Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Serie raketaanvallen op Amerikanen in Irak, meerdere gewonden

Serie raketaanvallen op Amerikanen in Irak, meerdere gewonden

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - Amerikaans personeel in Irak is in korte tijd herhaaldelijk bestookt met raketten. De Amerikaanse ambassade en een legerbasis met troepen uit de Verenigde Staten kwamen onder vuur te liggen. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist, maar bij vergelijkbare beschietingen is gewezen naar pro-Iraanse milities die willen dat de VS vertrekken uit hun land.

Iraakse veiligheidsfunctionarissen zeggen dat donderdag twee raketten zijn afgevuurd op de ambassade in de zogenoemde Groene Zone van Bagdad. Het antiraketsysteem van de ambassade zorgde ervoor dat een van de raketten het doel niet bereikte, zei een van die bronnen. De tweede raket viel vlak buiten de Groene Zone. Sirenes loeiden op het ambassadeterrein, waar overheidsgebouwen en buitenlandse missies zijn gevestigd.

Eerder waren al veertien raketten afgevuurd op een legerbasis met Amerikaanse troepen in de provincie Anbar. Daar raakten volgens ingewijden zeker twee Amerikanen lichtgewond. Bronnen binnen het Iraakse leger zeggen dat de aanvallers een raketwerper hadden gemonteerd op een truck. Die is brandend teruggevonden in de omgeving.

Drone-aanval

Er zou deze week ook een aanval met een drone zijn uitgevoerd bij een luchthaven in het Noord-Iraakse Erbil. Daar bevindt zich ook een Amerikaanse basis. Amerikaanse doelen in Irak komen vaker onder vuur te liggen. Sinds het begin van het jaar zijn tientallen aanvallen gemeld.

De VS sloegen vorige maand terug door pro-Iraanse milities te bombarderen in het grensgebied van Irak en Syrië. Die gewapende groepen hadden vervolgens ook weer wraak gezworen. Er waren naar verluidt zeker vier doden gevallen bij de Amerikaanse luchtaanvallen.

Washington heeft in Irak ongeveer 2500 manschappen gelegerd. Die maken deel uit van een internationale coalitie en ondersteunen de lokale strijdkrachten bij de strijd tegen de restanten van terreurorganisatie Islamitische Staat.

Meer uit Buitenland

Poetin diplomatiek onschendbaar als hij naar BRICS-top komt

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Als de Russische president Vladimir Poetin naar Zuid-Afrika komt voor de top van de BRICS-groep, geniet hij diplomatieke onschendbaarheid. Volgens de Zuid-Afrikaanse autoriteiten geldt dat voor alle aanwezigen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) heeft een arrestatiebevel tegen Poetin uitgevaardigd vanwege de oorlog in Oekraïne.

4 minuten geleden
Gevechten Soedan gaan door na verlenging wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/RTR) - In de Soedanese hoofdstad Khartoem wordt dinsdag opnieuw gevochten, ondanks dat de strijdende partijen een wapenstilstand hebben verlengd die erop gericht is humanitaire hulp mogelijk te maken.

36 minuten geleden
Aantal gewonde NAVO-militairen in Kosovo loopt op

ZVECAN (ANP/AFP) - Zeker dertig NAVO-militairen zijn maandag gewond geraakt bij botsingen tussen Servische demonstranten en de politie in het noorden van Kosovo, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Elf Italiaanse en negentien Hongaarse militairen raakten gewond. Eerder werd er nog van 25 gewonden gesproken. Het gaat vooral om botbreuken en brandwonden.

42 minuten geleden
Voorzitter klimaattop liet Wikipedia aanpassen voor groener imago

LONDEN (ANP) - Het team van de voorzitter van de aankomende klimaattop heeft Wikipediapagina's bewerkt om hem een duurzamer imago te geven, hebben de Britse krant The Guardian en het Center for Climate Reporting ontdekt. Sultan al-Jaber is zowel de baas van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten als de klimaatgezant van het land. De klimaattop (COP28) is dit jaar in de VAE.

3 uur geleden
Rechtbank Japan: niet toestaan homohuwelijk is tegen de grondwet

NAGOYA (ANP/RTR/AFP) - Dat Japan huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht niet toestaat, is in strijd met de grondwet. Dat heeft een rechtbank bepaald. De uitspraak wordt gezien als een nieuwe stap naar huwelijksgelijkheid in het Oost-Aziatische land.

3 uur geleden
Rusland geeft Oekraïne de schuld van droneaanval op Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne zit achter een "terroristische droneaanval" dinsdagochtend op Moskou, stelt het Russische ministerie van Defensie. Alle acht drones zouden zijn neergehaald. Een adviseur van de Oekraïense president ontkent dat Kyiv bij het incident betrokken is.

5 uur geleden
Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

9 uur geleden