Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sigma Lithium wint op Wall Street na geruchten overname door Tesla

Sigma Lithium wint op Wall Street na geruchten overname door Tesla

NEW YORK (ANP) - Sigma Lithium was dinsdag de grote winnaar op de beurs in New York. Persbureau Bloomberg meldde dat Tesla een overname van de lithiumproducent onderzoekt. Lithium is een belangrijke grondstof voor batterijen voor elektrische auto's. Met een overname kan Tesla de levering van lithium beter veiligstellen.

Sigma Lithium maakte een koerssprong van 16,1 procent. Ingewijden vertelden Bloomberg dat Tesla naar meerdere mijnbouwbedrijven kijkt om zelf lithium te winnen. De grootste aandeelhouder van Sigma Lithium zou een mogelijke verkoop wel overwegen, waarbij de belangstelling wordt gepeild bij andere mijnbouwers en autofabrikanten.

Verder hingen de rentezorgen op Wall Street boven de markt. Er wordt namelijk met spanning uitgekeken naar de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve die woensdag worden gepubliceerd. Mogelijk kan daaruit meer duidelijk worden over het toekomstige rentebeleid van de Amerikaanse centralebankenkoepel.

Supermarktconcern

De Dow-Jonesindex sloot 2,1 procent lager op 33.129,59 punten. De brede S&P 500 zakte eveneens, met 2 procent tot 3397,34 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2,5 procent tot 11.492,30 punten.

Walmart wist het koersverlies van eerder op de dag goed te maken. Het grootste supermarktconcern van de Verenigde Staten eindigde 0,6 procent hoger, nadat het beter dan verwachte cijfers over het afgelopen kwartaal had bekendgemaakt. De prognoses voor het lopende kwartaal en het nieuwe jaar stelden echter teleur.

JD.com

Home Depot eindigde 7,1 procent lager. De Amerikaanse doe-het-zelfketen meldde tegenvallende omzetcijfers over het vierde kwartaal van vorig jaar. Daarbij waren de verwachtingen voor dit jaar voorzichtig. In navolging van Home Depot ging ook het aandeel van branchegenoot Lowe’s omlaag, met 5,1 procent.

Onlinemarktplaats JD.com leverde flink in (min 11 procent). Het Chinese bedrijf meldde dat het de concurrentiestrijd wil aangaan met budgetwinkel Pinduoduo. De campagne die JD.com daarvoor wil opzetten zou 1,5 miljard dollar kosten, omgerekend zo’n 1,4 miljard euro.

De euro was 1,0648 dollar waard, tegen 1,0666 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 76,16 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper op 82,82 dollar per vat.

Meer uit Financieel

DNB boekt miljardenverlies en teert in op buffers

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar bijna 3,5 miljard euro verlies geleden door de sterk gestegen rente. Daardoor is DNB flink meer geld kwijt aan banken die geld bij de centrale bank stallen, terwijl de obligaties die in de afgelopen jaren massaal zijn opgekocht, niet meer zijn gaan opleveren.

9 minuten geleden
Franse minister Le Maire wil nog dit jaar 'Europees spaarproduct'

GENT (ANP) - De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire wil dat er nog dit jaar een "Europees spaarproduct" komt. Hij zei dit voorafgaand aan een bijeenkomst met andere Europese ministers van Financiën in het Belgische Gent.

41 minuten geleden
AEX licht hoger na door Nvidia aangedreven beursrally

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak leverde vrijdag een kleine openingswinst weer in. Beleggers deden het rustig aan na de beursrally een dag eerder, die volgde op de sterke resultaten van AI-chipbedrijf Nvidia. Vooral de chipbedrijven zoals ASML, ASMI en Besi lieten daardoor donderdag stevige winsten zien. Vrijdag verloren de drie Nederlandse chipbedrijven tot 1,1 procent.

1 uur geleden
Musk komt met eigen e-maildienst voor X

SAN FRANCISCO (ANP) - Elon Musk gaat een eigen e-maildienst aanbieden op zijn socialemediaplatform X. De zakenman heeft dit laten weten in een bericht aan een medewerker op X. De e-maildienst zou een grote concurrent kunnen worden voor Gmail van Google.

1 uur geleden
ING verwacht dat huizenprijzen tussen 5 en 8 procent stijgen

AMSTERDAM (ANP) - De ING verwacht dat de prijzen van koopwoningen dit jaar tussen de 5 en 8 procent stijgen. Aan het eind van 2024 zullen de prijzen volgens de bank al flink boven de piek van juli 2022 uitkomen. Belangrijkste oorzaken zijn de grote loonstijgingen en de toenemende krapte op de woningmarkt.

2 uur geleden
Aandacht voor resultaten Galapagos op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Galapagos. Het biotechnologiebedrijf stelt het jaar 2023 te hebben afgesloten met een goede kaspositie van 3,7 miljard euro. Dankzij de verkoop van Jyseleca kwam de nettowinst afgelopen jaar uit op bijna 212 miljoen euro, tegen een verlies van 218 miljoen euro in 2022. Galapagos liet eerder al weten de activiteiten van ontstekingsremmer Jyseleca over te dragen aan het Italiaanse Alfasigma.

2 uur geleden
Huurdersorganisaties roepen op tot lagere maximale huurverhoging

ROTTERDAM (ANP) - Volgens huurdersorganisaties moet de maximale huurverhoging van sociale huurwoningen omlaag, omdat huurders steeds meer moeite hebben om rond te komen. Daartoe roept onder meer het Landelijk Huurders Platform (LHP) vrijdag op in een paginagrote advertentie in het AD. De maximale huurverhoging zou omlaag moeten van 5,3 naar 3,2 procent.

2 uur geleden