
Nieuwe topman moederbedrijf Douwe Egberts snijdt in kosten
AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts en Pickwick, wil in de komende jaren 500 miljoen euro aan kosten besparen. De besparingen moeten komen uit een vereenvoudiging van de productenportefeuille en het organisatiemodel, efficiënter werken en een verhoging van de productiviteit. Meer dan de helft van de besparingen moet tegen eind 2027 zijn bereikt.
Rafael Oliveira, die in november werd benoemd tot topman na een reeks leiderschapswisselingen, wil daarmee de winstgroei stimuleren. De stijgende inkoopprijzen voor koffiebonen in de afgelopen jaren hebben de winstmarges onder druk gezet.
JDE Peet's herinvesteert de helft van de besparingen in nieuwe groei, terwijl de rest wordt gebruikt om de winstgroei te versnellen. Onder de nieuwe strategie richt het bedrijf zich op drie grote investeringen: de Peet's-koffiehuizen in de Verenigde Staten, het koffiemerk L'OR en tien lokale merken onder leiding van het koffiemerk Jacobs.
Inkoopprijzen
Onlangs besloot de onderneming om de prijzen in Nederland opnieuw te verhogen. Koffie in de winkel zou daardoor tot 25 procent duurder kunnen worden. De fabrikant was eerder dit jaar ook al met supermarkten in gesprek over de inkoopprijzen, waaronder Jumbo, Albert Heijn en Picnic. Daardoor waren er wekenlang minder of geen producten van JDE Peet's verkrijgbaar bij de supers.
Volgens JDE Peet's is een nieuwe prijsverhoging onvermijdelijk gezien de kostenstijgingen. Het bedrijf merkte vorige week wel op dat de supers uiteindelijk de consumentenprijzen bepalen. "Daar zien we dat de huismerkkoffie bovendien even hard, soms zelfs harder, stijgt in prijs. Hieruit blijkt dat alle koffieproducenten last hebben van bredere markttrends."
Vorig jaar ging bij het bedrijf een nettowinst in de boeken van 543 miljoen euro. Dat was een toename van ruim 49 procent vergeleken met een jaar eerder. De omzet steeg met zo'n 8 procent tot 8,8 miljard euro, mede dankzij prijsverhogingen. Oliveira zei bij de publicatie van de jaarcijfers in februari "erg blij te zijn met de sterke resultaten" en beloonde de aandeelhouders van het bedrijf met een dividendverhoging van 4,3 procent.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
2 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
2 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
3 uur geleden