
Segers: vrouw moet na verkrachting de hulp krijgen die nodig is
DEN HAAG (ANP) - Vrouwen moeten na een verkrachting de hulp krijgen die ze nodig hebben, vindt partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Maar hij wil niet hardop zeggen dat dan geen bedenktijd van vijf dagen meer moet gelden voor deze vrouwen wanneer ze een abortus willen.
Segers reageerde bij de NOS op de discussie die is ontstaan na een uitspraak van kandidaat-Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie. Die zei dit weekeinde dat ook voor verkrachte vrouwen vijf dagen bedenktijd moet blijven gelden als zij een abortus willen laten uitvoeren.
Segers vindt het "ongemakkelijk" om hierover te praten. Hij is voor de wettelijke bedenktijd bij een abortus en wil dat ook niet veranderen, maar vindt tegelijk ook dat een vrouw na een verkrachting de hulp moet krijgen "die zij nodig heeft", zei hij bij de NOS.
Discussies scheiden
Segers wil de twee "discussies" graag scheiden: wettelijke bedenktijd aan de ene kant en abortus na verkrachting aan de andere kant. Volgens hem worden de meeste abortussen gekozen om "sociale redenen" waardoor een kind niet goed uit zou komen, zoals financiën of huisvesting. In dat geval zou er gezorgd moeten worden dat de omstandigheden worden verbeterd.
Hoe de wet in het geval van verkrachting wordt toegepast, weet Segers niet. "Ik ga niet praten over wat iemand na een verkrachting wel of niet moet doen. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen, ik zou dat echt moeten nagaan, dat er een restrictie is voor een vrouw die verkracht is om naar een centrum te gaan en daar de hulp te krijgen die zij nodig heeft."
Bedenktijd afschaffen
Een meerderheid van de Tweede Kamer nam onlangs een voorstel aan dat het kabinet opriep de bedenktijd af te schaffen. Volgens de huidige wetgeving moet een vrouw die abortus wil na een verkrachting vijf dagen bedenktijd nemen. Maar klinieken kunnen deze regel in dit soort gevallen in de praktijk omzeilen door van een zogenoemde noodsituatie uit te gaan. Deze noodsituatie wordt in de wet niet vast omschreven.
Maandag, op Internationale Vrouwendag, werd Segers ook gevraagd of hij vindt dat hij als man uitspraken mag doen over deze keuze van een vrouw. Hij vindt van wel. Het is volgens hem een dilemma met aan de ene kant "het leven en de zelfbeschikking van de vrouw", en aan de andere kant "de bescherming en beschermwaardigheid van het leven". "Dat is een ethisch dilemma, daarmee een politiek dilemma en een maatschappelijk dilemma. Daar kunnen mannen en vrouwen evenveel over zeggen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet ziet niets in een snelle verlichting van de sancties tegen Syrië. Maar Nederland staat in Europa "vrijwel alleen", zei minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) dinsdagavond in de Tweede Kamer. "De druk is aan het toenemen. Vooral van landen met handelsbelangen."
13 uur geledenHAAG (ANP) - De VVD is in een debat dinsdag over de situatie in Gaza zwaar onder vuur komen te liggen. Volgens een flink deel van de oppositie staat de regeringspartij niet open voor extra druk op Israël. "Ik wil liever effectieve maatregelen", reageerde VVD'er Eric van der Burg.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Scheidend Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg een staande ovatie in de Tweede Kamer bij zijn afscheid. Voorzitter Martin Bosma zei dat Omtzigt "kwam als Kamerlid en gaat als instituut." In zijn toespraak roemde Bosma Omtzigt om zijn werklust en dossierkennis. "Zoals jij is er geen tweede."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
4 dagen geleden