
Shell schaarse stijger op lagere aandelenbeurs Amsterdam
AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een aanzienlijk verlies gesloten. Vooral chipfondsen stonden onder druk en trokken de AEX omlaag na enigszins tegenvallende kwartaalberichten van Amerikaanse techconcerns Meta en Microsoft. Shell was een van de weinige winnaars op het Damrak dankzij goed ontvangen resultaten.
De AEX eindigde 0,8 procent lager op 874,18 punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 877,91 punten. Ook elders in Europa eindigden de beurzen een stuk lager. In Parijs, Frankfurt en Londen liepen de verliezen van de hoofdgraadmeters op tot ongeveer 1 procent.
Shell was met een winst van 2,3 procent de sterkste stijger. Het olie- en gasconcern hield zijn winst op peil in het derde kwartaal, ondanks de gedaalde olieprijzen. Daarbij hielpen vooral beter dan verwachte resultaten van de gasdivisie en lagere eenmalige kostenposten.
Kwartaalberichten
Chipbedrijven ASMI, Besi en ASML waren de grootste verliezers in de AEX met minnen tot bijna 6 procent. De aandelen stonden onder druk doordat beleggers na kwartaalberichten van Meta en Microsoft hun verwachtingen over de positieve impact van kunstmatige intelligentie (AI) op de winsten in de techsector naar beneden hebben bijgesteld. Het kan veel langer duren dan gedacht voordat het rendement op investeringen in AI aanzienlijk aandikt, zei beleggingsstrateeg Matt Maley tegen persbureau Bloomberg.
De kwartaalresultaten van ING werden beloond met een plus van 0,8 procent voor de aandelen van de bank. Het financiële concern boekte een lagere winst door gedaalde rente-inkomsten, maar hogere provisies en commissies beperkten de neergang van de baten bij ING.
Amerikaanse presidentsverkiezingen
Flitshandelaar Flow Traders won 1,4 procent na het publiceren van de kwartaalcijfers. Bij die winst speelt mogelijk ook mee dat de nervositeit op de beurzen toeneemt in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Flow Traders profiteert van die onrust, omdat die voor meer beurshandel zorgt.
De euro was 1,0858 dollar waard, tegenover 1,0866 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie was 0,9 procent meer waard op 69,25 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 73,10 dollar per vat.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
33 minuten geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
1 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De winst van het grote Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dit komt mede door een zwakkere vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen China. Daarnaast ondervindt Samsung meer concurrentie op de AI-chipmarkt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlandse huishoudens met een glasvezelabonnement is voor het eerst groter dan het aantal huishoudens met vast internet via de kabel. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar recentste Telecommonitor.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer duidelijkheid rond de Amerikaanse importheffingen. President Donald Trump kondigde maandag importheffingen aan voor verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die ingaan op 1 augustus. Het tarief voor de Europese Unie is nog niet bekend. Trump legde de EU begin april een tarief op van 20 procent. Die heffing werd voor negentig dagen, tot 9 juli, verlaagd naar een basistarief van 10 procent.
3 uur geleden