
Site oorlogsarchief bijna 176.000 keer bezocht: 'hartstikke druk'
DEN HAAG (ANP) - De website van het project Oorlog voor de Rechter, waarop donderdag een register is gepubliceerd met de namen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog werden verdacht van collaboratie, is aan het einde van de middag bijna 176.000 keer bezocht. Dat laat een woordvoerster van het Nationaal Archief weten. In totaal zochten sitebezoekers er meer dan 900.000 keer op een naam. Bijna 325.000 keer klikten ze vervolgens door op de naam van een verdachte voor meer informatie.
Op oorlogvoorderechter.nl kan iedereen sinds donderdagochtend opzoeken welke verdachten van collaboratie een dossier hebben in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Dit beladen oorlogsarchief bevat de dossiers van zo'n 425.000 verdachten, van wie er uiteindelijk 66.000 voor de rechter zijn verschenen. Alleen de namen van verdachten die inmiddels zijn overleden, zijn in het onlineregister te vinden.
Op de pagina's over verdachten in het register staan behalve de naam ook de geboortedatum en woonplaats van de betreffende persoon. Verder zijn er de inventarisnummers van de aan de verdachte gekoppelde dossiers te vinden. Die dossiers zelf zijn niet, zoals de bedoeling was, digitaal te raadplegen, maar de fysieke stukken zijn onder voorwaarden wel op te vragen bij het Nationaal Archief. Daarvoor moeten mensen een plek in de studiezaal van het archief in Den Haag reserveren. Tot begin februari zitten alle plekken vol, aldus de woordvoerster. In totaal gaat het tot die tijd om bijna 1600 gereserveerde plekken voor CABR-inzage.
De website van het Nationaal Archief, waar mensen een plek voor inzage kunnen reserveren, was donderdag aan het eind van de middag bijna 92.000 keer bekeken. Ter vergelijking: op een normale dag wordt die site gemiddeld 8000 keer bezocht. De afdeling depotbeheer van het Nationaal Archief heeft het erg druk met alle aanvragen, zegt de woordvoerster. "Er wordt daar heel hard gewerkt, de collega's lopen de komende weken en maanden wat af." Normaal gesproken leggen de zogeheten 'lopers' van het depotbeheer zo'n 10 tot 12 kilometer per dag af om opgevraagde dossiers uit de kasten te halen en te verspreiden.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
35 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
44 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
46 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideƫle Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.
10 uur geleden