Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell en Aegon bij spaarzame winnaars in AEX-index

Shell en Aegon bij spaarzame winnaars in AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell en verzekeraar Aegon waren woensdag de enige duidelijke winnaars in de AEX-index op Beursplein 5. Shell won 3,6 procent in het kielzog van de verder gestegen olieprijzen. Aegon (plus 2,6 procent) profiteerde van de aankondiging dat het eigen aandelen gaat inkopen en dat het de schulden had weten te verminderen. Ook heeft de verzekeraar de verkoop van zijn Oost-Europese activiteiten afgerond.

De olie- en gasprijzen liepen weer verder op nadat Rusland had bekendgemaakt dat "onvriendelijke landen" die olie of gas kopen van het land in roebels moeten betalen. Nu Rusland door sancties steeds minder handel kan drijven, zijn andere munteenheden minder praktisch voor het land. Door handel in roebels te drijven, wordt die munteenheid ook ondersteund. Een vat Amerikaanse olie werd 4,7 procent duurder op 114,10 dollar. Brentolie kostte 4,8 procent meer op 120,98 dollar per vat. Europees gas werd bijna een vijfde duurder.

Verder is het nog maar de vraag of olieconcerns als Shell en BP hun bezittingen in Rusland van de hand kunnen doen. Volgens de topman van TotalEnergies heeft nog geen van de concurrenten die hebben gezegd Rusland te zullen verlaten dat ook gedaan. Ook omdat ze niet weten hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen.

Prosus

De AEX-index verloor 0,9 procent tot 721,81 punten. Techinvesteerder Prosus was met een verlies van bijna 5 procent de sterkste daler. Eerder op woensdag werd bekend dat het Chinese techbedrijf Tencent in het afgelopen kwartaal de traagste omzetgroei boekte sinds de beursgang van het bedrijf in 2004. Prosus heeft een groot belang in Tencent.

De oorlog in Oekraïne bleef de beurshandel wel domineren. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei dat de vredesgesprekken met Rusland "zwaar" en "soms confronterend" waren. Maar hij zei ook dat er "stap voor stap" vooruitgang wordt geboekt. Daarnaast zullen de Verenigde Staten en westerse bondgenoten naar verwachting deze week extra sancties aankondigen tegen Rusland.

Consumentenvertrouwen

De stemming onder consumenten sinds de Russische inval in Oekraïne is verder verslechterd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zakte de graadmeter waarmee het vertrouwen wordt gemeten bijna naar het laagste niveau ooit. De Europese cijfers lieten een daling zien gelijk aan het niveau van het begin van de coronacrisis.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,3 procent. De euro was 1,1001 dollar waard, tegen 1,1014 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Bedrijf achter The Sims schrapt bijna zevenhonderd banen

REDWOOD CITY (ANP/BLOOMBERG) - Computerspelbedrijf Electronic Arts (EA) gaat ongeveer 670 mensen ontslaan. Het Amerikaanse bedrijf, bekend van onder meer voetbalvideogamefranchise FIFA en The Sims, neemt afscheid van 5 procent van het personeelsbestand. EA sluit zich aan bij meerdere gamebedrijven die de afgelopen tijd ontslagrondes aankondigden, waaronder Sony en Microsoft.

26 minuten geleden
FlixBus profiteert van uitbreiding naar meer landen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Flix, het Duitse moederbedrijf van FlixBus, heeft vorig jaar een recordomzet geboekt van 2 miljard euro. Het bedrijf, dat naast lange busreizen ook treinreizen aanbiedt, profiteerde onder meer van een uitbreiding van zijn reizen naar meer landen. In totaal reisden ongeveer 81 miljoen reizigers met de touringcars en langeafstandstreinen van het bedrijf. Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder.

36 minuten geleden
Verzekeraar NN op kop in AEX, Air France-KLM onderuit na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - NN Group was donderdag de sterkste stijger in de AEX-index. De verzekeraar deed vorig jaar goede zaken bij onderdeel NN Bank dankzij de gestegen rente. Ook ging het volgens het bedrijf goed met het Nederlandse schadebedrijf. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien. De verzekeraar keert daarnaast meer dividend uit en gaat meer eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd bijna 7 procent hoger gezet. Branchegenoot ASR, die ook met cijfers kwam, zakte daarentegen 4 procent.

1 uur geleden
ABN AMRO stopt met verwerken betalingen winkeliers

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO stopt met het verwerken van betalingen voor winkeliers. De bank heeft besloten om dit uit te besteden aan betaaldienstverlener Buckaroo uit Utrecht.

1 uur geleden
Olie-industrie Guyana helpt SBM Offshore aan recordresultaten

SCHIPHOL (ANP) - De Nederlandse maritiem dienstverlener SBM Offshore heeft vorig jaar afgesloten met recordresultaten, mede geholpen door de opkomende olie-industrie in Guyana. Na olievondsten voor de kust van dit buurland van Suriname verkocht SBM Offshore groot materieel voor het oppompen en opslaan van olie op zee.

1 uur geleden
Cijfers verzekeraars ASR en NN centraal op drukke beursdag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar ASR en NN Group. De beide verzekeraars hebben hun resultaten flink opgevoerd, ondanks de grote schikkingen die ze recent hebben getroffen met claimorganisaties om van de woekerpolisaffaire af te zijn. ASR profiteerde van de overname van de verzekeringsactiviteiten van Aegon Nederland en boekte weer winst in 2023, na een verlies een jaar eerder. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien.

2 uur geleden
Bodemonderzoeker Fugro blijft goede zaken doen met offshore wind

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bodemonderzoeker Fugro blijft goede zaken doen met werkzaamheden voor de bouw van windparken op zee. Het beursgenoteerde bedrijf uit Leidschendam zag mede daardoor de omzet vorig jaar flink toenemen.

2 uur geleden