Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell en Aegon bij spaarzame winnaars in AEX-index

Shell en Aegon bij spaarzame winnaars in AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell en verzekeraar Aegon waren woensdag de enige duidelijke winnaars in de AEX-index op Beursplein 5. Shell won 3,6 procent in het kielzog van de verder gestegen olieprijzen. Aegon (plus 2,6 procent) profiteerde van de aankondiging dat het eigen aandelen gaat inkopen en dat het de schulden had weten te verminderen. Ook heeft de verzekeraar de verkoop van zijn Oost-Europese activiteiten afgerond.

De olie- en gasprijzen liepen weer verder op nadat Rusland had bekendgemaakt dat "onvriendelijke landen" die olie of gas kopen van het land in roebels moeten betalen. Nu Rusland door sancties steeds minder handel kan drijven, zijn andere munteenheden minder praktisch voor het land. Door handel in roebels te drijven, wordt die munteenheid ook ondersteund. Een vat Amerikaanse olie werd 4,7 procent duurder op 114,10 dollar. Brentolie kostte 4,8 procent meer op 120,98 dollar per vat. Europees gas werd bijna een vijfde duurder.

Verder is het nog maar de vraag of olieconcerns als Shell en BP hun bezittingen in Rusland van de hand kunnen doen. Volgens de topman van TotalEnergies heeft nog geen van de concurrenten die hebben gezegd Rusland te zullen verlaten dat ook gedaan. Ook omdat ze niet weten hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen.

Prosus

De AEX-index verloor 0,9 procent tot 721,81 punten. Techinvesteerder Prosus was met een verlies van bijna 5 procent de sterkste daler. Eerder op woensdag werd bekend dat het Chinese techbedrijf Tencent in het afgelopen kwartaal de traagste omzetgroei boekte sinds de beursgang van het bedrijf in 2004. Prosus heeft een groot belang in Tencent.

De oorlog in Oekraïne bleef de beurshandel wel domineren. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei dat de vredesgesprekken met Rusland "zwaar" en "soms confronterend" waren. Maar hij zei ook dat er "stap voor stap" vooruitgang wordt geboekt. Daarnaast zullen de Verenigde Staten en westerse bondgenoten naar verwachting deze week extra sancties aankondigen tegen Rusland.

Consumentenvertrouwen

De stemming onder consumenten sinds de Russische inval in Oekraïne is verder verslechterd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zakte de graadmeter waarmee het vertrouwen wordt gemeten bijna naar het laagste niveau ooit. De Europese cijfers lieten een daling zien gelijk aan het niveau van het begin van de coronacrisis.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,3 procent. De euro was 1,1001 dollar waard, tegen 1,1014 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Wall Street lager na nieuwe tariefaanval Trump op Canada

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag, na een nieuwe tariefaanval van Donald Trump op Canada. De Amerikaanse president wil vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent invoeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen. De handelsstrijd tussen de twee buurlanden lijkt daarmee weer op te laaien.

1 uur geleden
Duizenden Citroën-rijders wachten nog op nieuwe airbag

HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.

1 uur geleden
UWV vordert te hoge uitkeringen door WIA-fouten niet terug

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.

1 uur geleden
Saudi's produceerden in juni meer olie dan afgesproken, stelt IEA

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.

1 uur geleden
Wet in de maak waardoor ontslag na doorstart niet zomaar mag

DEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.

2 uur geleden
Kabinet komt met actieplan om innovatie aan te jagen

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.

3 uur geleden
Shell mag diepzeeboringen uitvoeren voor westkust Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.

3 uur geleden