
Sommige banken in EU 'mogelijk kwetsbaar' voor snel oplopen rente
BRUSSEL (ANP) - Sommige banken in de Europese Unie zouden kwetsbaar kunnen zijn voor financiële druk als gevolg van de stijgende rentetarieven. Dat heeft vicepresident Luis de Guindos van de Europese Centrale Bank (ECB) naar verluidt gezegd op een bijeenkomst met ministers van Financiën in Brussel.
Voortbordurend op de recente zorgen van beleggers over de bankensector en het recente omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB), benadrukte De Guindos volgens ingewijden van persbureau Bloomberg dat Europese banken veel minder kwetsbaar zijn dan hun Amerikaanse tegenhangers.
Toch wilde de ECB-bestuurder niet uitsluiten dat sommige kredietverstrekkers hier risico lopen vanwege hun bedrijfsmodellen. Hij hamerde erop niet zelfgenoegzaam te zijn en waarschuwde dat een gebrek aan vertrouwen besmetting van de problemen zou kunnen veroorzaken.
Bankrun
SVB viel vrijdag om nadat een bankrun was ontstaan, waarbij veel klanten tegelijk geld van hun rekeningen haalden. De onrust volgde op het nieuws dat de bank veel last heeft van de in rap tempo gestegen rentes.
Niettemin heeft de ECB de rente in de eurozone donderdag min of meer volgens plan met nog een half procentpunt verhoogd. Dat betekent dat de beleidsmakers in Frankfurt zich niet van de wijs hebben laten brengen door de onrust door SVB en de nog recentere zorgen over Credit Suisse.
"We moeten ons werk doen", verklaarde ECB-president Christine Lagarde in een toelichting op het rentebesluit. De ECB zal volgens haar "niet terugkrabbelen" als het gaat om het bestrijden van de inflatie.
Onrust
Volgens Lagarde maakt de ECB daarbij ook geen afweging tussen het streven naar prijsstabiliteit en het aanpakken van eventuele onrust in de financiële wereld. Beide zijn belangrijk en voor beide heeft de ECB in haar ogen aparte middelen om maatregelen te nemen.
Lagarde onderstreepte dat de Europese bankensector "schokbestendig" is, maar dat de centrale bank de situatie scherp in de gaten houdt. De set aan instrumenten die de beleidsmakers in Frankfurt tot hun beschikking hebben zou voldoende mogelijkheden voor vormen van steun bieden als ingrijpen in het financiële systeem opeens toch nodig blijkt te zijn.
Meer uit Financieel
LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in juni iets opgelopen tot 2 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting. In mei werd het dagelijks leven in de eurozone nog 1,9 procent duurder. De stijging van de consumentenprijzen in het eurogebied ligt daarmee in lijn met de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts en Pickwick, wil in de komende jaren 500 miljoen euro aan kosten besparen. De besparingen moeten komen uit een vereenvoudiging van de productenportefeuille en het organisatiemodel, efficiënter werken en een verhoging van de productiviteit. Meer dan de helft van de besparingen moet tegen eind 2027 zijn bereikt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De massaclaim van de Consumentenbond tegen Booking.com heeft in minder dan een week al meer dan 130.000 aanmeldingen ontvangen. Een woordvoerster van de bond noemt dat "heel veel". Na de aankondiging van de claim donderdag lag de aanmeldwebsite er zelfs tijdelijk uit door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Inmiddels werkt alles weer en blijven de aanmeldingen binnenstromen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Consumenten betalen over de grens, wel degelijk een stuk minder voor hun boodschappen dan in Nederland. Dat stelt de Consumentenbond na een peiling bij dertig supermarktketens in België, Duitsland en Frankrijk. Daarmee is er weer een studie naar de prijzen in de supermarkt. Eerder dit jaar wierp toenmalig NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt de discussie over dure boodschappen opnieuw op, door te wijzen op het prijsverschil van een potje appelmoes bij Albert Heijn in Nederland en België.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is dinsdag afwachtend begonnen aan de tweede helft van het jaar. Beleggers deden het rustig aan en hielden vooral de ontwikkelingen rond de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners in de gaten. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland dreigt op technologisch en economisch gebied achterop te raken bij landen als Zuid-Korea, de Verenigde Staten en China die miljarden investeren in belangrijke sleuteltechnologieën, waarschuwt TNO. Om dat te voorkomen roept de onderzoeksorganisatie de overheid op om gericht te investeren in de ontwikkeling van hightechmegaclusters om nieuwe techkampioenen te creëren.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Energiebedrijven Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis worden gedagvaard om prijsverhogingen bij variabele energiecontracten. Dat heeft de Stichting Eerlijke Handelspraktijken laten weten. Volgens claimorganisatie gaat haar eerder aangekondigde massaclaim tegen de energiesector daarmee officieel van start.
4 uur geleden