Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat steunt wet over app CoronaMelder

Senaat steunt wet over app CoronaMelder

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet over de app CoronaMelder. In een hoofdelijke stemming gaven 51 senatoren hun steun. Tegen stemden 19 senatoren, van Forum voor Democratie, PVV, Partij voor de Dieren en fractie-Otten.

De app waarschuwt mensen die dicht in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is. Het gebruik ervan is vrijwillig en de privacy van gebruikers die de app op hun telefoon hebben geïnstalleerd, is beschermd. De wet die daarvoor is ontwikkeld, geeft aan deze zaken een wettelijke grondslag.

Daarnaast nam de Kamer unaniem een motie aan van senator Arda Gerkens (SP) over het doorontwikkelen van de app, om het vertrouwen in en de veiligheid van de CoronaMelder te vergroten. Gebruikers moeten de app nu downloaden via de Apple App Store of Google Play Store. De senaat wil dat het kabinet nog andere mogelijkheden onderzoekt zodat gebruikers de app ook los van deze twee bedrijven kunnen gebruiken.

Minister gaat in op kritiek

Eerder dinsdagochtend gaf al ruim twee derde van de senaat aan positief te zijn over de tijdelijke wet. Naast coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn ook GroenLinks, PvdA, SP, SGP en OSF voorstander. Antwoorden van zorgminister Hugo de Jonge moesten sommigen nog definitief over de streep trekken. Maandagavond was de minister ook al op flink wat kritiek ingegaan.

De tegenstanders vinden onder meer dat de wet overbodig is. Ook hebben ze twijfels over de garanties voor de privacy. Daarnaast vinden ze dat alle ballen moeten worden gezet op de uitbreiding van de testcapaciteit. Als die er niet voldoende is, kunnen te veel mensen die een melding ontvangen en geen klachten hebben, zich niet snel laten testen.

Verschillende partijen vinden het een probleem dat mensen dan meteen tien dagen in quarantaine moeten gaan, om uit te sluiten dat ze besmet zijn. Volgens De Jonge is dat laatste niet anders dan bij contacten die via het gewone bron- en contactonderzoek van de GGD naar voren komen.

Begin september ging de Tweede Kamer al akkoord met het wetsvoorstel.

Meer uit Politiek

Kamerlid dat ook demissionair minister is, kan worden vervangen

DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.

4 uur geleden
Dassen: Amerika is onze rivaal, lijkt op Duitsland uit jaren 30

DEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

6 uur geleden
PVV-ministers scharen zich achter hardere opstelling tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.

7 uur geleden
Veldkamp belooft beterschap na ergernis PVV over Israël-kritiek

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.

9 uur geleden
Faber wil bezuinigen op activiteitenbudget asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.

9 uur geleden
Veldkamp zwijgt nog over spionagebeschuldiging tegen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.

10 uur geleden
Brekelmans hekelt 'imperialistische' viering in Moskou

OSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".

12 uur geleden