Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sprintster uit Belarus geland in Wenen, vliegt door naar Warschau

Sprintster uit Belarus geland in Wenen, vliegt door naar Warschau

TOKIO/WENEN (ANP/RTR/DPA) - De sprintster Kristina Tsimanoeskaja, die wegens kritiek op haar coaches zondag uit de olympische ploeg van Belarus was gezet, is gearriveerd in Wenen. Ze vliegt woensdag nog door naar Warschau. Het toestel van Austrian Airlines waarmee ze uit Tokio vertrok, meed het luchtruim van het moederland van de atlete.

Na de verbanning uit de olympische ploeg had het olympisch comité van Belarus de 24-jarige sprintster bevolen naar huis terug te keren. In plaats daarvan ging Tsimanoeskaja naar de Poolse ambassade in Tokio, die haar om humanitaire redenen een visum had aangeboden. Tsimanoeskaja zou maandag deelnemen aan de 200 meter voor vrouwen.

Ze had haar reisplannen op het laatste moment gewijzigd en was niet rechtstreeks van Japan naar Polen gevlogen, maar naar Oostenrijk. In de transitzone op het vliegveld van Wenen wordt ze vergezeld door vertegenwoordigers van het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Haar man heeft inmiddels ook een Pools humanitair visum.

Aleksandr Loekasjenko

Het incident heeft de aandacht gevestigd op Belarus, waar de politie hard optreedt tegen mensen met afwijkende meningen sinds een golf van protest het land opschudde na de verkiezingen in 2020. Die zouden volgens de oppositie destijds gemanipuleerd zijn om president Aleksandr Loekasjenko aan de macht te houden.

Vitaly Shishov, een Belarussische activist die in ballingschap in Oekraïne leeft, werd dinsdag vroeg dood gevonden in een park in de buurt van zijn huis in Kiev. De lokale politie is een moordonderzoek begonnen. Shishov leidde een organisatie die Belarussen helpt die op de vlucht zijn voor vervolging in hun land.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski gaf woensdag zijn veiligheidsdiensten de opdracht Belarussische ballingen extra bescherming te bieden. "Iedere Belarus die het doelwit kan worden van criminelen vanwege zijn politieke standpunten moet speciale en betrouwbare bescherming krijgen", zei hij in een verklaring.

Meer uit Buitenland

Elf klimmers gedood na uitbarsting vulkaan in Indonesië

JAKARTA (ANP) - Elf klimmers zijn gedood door de uitbarsting van de vulkaan Marapi in West-Sumatra afgelopen weekend. Ze werden maandag gevonden door reddingswerkers. Drie klimmers werden levend aangetroffen en twaalf worden nog steeds vermist.

1 uur geleden
Duitse vicebondskanselier niet naar klimaattop om begroting

BERLIJN (ANP) - De Duitse vicebondskanselier Robert Habeck reist niet naar de klimaattop in Dubai vanwege de begrotingscrisis in eigen land.

1 uur geleden
Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

8 uur geleden
Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

9 uur geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

9 uur geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

12 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

12 uur geleden