
Spaartaks-arrest kost schatkist ongeveer 4 miljard euro
DEN HAAG (ANP) - De uitspraak van de Hoge Raad over de heffing op vermogensrendement in box 3, oftewel de spaartaks, kost naar verwachting ongeveer 4 miljard euro. Dat bevestigde demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) bij de inloop van de ministerraad. "Dat is redelijk exact berekend."
Het gaat hierbij alleen om het terugbetalen van heffingen van eerdere jaren. In 2027 moet een nieuw stelsel voor vermogensbelasting ingaan, en tot die tijd hangen de kosten van de uitspraak van de Hoge Raad af van ontwikkelingen op de beurs.
Het bedrag van rond de 4 miljard euro stond al in de lijst met mogelijke tegenvallers die het ministerie van Financiën dit voorjaar naar de formatietafel stuurde. In de periode tot aan de invoering van het nieuwe stelsel kan de uitspraak "eveneens enkele miljarden" kosten, staat in die stukken.
Nieuwe stelsel
PVV, VVD, NSC en BBB hebben in hun hoofdlijnenakkoord geen rekening gehouden met de uitspraak van de Hoge Raad. "Het was bekend", zegt Van Rij, wijzend op de formatiestukken. Hoe de financiële klap moet worden opgevangen, laat hij aan het volgende kabinet.
De opvolger van Van Rij zal ook het werk aan het nieuwe stelsel vanaf 2027 moeten afmaken. Daarin wordt bij de belastingheffing uitgegaan van daadwerkelijk behaald rendement, en niet meer van een aanname per vermogenscategorie.
Het arrest van de Hoge Raad maakt niet dat de nieuwe bewindspersoon terug moet naar de tekentafel, aldus Van Rij. Hij zegt dat zijn ministerie ditmaal goed was voorbereid op meerdere scenario's. Dat was anders in december 2021, toen de Hoge Raad ook al negatief oordeelde over de box 3-belasting: "Toen was de puinhoop veel groter."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB onlangs hebben vastgelegd in de voorjaarsnota, vallen slecht bij kiezers van zowel oppositie- als coalitiepartijen. In een peiling van Ipsos I&O die donderdag is gepubliceerd komt naar voren dat slechts 10 procent van alle kiezers vindt dat het kabinet goede maatregelen neemt. Een derde (33 procent) noemt ze juist (zeer) 'slecht'. Vooral VVD-kiezers tonen zich weinig enthousiast.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
9 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.
12 uur geledenHAARLEM (ANP) - Noord-Holland verhoogt de provinciale motorrijtuigenbelasting volgend jaar met 4,7 procentpunt. Het dagelijks provinciebestuur heeft daartoe besloten om de inkomsten en (stijgende) uitgaven in evenwicht te brengen.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Economieminister Dirk Beljaarts heeft goede hoop dat alsnog geld kan worden vrijgemaakt voor een AI-faciliteit waar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie kunnen ontwikkelen en testen. In een Kamerdebat over het concurrentievermogen van Europa zei de PVV-bewindsman "dat de vooruitzichten gunstig zijn".
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat het Binnenhof aan renovatie toe is, vindt ook milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. De organisatie is echter klaar met "geitenpaadjes" die de overheid volgens haar gebruikt om onder de eigen stikstofregels uit te komen. "Als het Rijk een loopje kan nemen met de wet, wordt van de rechtsstaat gevaarlijke satire gemaakt", stelde jurist Valentijn Wösten voor de rechtbank in Den Haag.
15 uur geleden