Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

S&P 500-index voor het eerst boven 4000 punten op Wall Street

S&P 500-index voor het eerst boven 4000 punten op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De breed samengestelde S&P 500-index is donderdag op Wall Street voor het eerst boven de 4000 punten gestegen, aangejaagd door optimisme bij beleggers over het economisch herstel van de coronacrisis en het nieuwe steunpakket van ruim 2 biljoen dollar van de Amerikaanse president Joe Biden. Daarnaast ging de chipsector in New York stevig omhoog, mede dankzij zeer positieve vooruitzichten van chipconcern Micron Technology.

De S&P 500 eindigde met een plus van 1,2 procent op 4019,87 punten. Het duurde ongeveer anderhalf jaar om het gat vanaf de 3000 punten te dichten en vijf jaar voor de graadmeter om van 2000 naar 3000 punten te gaan. De Dow-Jonesindex won 0,5 procent tot 33.153,21 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 1,8 procent tot 13.480,11 punten.

Vrijdag blijven de Amerikaanse beurzen net als die in Europa dicht wegens Goede Vrijdag, maar wordt nog wel het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid openbaar. Er wordt verwacht dat de banengroei in 's werelds grootste economie in maart sterk is gegroeid. Eerder op de dag bleek nog wel dat de uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten vorige week onverwacht zijn gestegen, maar werd ook bekend dat de Amerikaanse industrie vorige maand het sterkst is gegroeid in meer dan 37 jaar.

Micron

Micron kreeg er 4,8 procent bij. Behalve positieve kwartaalcijfers en vooruitzichten waren er ook berichten dat Micron interesse zou hebben om de Japanse branchegenoot Kioxia over te nemen voor circa 30 miljard dollar. Ook Western Digital (plus 6,9 procent) zou interesse in die onderneming hebben. Andere chipbedrijven als Intel, Advanced Micro Devices (AMD), Qualcomm en Broadcom stegen tot bijna 4 procent. Amazon, Google-moeder Alphabet, Microsoft, Apple en Facebook wonnen tot meer dan 3 procent.

Farmaceut Johnson & Johnson werd 1 procent lager gezet. Door een fout in een Amerikaanse fabriek zijn 15 miljoen doses van het coronavaccin van het bedrijf niet te gebruiken.

Olie

Ford Motor (min 0,7 procent) staakt tijdelijk de productie van zijn pick-uptrucks in twee fabrieken vanwege het chiptekort in de auto-industrie. De pick-uptrucks zijn Fords meest winstgevende automodel.

De euro was 1,1772 dollar waard, net als bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 3,2 procent duurder op 61,33 dollar. Brentolie klom 2,7 procent in prijs tot 64,62 dollar per vat. Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten zoals Rusland hebben aangekondigd vanaf mei de olieproductie weer te gaan verhogen.

Meer uit Financieel

Onderzoek: Huawei herpakt koppositie op Chinese smartphonemarkt

BEIJING (ANP) - Het Chinese technologieconcern Huawei verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar de meeste smartphones in China, meldt onderzoeksbureau Canalys. Het bedrijf, dat wordt getroffen door Amerikaanse sancties, herpakte daarmee de koppositie op de Chinese markt, nadat Huawei dertien kwartalen geleden van de troon werd gestoten.

19 minuten geleden
Moederbedrijf Douglas debuteert op Damrak na uitstel

AMSTERDAM (ANP) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners maakt vrijdag haar langverwachte debuut op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is eigenaar van onder meer cosmetica- en parfumerieketen Douglas, het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling en de voormalige theedivisie van Unilever. Ook investeert de investeringsmaatschappij in Franse en Spaanse voetbalcompetities en in het beroemde rugbytoernooi Six Nations.

4 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

7 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

7 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

7 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

9 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

9 uur geleden