Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatsschuld eurolanden loopt verder op door kosten crisis

Staatsschuld eurolanden loopt verder op door kosten crisis

LUXEMBURG (ANP) - De staatsschuld van de landen van de eurozone is in het eerste kwartaal verder opgelopen vanwege de kosten die overheden maken om de coronacrisis te bestrijden. De gemiddelde staatsschuld lag aan het einde van die periode op 100,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), aldus het Europees statistiekbureau Eurostat. Het is voor het eerst dat de grens van 100 procent wordt overschreden.

Overheden in de eurozone gaven aanzienlijk meer uit om hun economie overeind te houden tijdens de coronacrisis en staken zich daar ook verder voor in de schulden. Aan het einde van het vierde kwartaal van 2020 lag de schuld gemiddeld op 97,8 procent. Het gemiddelde begrotingstekort van de eurolanden was in het eerste kwartaal 7,4 procent. Dat was 8,1 procent een kwartaal daarvoor.

Voor de gehele Europese Unie lag de staatsschuld op 92,9 procent van het bbp tegen 90,5 procent een kwartaal eerder. De hoogste schuld werd zoals gewoonlijk gemeten in Griekenland en Italië. In Estland was die het laagst. Voor Nederland meldde Eurostat een schuld van 54,9 procent van het bbp.

De Europese begrotingsregels schrijven voor dat de staatsschuld niet boven de 60 procent van het bbp mag komen en het tekort niet hoger mag zijn dan 3 procent. Vanwege de coronacrisis zijn die regels voorlopig opgeschort.

Meer uit Financieel

Merken hekelen Twitter voor reclames bij ongepaste tweets

NEW YORK (ANP) - Een aantal grote merken als Mazda, Dyson en Ecolab hebben hun marketingcampagnes op Twitter opgeschort of advertenties verwijderd. Die stap werd gezet nadat advertenties waren verschenen naast ongepaste tweets over kinderporno en andere kwalijke zaken, zeggen de bedrijven tegen persbureau Reuters.

18 minuten geleden
Persbureau AFP meldt forse afname groei economie Italië in 2023

ROME (ANP/BELGA) - De economie van Italië zal volgend jaar fors minder hard groeien dan eerder voorzien. Persbureau AFP meldt op basis van een regeringsbron dat de scheidende regering van het Zuid-Europese land nu uitgaat van 0,6 procent groei in 2023. Dat is fors minder dan de 2,4 procent die eerder werd voorzien.

54 minuten geleden
Ook de VS werken aan extra sancties tegen Rusland

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten werken samen met bondgenoten aan meer economische sancties tegen Rusland in verband met "schijnreferenda" die Rusland in bezette regio's van Oekraïne houdt. Dat blijkt uit opmerkingen van woensdag van het hoofd sanctiecoördinatie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

1 uur geleden
ECB-bestuurder: weer grote rentestap nodig in oktober

VILNIUS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zou tijdens de komende rentevergadering in oktober de rente in een klap met nog eens 75 basispunten (0,75 procentpunt) moeten verhogen waarna kleinere rentestappen daarna ook nog nodig zijn. Dat zei de Letse ECB-bestuurder Martins Kazaks.

1 uur geleden
Ruim de helft van het gas in beschadigde pijpleidingen weggelekt

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Meer dan de helft van het gas dat in de beschadigde gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 zit is inmiddels weggestroomd. Volgens het Deense Energieagentschap zal het overige gas uiterlijk zondag uit de leidingen zijn weggelekt.

1 uur geleden
Vivoryon hoogvlieger op Damrak na nieuws over alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel van biotechbedrijf Vivoryon was woensdag een opvallende stijger op het Damrak. Het bedrijf profiteerde van positieve berichten over een alzheimermedicijn die de Amerikaanse farmaceut Biogen in ontwikkeling heeft. Biogen werkt samen met het Japanse Eisai. Uit een groot internationaal onderzoek bleek volgens het bedrijf dat het middel lecanemab de achteruitgang bij patiënten met alzheimer significant vertraagt. Vivoryon heeft ook een alzheimermedicijn in ontwikkeling.

2 uur geleden
ACM beraadt zich op vervolgstappen tegen energiebedrijven

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beraadt zich op vervolgstappen tegen energiemaatschappijen die de te laat aangekondigde tariefverhogingen toch doorzetten. Zij riskeren boetes, lasten onder dwangsom of bindende aanwijzingen. Onder meer leveranciers Eneco en Greenchoice hebben aangekondigd vanaf zaterdag toch de tarieven te verhogen, terwijl zij dit volgens de ACM te laat hebben aangekondigd.

2 uur geleden