door kosten crisis

Staatsschuld eurolanden loopt verder op door kosten crisis

LUXEMBURG (ANP) - De staatsschuld van de landen van de eurozone is in het eerste kwartaal verder opgelopen vanwege de kosten die overheden maken om de coronacrisis te bestrijden. De gemiddelde staatsschuld lag aan het einde van die periode op 100,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), aldus het Europees statistiekbureau Eurostat. Het is voor het eerst dat de grens van 100 procent wordt overschreden.

Overheden in de eurozone gaven aanzienlijk meer uit om hun economie overeind te houden tijdens de coronacrisis en staken zich daar ook verder voor in de schulden. Aan het einde van het vierde kwartaal van 2020 lag de schuld gemiddeld op 97,8 procent. Het gemiddelde begrotingstekort van de eurolanden was in het eerste kwartaal 7,4 procent. Dat was 8,1 procent een kwartaal daarvoor.

Voor de gehele Europese Unie lag de staatsschuld op 92,9 procent van het bbp tegen 90,5 procent een kwartaal eerder. De hoogste schuld werd zoals gewoonlijk gemeten in Griekenland en Italiƫ. In Estland was die het laagst. Voor Nederland meldde Eurostat een schuld van 54,9 procent van het bbp.

De Europese begrotingsregels schrijven voor dat de staatsschuld niet boven de 60 procent van het bbp mag komen en het tekort niet hoger mag zijn dan 3 procent. Vanwege de coronacrisis zijn die regels voorlopig opgeschort.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Jewannes de Puut 1 week geleden
Ach de kunnen nog al wat miljarden ,naar de knof loof landen En de asiel idustrie kan ook nog wat meer gebruiken ,om Boten te kopen

Meer uit Financieel

Relatief hoge prijzen Nederlandse industrie houden aan

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven voor hun producten vragen, lagen in juni opnieuw veel hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat komt voor een groot deel door de sterk gestegen olieprijzen. Maar de laatste tijd gaan de prijzen van meerdere grondstoffen omhoog.

1 uur geleden
Wirwar aan Europese coronaregels steekt KLM-baas Pieter Elbers

AMSTERDAM (ANP) - Het is goed dat de Nederlandse regering met de aanpassing van Europese reisadviezen voor duidelijkheid heeft gezorgd, maar binnen de Europese Unie is de eenheid in coronaregels nog ver te zoeken. Dat is vervelend voor vakantiegangers die deze zomer op reis willen en nadelig voor vliegmaatschappij KLM, vindt topman Pieter Elbers.

1 uur geleden
Positiever gestemd Air France-KLM lijdt 1,5 miljard verlies

PARIJS (ANP) - Luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft het tweede kwartaal afgesloten met een verlies van bijna 1,5 miljard euro. Ondanks versoepelingen van coronamaatregelen nemen nog altijd veel minder passagiers het vliegtuig dan voor de pandemie. Wel ziet het Frans-Nederlandse concern lichtpunten, want de boekingen lopen deze zomer weer binnen nu Europeanen op vakantie willen en gevaccineerde Amerikanen welkom zijn in de Europese Unie.

1 uur geleden
Winkeliers zien verkopen opnieuw aantrekken

DEN HAAG (ANP) - Winkels in Nederland hebben in juni hun verkopen opnieuw zien aantrekken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om een toename van 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met juni 2019 kwam de omzet van de detailhandel bijna 17 procent hoger uit.

1 uur geleden
Cijfers economische groei eurozone in tweede kwartaal

LUXEMBURG (ANP) - Het Europese statistiekbureau Eurostat komt vrijdag met voorlopige cijfers over de groei van de economie van de eurozone in het tweede kwartaal. Naar verwachting is de economie van het eurogebied fors gegroeid dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen en het wereldwijde economische herstel van de coronacrisis.

4 uur geleden
Opnieuw fors verlies verwacht voor Air France-KLM

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM presenteert vrijdag naar verwachting opnieuw dieprode cijfers. Analisten gaan uit van verliezen van honderden miljoenen euro's voor de luchtvaartcombinatie, die nog maar moeizaam opkrabbelt na de rampzalige gevolgen van de coronacrisis.

4 uur geleden
Webwinkel Amazon verwacht minder sterke verkoopgroei

SEATTLE (ANP) - Webwinkel en technologieconcern Amazon heeft in het afgelopen kwartaal opnieuw flink geprofiteerd van thuiswinkelende consumenten. Wel verwacht het bedrijf dat het groeitempo in het derde kwartaal zal afzwakken, nu winkels weer zijn geopend en mensen daar kunnen gaan shoppen in plaats van op het internet.

9 uur geleden