
Shell rekent op schade van honderden miljoenen door orkaan Ida
DEN HAAG (ANP) - Olie- en gasconcern Shell denkt dat de orkaan Ida een nadelig effect van honderden miljoenen dollars gaat hebben op zijn resultaten over het derde kwartaal. Die orkaan trof in augustus het zuiden van de Verenigde Staten. Een groot deel van de olieproductie in de Golf van Mexico kwam daardoor tijdelijk stil te liggen.
Shell raamt de impact op ongeveer 400 miljoen dollar. Dat bedrag zou dan af gaan van de winst die is geschoond voor onder meer belastingen. Door de orkaan werden veel boorplatformen platgelegd. Dat kwam bijvoorbeeld door schade aan pijpleidingen en landingsplaatsen voor helikopters om werknemers te vervoeren naar de booreilanden. Ook moest personeel worden geëvacueerd.
Hoe Shell afgelopen kwartaal over de gehele linie heeft gepresteerd, brengt het concern pas later deze maand naar buiten. Afgezien van de schade door Ida heeft Shell waarschijnlijk een sterke periode achter de rug. Zowel de olie- als de gasprijzen zijn de laatste tijd flink gestegen door de grote vraag door het herstel uit de crisis. In het eerste halfjaar ging het al weer een stuk beter met Shell dankzij het aantrekken van de prijzen. Het contrast met het begin van de coronacrisis was daarmee enorm. Toen draaide Shell juist vele miljarden dollars verlies omdat er destijds veel minder vraag naar olie en gas was en de olieprijzen tijdelijk instortten.
Maar Shell koopt, bijvoorbeeld in verband met de levering van gas voor langetermijncontracten, zelf ook gas in op de spotmarkt. Daardoor heeft een deel van het bedrijf er dus ook last van dat gas flink duurder is geworden. Daartegenover staat dat alle olie en gas die Shell zelf produceert nu veel meer opleveren. Hoe deze factoren zich precies tot elkaar verhouden, kan een woordvoerder nu nog niet aangeven.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - De pauze die de Europese Unie eerder heeft ingesteld op tegenmaatregelen voor de Verenigde Staten wordt tot begin augustus verlengd. Dat heeft Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zondag gezegd.
5 minuten geledenMÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese Unie moet "doortastende" maatregelen nemen tegen de Verenigde Staten als de onderhandelingen over een handelsakkoord op niets uitlopen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Lars Klingbeil gezegd, die tegelijkertijd benadrukt dat het tariefconflict beëindigd moet worden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
5 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
19 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
19 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
20 uur geleden