Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell boekt meer winst en gaat aandeelhouders opnieuw belonen

Shell boekt meer winst en gaat aandeelhouders opnieuw belonen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Shell heeft in het tweede kwartaal meer winst geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Over de maanden april tot en met juni ging een bedrijfswinst van 6,3 miljard dollar (5,8 miljard euro) in de boeken, bijna 1,2 miljard dollar meer. Het olie- en gasconcern wil nu opnieuw zijn aandeelhouders belonen.

Shell kondigt een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 3,5 miljard dollar. Dat deed het concern in de voorgaande drie kwartalen ook al, waardoor aandeelhouders meer konden verdienen aan hun belang in het in Londen gevestigde bedrijf. Vorig jaar ging 23 miljard dollar naar aandeelhouders, op een winst van ruim 19 miljard.

Ten opzichte van het voorgaande kwartaal nam het resultaat wel af. Shell verdiende onder meer aan de winning van olie. De ruwe olieprijzen bedroegen de afgelopen maanden ongeveer 85 dollar per vat, wat dat resultaat ondersteunde. In andere segmenten leverde het concern juist in, bijvoorbeeld bij de verhandeling van aardgas door schommelende gasprijzen.

Consequent belonen

De focus van Shell is "om ervoor te zorgen dat we onze aandeelhouders consequent kunnen belonen, terwijl we onze schulden in bescheiden mate blijven afbouwen en blijven investeren", zegt topman Wael Sawan tegen persbureau Bloomberg in een toelichting op de resultaten. Daarbij moet Shell ook bestand zijn tegen lage olieprijzen, zelfs als deze dalen tot 50 dollar per vat. Ook dan wil Shell doorgaan met het inkopen van aandelen, aldus Sawan.

Shell verdiende het meest aan de divisie waar onder andere de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) onder valt. Deze tak was goed voor bijna 2,7 miljard dollar. Dat was wel 1 miljard dollar minder dan in het voorgaande kwartaal.

Project in VAE

Maar Shell heeft naar eigen zeggen zijn positie op de lng-markt verstevigd de afgelopen tijd. Zo heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten voor de overname van Pavilion Energy, een handelaar in lng. Ook heeft Shell een belang genomen in een groot lng-project in Abu Dhabi ter waarde van 5,5 miljard dollar. De totale productiecapaciteit van dit project bedraagt 9,6 miljoen ton lng per jaar vanaf 2028. Shell zal jaarlijks 1 miljoen ton afnemen.

Shell maakte begin juli bekend de bouw van een biobrandstoffabriek in Rotterdam tijdelijk te stoppen. Als gevolg verwacht Shell 600 miljoen tot 1 miljard dollar te moeten afschrijven. Met de fabriek wilde Shell duurzame vliegtuigbrandstof en hernieuwbare diesel maken, maar de marktomstandigheden vallen tegen.

Meer uit Financieel

Weer minder treinen van en naar België door staking, nu hele week

UTRECHT (ANP/BELGA) - Komende week rijden opnieuw minder treinen tussen Nederland en België door een staking op het Belgische spoor, meldt NS. Na de 24-urige werkonderbreking van het spoorpersoneel in België maandag, gebeurt dat nu de hele week. Vakbonden voeren onder meer actie uit onvrede over bezuinigingen van de Belgische overheid op spoorwegmaatschappij NMBS.

34 minuten geleden
Verkoop jam en mueslirepen levert Hero meer op

ZÜRICH (ANP) - De Zwitserse voedingsmiddelenproducent Hero heeft dankzij verdere prijsverhogingen voor het derde jaar op rij de omzet flink opgevoerd. De maker van Cassis-frisdrank profiteerde het meest van gezonde snacks zoals B'tween-mueslirepen. Ook onder meer jam en babyvoeding leverden meer op.

2 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen dalen op beurzen door sluiting Heathrow

AMSTERDAM (ANP) - De Europese luchtvaartmaatschappijen stonden vrijdag onder druk op de aandelenmarkten. De Londense luchthaven Heathrow blijft de hele dag dicht door een grote stroomstoring als gevolg van een brand in een nabijgelegen transformatorstation. Heathrow is de drukste luchthaven van West-Europa en de sluiting zorgt voor grote verstoringen van het internationale vliegverkeer.

2 uur geleden
Chinese exportbeperking maakt metaal bismut flink duurder

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van bismut is flink gestegen door de Chinese exportbeperkingen. Het roodachtig-wit glanzende metaal, dat veel wordt gebruikt bij de productie van cosmetica, geneesmiddelen, verf, brandmelders, defensiemateriaal en andere industriële toepassingen, werd in februari door China op de lijst gezet van belangrijke metalen waarvoor exportbeperkingen gelden. Beijing reageerde daarmee op de extra heffing van 10 procent op Chinese goederen, die door de Amerikaanse president Donald Trump werd opgelegd.

2 uur geleden
Bedrijven investeerden iets minder in januari

DEN HAAG (ANP) - De investeringen van bedrijven zijn in januari licht afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondernemingen investeerden in de eerste maand van dit jaar 0,4 procent minder in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De daling volgt op een sterke toename van de investeringen van ruim 11 procent in december.

4 uur geleden
Consumentenvertrouwen neemt verder af in maart

DEN HAAG (ANP) - Het consumentenvertrouwen is in maart verder afgenomen vergeleken met een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stemming onder consumenten verslechterde voor de zesde maand op rij. Consumenten waren deze maand negatiever over de economie dan in februari. Ook vonden ze de tijd voor grote aankopen ongunstiger dan een maand eerder.

5 uur geleden
Koophuizen nog duurder geworden, wel kleinere prijsstijging

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

5 uur geleden