Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Speelveld verandert: ongewis wie straks politieke hoofdrol spelen

Speelveld verandert: ongewis wie straks politieke hoofdrol spelen

DEN HAAG (ANP) - Het politieke speelveld zal de komende maanden enorm veranderen. De VVD en het CDA moeten op zoek naar een nieuwe leider: maandag kondigde zowel demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte als CDA-voorman Wopke Hoekstra aan niet beschikbaar te zijn als lijsttrekker. Bij beide partijen staat niet een duidelijke opvolger klaar. Ook is het allerminst zeker dat D66-leider Sigrid Kaag de lijst van haar partij opnieuw aanvoert, en moet blijken wie op nummer één komt van een mogelijke gezamenlijke lijst van PvdA en GroenLinks.

Bij het CDA meldden de afgelopen uren en dagen ook nog twee andere kopstukken dat zij niet op de verkiezingslijst willen: woonminister Hugo de Jonge (die in de aanloop naar de vorige verkiezingen kort lijsttrekker was) en fractievoorzitter Pieter Heerma. De CDA-top benadrukt steeds dat er ruimte moet komen voor een nieuwe generatie. De verwachting is dan ook dat het bestuur een jonge nieuwe partijleider op het oog heeft, maar een kandidaat wordt pas later voorgedragen.

Dat laatste geldt niet voor de VVD. De top van de partij draagt nog deze week een lijsttrekker voor. Fractievoorzitter Sophie Hermans gaat nog nadenken over haar kandidatuur. Justitieminister Dilan Yesilgöz wordt als kanshebber gezien, evenals voormalig minister Edith Schippers, die net op het Binnenhof is teruggekeerd als leider van de VVD-fractie in de Eerste Kamer.

PvdA en Groenlinks

Partijleiders Attje Kuiken en Jesse Klaver van respectievelijk de PvdA en GroenLinks willen allebei nog niet vooruitlopen op wie straks hun gezamenlijke lijst gaat aanvoeren, als die er komt. Leden stemmen deze week of ze die gecombineerde lijst en een gedeeld verkiezingsprogramma wel willen, maar de verwachting is dat hier genoeg steun voor komt.

Klaver is al sinds 2015 leider van GroenLinks en staat al lang linkse samenwerking voor. Kuiken nam het partijleiderschap vorig jaar 2022 juist tussentijds over, toen Lilianne Ploumen uit de politiek stapte. Het kan goed zijn dat een nieuwe leider van buiten Den Haag komt. Zo worden de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman en Eurocommissaris Frans Timmermans (beiden PvdA) in de media vaak genoemd.

Toekomst Kaag

D66-leider Sigrid Kaag moet nog aankondigen of ze doorgaat. Op vragen over haar kandidatuur antwoordde ze nog niet bevestigend. De vicepremier gaf eerder aan dat haar familie vanwege de bedreigingen hoopt dat ze de landelijke politiek verlaat. In Den Haag wordt verwacht dat zij niet doorgaat. Klimaatminister en voormalige fractievoorzitter Rob Jetten wordt door sommigen als logische opvolger gezien, ook de huidige fractievoorzitter Jan Paternotte wordt weleens genoemd.

In politiek Den Haag wordt ook gekeken naar oud-CDA'er Pieter Omtzigt. Dat populaire Kamerlid zou volgens sommige opiniepeilers hoge ogen kunnen gooien als hij met zijn eigen partij meedoet aan de verkiezingen. Hij neemt later een besluit over zijn politieke toekomst.

Lijsttrekkers PVV en BBB

Van de belangrijkste oppositiepartijen PVV en BBB staat de lijsttrekker vast: in principe gaan partijleiders Geert Wilders en Caroline van der Plas gewoon door.

Meer uit Politiek

Omtzigt ontstemd door mogelijk hogere kosten toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt is "zeer onaangenaam verrast" door het bericht dat de afhandeling van de toeslagenaffaire mogelijk miljarden euro's meer kost. Die verwachte financiële tegenvaller maakt de formatiegesprekken "niet gemakkelijker", zegt de NSC-leider.

1 uur geleden
Yeşilgöz en Omtzigt: premierskandidaat belangrijk voor akkoord

DEN HAAG (ANP) - De persoon die de PVV naar voren schuift als premierskandidaat is van invloed op het gehele formatie-akkoord, zeggen VVD-leider Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC). "Het is een hele belangrijke functie in het landsbestuur, het is het gezicht van het land", zei Yeşilgöz vlak voor een belangrijk formatieoverleg.

3 uur geleden
Van der Plas (BBB): zaak dat we eruit komen, vandaag of morgen

DEN HAAG (ANP) - BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is nog altijd optimistisch en denkt dat de formerende partijen nog voor de deadline tot een akkoord kunnen komen. Het klappen van de overleggen is wat haar betreft geen optie. "Weet je, of het vandaag of morgen is, het is zaak dat we eruit komen", zegt de politica voorafgaand aan een belangrijk overleg op dinsdag.

3 uur geleden
Bijna helft lokale politica's heeft te maken met online-agressie

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de vrouwen in de lokale politiek (gemeenten, provincies en waterschappen) heeft te maken gehad met online-agressie en -geweld. Dat overkomt vrouwelijke politici vaker dan hun mannelijke collega's (ruim 35 procent). Dat blijkt uit de Monitor Integriteit & Veiligheid, die is uitgevoerd door Atria en Ipsos I&O, in opdracht van het ministerie van Binnenlands zaken.

3 uur geleden
Financiën blijft lastigste punt, zeggen informateurs

DEN HAAG (ANP) - Volgens informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf blijven de financiën het grootste struikelblok in onderhandelingen over een nieuw kabinet. "Van het begin af aan hebben we gezegd dat die financiële puzzel een van de lastigste dingen is. Ook omdat er gewoon weinig geld is. Dat is wel een groot verschil met voorgaande formaties", zei Dijkgraaf na afloop van de onderhandelingen maandagavond.

13 uur geleden
Nog geen witte rook, onderhandelingen gaan dinsdag verder

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben nog steeds geen akkoord bereikt over de vorming van een nieuw kabinet. Na opnieuw een lange dag van onderhandelingen tussen de partijleiders vertrok Geert Wilders (PVV) rond 22.30 uur. Hij wilde niet zeggen hoe de onderhandelingen maandag zijn verlopen. "Ik heb niets te vertellen."

14 uur geleden
Kosten toeslagenaffaire groeien in slechtste geval met miljarden

DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe methode om de afhandeling van het toeslagenschandaal te versnellen, kan de overheid veel extra geld kosten. In het allerslechtste scenario gaat het om 5 miljard euro meer, wordt bevestigd aan het ANP na berichtgeving van de NOS.

15 uur geleden