Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell rekent op schade van honderden miljoenen door orkaan Ida

Shell rekent op schade van honderden miljoenen door orkaan Ida

DEN HAAG (ANP) - Olie- en gasconcern Shell denkt dat de orkaan Ida een nadelig effect van honderden miljoenen dollars gaat hebben op zijn resultaten over het derde kwartaal. Die orkaan trof in augustus het zuiden van de Verenigde Staten. Een groot deel van de olieproductie in de Golf van Mexico kwam daardoor tijdelijk stil te liggen.

Shell raamt de impact op ongeveer 400 miljoen dollar. Dat bedrag zou dan af gaan van de winst die is geschoond voor onder meer belastingen. Door de orkaan werden veel boorplatformen platgelegd. Dat kwam bijvoorbeeld door schade aan pijpleidingen en landingsplaatsen voor helikopters om werknemers te vervoeren naar de booreilanden. Ook moest personeel worden geƫvacueerd.

Hoe Shell afgelopen kwartaal over de gehele linie heeft gepresteerd, brengt het concern pas later deze maand naar buiten. Afgezien van de schade door Ida heeft Shell waarschijnlijk een sterke periode achter de rug. Zowel de olie- als de gasprijzen zijn de laatste tijd flink gestegen door de grote vraag door het herstel uit de crisis. In het eerste halfjaar ging het al weer een stuk beter met Shell dankzij het aantrekken van de prijzen. Het contrast met het begin van de coronacrisis was daarmee enorm. Toen draaide Shell juist vele miljarden dollars verlies omdat er destijds veel minder vraag naar olie en gas was en de olieprijzen tijdelijk instortten.

Maar Shell koopt, bijvoorbeeld in verband met de levering van gas voor langetermijncontracten, zelf ook gas in op de spotmarkt. Daardoor heeft een deel van het bedrijf er dus ook last van dat gas flink duurder is geworden. Daartegenover staat dat alle olie en gas die Shell zelf produceert nu veel meer opleveren. Hoe deze factoren zich precies tot elkaar verhouden, kan een woordvoerder nu nog niet aangeven.

Meer uit Financieel

Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

17 minuten geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

2 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

3 uur geleden
Storing bij internetbankieren ING voorbij

AMSTERDAM (ANP) - De storing met internetbankieren en de mobiele app van ING is voorbij. De oorzaak van de technische problemen is nog onbekend, laat een woordvoerster van de bank weten.

3 uur geleden
Topman UBS: pijnlijke besluiten na overname Credit Suisse

BERN (ANP/RTR) - Topman Sergio Ermotti van de Zwitserse bank UBS heeft vrijdag gewaarschuwd voor "pijnlijke" besluiten op het gebied van werkgelegenheid na de overname van branchegenoot Credit Suisse. Credit Suisse werd in maart van de ondergang gered door UBS onder grote druk van de Zwitserse overheid.

3 uur geleden
Concurrentiebeding mag straks alleen nog met goede reden

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven kunnen hun werknemers straks minder makkelijk verbieden om na afloop van hun dienstverband bij een concurrent hetzelfde werk te gaan doen. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) werkt aan een wetsvoorstel dat dit zogenoemde concurrentiebeding aan banden legt.

4 uur geleden
Bakkers dreigen met staking vanwege te laag loonbod

UTRECHT (ANP) - Bakkers maken zich op om te gaan staken. Vakbonden FNV en CNV kunnen zich niet vinden in een loonbod vanuit de werkgevers voor jaarlijks gemiddeld 5 procent erbij en hebben een ultimatum gesteld. Als de industriƫle en ambachtelijke bakkerijen niet voor woensdagmiddag met een beter voorstel komen, leggen hun werknemers op meerdere locaties het werk neer.

4 uur geleden