Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatsschuld eurolanden loopt verder op door kosten crisis

Staatsschuld eurolanden loopt verder op door kosten crisis

LUXEMBURG (ANP) - De staatsschuld van de landen van de eurozone is in het eerste kwartaal verder opgelopen vanwege de kosten die overheden maken om de coronacrisis te bestrijden. De gemiddelde staatsschuld lag aan het einde van die periode op 100,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), aldus het Europees statistiekbureau Eurostat. Het is voor het eerst dat de grens van 100 procent wordt overschreden.

Overheden in de eurozone gaven aanzienlijk meer uit om hun economie overeind te houden tijdens de coronacrisis en staken zich daar ook verder voor in de schulden. Aan het einde van het vierde kwartaal van 2020 lag de schuld gemiddeld op 97,8 procent. Het gemiddelde begrotingstekort van de eurolanden was in het eerste kwartaal 7,4 procent. Dat was 8,1 procent een kwartaal daarvoor.

Voor de gehele Europese Unie lag de staatsschuld op 92,9 procent van het bbp tegen 90,5 procent een kwartaal eerder. De hoogste schuld werd zoals gewoonlijk gemeten in Griekenland en Italiƫ. In Estland was die het laagst. Voor Nederland meldde Eurostat een schuld van 54,9 procent van het bbp.

De Europese begrotingsregels schrijven voor dat de staatsschuld niet boven de 60 procent van het bbp mag komen en het tekort niet hoger mag zijn dan 3 procent. Vanwege de coronacrisis zijn die regels voorlopig opgeschort.

Meer uit Financieel

Cijfers verzekeraars ASR en NN centraal op drukke beursdag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar ASR en NN Group. De beide verzekeraars hebben hun resultaten flink opgevoerd, ondanks de grote schikkingen die ze recent hebben getroffen met claimorganisaties om van de woekerpolisaffaire af te zijn. ASR profiteerde van de overname van de verzekeringsactiviteiten van Aegon Nederland en boekte weer winst in 2023, na een verlies een jaar eerder. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien.

21 minuten geleden
Bodemonderzoeker Fugro blijft goede zaken doen met offshore wind

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bodemonderzoeker Fugro blijft goede zaken doen met werkzaamheden voor de bouw van windparken op zee. Het beursgenoteerde bedrijf uit Leidschendam zag mede daardoor de omzet vorig jaar flink toenemen.

45 minuten geleden
Brouwer achter Jupiler en Corona verkoopt minder in VS en Europa

LEUVEN (ANP) - Bierbrouwer AB InBev heeft vorig jaar minder bier verkocht, maar boekte dankzij hogere prijzen en de verkoop van luxere biertjes wel een hogere omzet. Het bedrijf achter biermerken als Jupiler, Stella Artois, Corona en Budweiser verkocht met name in Europa en de Verenigde Staten minder. Op die laatste markt kampte het bedrijf met boycotacties na een samenwerking met een transgender influencer.

53 minuten geleden
Meer omzet voor horeca in eerste jaar zonder coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

1 uur geleden
Meer winst ASR en NN Group ondanks woekerpolisschikkingen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraars ASR en NN Group hebben hun resultaten flink opgevoerd, ondanks de grote schikkingen die ze recent hebben getroffen met claimorganisaties om van de woekerpolisaffaire af te zijn. ASR sloot afgelopen jaar af met een jaarwinst, waar een jaar eerder nog een verlies in de boeken ging. Bij NN Group ging de jaarwinst wel omlaag, maar daar was in de tweede helft van het jaar eveneens een sterke verbetering te zien.

1 uur geleden
Recordwinst Air France-KLM, oorlog Gaza drukt wel op resultaat

PARIJS (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft niet eerder zo'n hoge winst geboekt als in 2023. In totaal bleef er onder de streep 934 miljoen euro over, ruim 28 procent meer dan een jaar eerder. Het laatste kwartaal van vorig jaar daarentegen was wel verlieslatend. Onder meer de oorlog in Gaza, maar ook het slechte weer rond Schiphol drukten op het resultaat.

1 uur geleden
Hogere omzet voor winkeliers in januari

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in de eerste maand van het jaar bijna 2 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Ook het verkoopvolume nam toe. De non-foodwinkels zagen de omzet stijgen, terwijl de omzet van supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen licht afnam, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden