
Shell wilde dat aardbevingen weer 'geaccepteerd' zouden worden
DEN HAAG (ANP) - Shell wilde er in 2015 voor zorgen dat aardbevingen in Groningen als gevolg van de gaswinning weer "geaccepteerd" zouden worden, blijk uit het verhoor van Shell-baas Ben van Beurden door de parlementaire enquêtecommissie. In een nota schreef Shell Nederland dat bevingen "weer een normaal onderdeel van gaswinning" moesten worden. "Bij elke mijnbouwactiviteit kan dit soort ongemak horen. Daar hadden we natuurlijk ook jarenlang mee geleefd", reageert Van Beurden in zijn verhoor.
Daar is Shell achteraf "waarschijnlijk naïef" over geweest, beschouwt Van Beurden nu. Het bedrijf heeft er "te lang over gedaan om tot het inzicht te komen" dat de bevingen ook tot grote maatschappelijke onrust leiden. De nota was opgesteld in voorbereiding op een gesprek tussen Shell en topambtenaren van het ministerie van Economische Zaken in het voorjaar van 2015. Shell maakte zich grote zorgen om de steeds strengere opvattingen over de hoeveel gas die dochterbedrijf NAM uit het Groningenveld mocht halen.
Het zou volgens Shell "desastreus" zijn als bij de winning alleen werd gestuurd op de leveringszekerheid. In het stuk wordt gesproken van een "moeras zonder ankers", leest de commissie voor. "Als productieverlaging eenmaal gepresenteerd wordt als valide maatregel voor de veiligheid, dan zit er geen stop op." Van Beurden kan zich de nota niet meer precies herinneren. Maar, zegt de Shell-baas: "Het klopte wel natuurlijk."
Onduidelijkheid
Van Beurden, die in 2014 aantrad als bestuursvoorzitter van Shell, maakte zich hier ook zorgen over in die tijd. "Ik begon me af te vragen: waar gaat het heen?" Vanaf 2015 werd over steeds lagere winningsniveaus gesproken. Daardoor werd het steeds "onduidelijker en ondraaglijker".
Niet alleen de overheid zou in de problemen komen als steeds werd gekoerst op een minimumwinning waarbij alleen de levering van genoeg gas werd zekergesteld, "voor de aandeelhouders van de NAM was het ook een probleem financieel". Als de NAM op dat niveau zou winnen, "zouden we geen winst meer maken". Dit lag volgens Van Beurden ook aan de kosten die de aandeelhouders van de NAM (naast Shell ook ExxonMobil) maakten om de schade te vergoeden.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Als klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) een dag voor de NAVO-top de A44 blokkeren, "dan zullen ze de consequenties daarvan ondervinden". Dat heeft justitieminister David van Weel (VVD) gezegd. "Wij tolereren vanwege de veiligheid van deze belangrijke gasten heel weinig in de verstoring van de bewegingen van deze regeringsleiders. Doe het niet."
10 minuten geledenMAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg dringt er bij het Rijk op aan de vertraagde verbreding van de A2 alsnog zo snel mogelijk uit te voeren. De verbreding van de snelweg is van groot belang om de doorstroming in Limburg en het zuiden van Nederland te verbeteren, zei gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (PvdA) in een Statenvergadering.
11 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar (DENK) heeft mogelijk zelf de opdracht gegeven om brand te stichten in zijn woning in Rotterdam-Lombardijen. De Rijksrecherche onderzoekt die lezing, die vrijdag naar voren kwam tijdens een rechtszitting tegen de 37-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van de brandstichting in juli vorig jaar.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De voltallige Zuid-Hollandse politiek maakt zich zorgen over het trage tempo van de woningbouw. Zuid-Holland heeft met het Rijk afgesproken dat er tussen 2022 en 2030 bijna een kwart miljoen huizen bij komen, maar het provinciebestuur vreest nu al dat dit doel niet wordt gehaald. De teller staat op ruim 55.000 woningen. De politieke partijen bespraken vrijdag de oorzaken en mogelijke oplossingen met gedeputeerde Anne Koning (GroenLinks-PvdA).
1 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - Organisaties in verschillende gemeenten in Nederland hebben de geplande hardloopwedstrijden voor dit weekend aangepast zodat ze kunnen doorgaan met het warme weer. In Roosendaal zijn de routes korter en is het wedstrijdelement eruit gehaald. Daardoor worden tijden niet vastgelegd en zijn er geen huldigingen van de winnaars. In Oss is de marathon een halve marathon geworden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) bereidt een verbod voor op uitzendkrachten in de vleessector. Vanwege de stelselmatige misstanden daar wil Van Hijum dat werknemers in vaste dienst gaan. Het verbod kan op z'n vroegst over een jaar ingaan. Daarom laat Van Hijum de definitieve keuze aan een volgend kabinet.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Voetballer Quincy Promes wordt door Dubai uitgeleverd aan Nederland. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie bevestigt berichtgeving daarover van De Telegraaf. Ze zegt dat hij nog niet op Nederlands grondgebied is, maar het OM verwacht hem snel.
2 uur geleden