Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schouten zal ook Eerste Kamer moeten overtuigen van pensioenwet

Schouten zal ook Eerste Kamer moeten overtuigen van pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - Twee dagen lang debatteert de Eerste Kamer over de pensioenwet, die een nieuw stelsel voor onze pensioenen mogelijk maakt. Een belangrijk debat: niet alleen gaat het om een van de grootste hervormingen in decennia, pensioenminister Carola Schouten zal enkele nog aarzelende senaatsfracties moeten overtuigen. Ondanks brede steun in de Tweede Kamer, is nog niet met zekerheid te zeggen of de pensioenwet zomaar door de senaat komt.

Een deel van de oppositie is sowieso ontevreden over het feit dat maandag wordt gedebatteerd. Volgende week wordt de nieuwe Eerste Kamer gekozen. De senaat die volgende maand wordt geïnstalleerd ziet er na die verkiezingen een stuk anders uit: de coalitie, die al geen meerderheid heeft, verliest meer zetels. BBB, fel tegenstander van de pensioenwet, wordt in één klap de grootste.

Partijen als JA21 hebben al gezegd er "alles aan te doen" om de stemming toch uit te stellen. 50PLUS-senator Martin van Rooijen zal naar verluidt naar een oude tactiek grijpen: zo lang mogelijk spreken in de hoop om ervoor te zorgen dat de behandeling meer tijd vraagt.

Maandag zijn in eerste instantie de senaatsfracties zelf aan het woord, enkele dagen na een oproep door het Wetenschappelijk Instituut van het CDA aan de christendemocraten in de Eerste Kamer om de wet niet te steunen. Maar dit verandert de "positieve grondhouding" van de CDA-senaatsfractie niet, volgens de pensioenwoordvoerder.

Ook meldden PvdA en GroenLinks zondag dat ze duidelijkheid eisen over een regeling voor zware beroepen en dat ze meer tijd willen voor pensioenfondsen om over te stappen naar het nieuwe stelsel. Die twee linkse partijen stemden in de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel, en zijn noodzakelijk voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

De Tweede Kamer keurde de wet eind december goed, na een zeer uitgebreide wetsbehandeling. Dat is ook logisch: het gaat om een van de grootste sociale verbouwingen in de afgelopen tijd.

Het Nederlandse pensioenvermogen (van honderden miljarden) gaat van een collectieve pot naar grotendeels individuele potjes. De overstap naar deze nieuwe manier van pensioen opbouwen kost mogelijk tientallen miljarden, en hoe het nieuwe stelsel precies uitpakt voor specifieke fondsen is nog niet helemaal duidelijk. Wel zien veel partijen dat het pensioenstelsel in zijn huidige vorm niet meer van deze tijd is. Het nieuwe stelsel is flexibeler en past beter bij de huidige arbeidsmarkt.

Meer uit Binnenland

OM vervolgt asbestbedrijf Eternit uit Goor voor dood drie mensen

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie bevestigt dat het asbestbedrijf Eternit in Goor gaat vervolgen. Aanklagers houden de onderneming verantwoordelijk voor de dood van drie mensen die ziek werden door langdurige blootstelling aan kankerverwekkende asbestvezels. Het OM stelt dat Eternit werknemers "willens en wetens" ernstige gezondheidsrisico's heeft laten lopen.

6 minuten geleden
Reizigersvereniging Rover: vierde treinstaking is te veel

AMERSFOORT (ANP) - Voor de vierde keer zijn grote delen van het land niet per trein bereikbaar door een staking van NS-personeel. "Voor een vitale sector in de samenleving is dat te veel", vindt directeur van reizigersvereniging Rover Freek Bos. Volgens hem is de impact van de treinstakingen te groot, zeker voor mensen zonder alternatief.

21 minuten geleden
OVV: ontwerpfout en weinig controle bij ingestorte parkeergarage

DEN HAAG (ANP) - De rijhellingen van een parkeergarage in Nieuwegein zijn vorig jaar ingestort door een ontwerpfout en gebreken in de uitvoering. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die heeft onderzocht hoe het kon gebeuren dat alle hellingen op 26 mei 2024 inzakten. Niemand raakte daarbij gewond. De parkeergarage is nog altijd buiten gebruik.

1 uur geleden
Treindienst buiten stakingsgebied verloopt soepel

UTRECHT (ANP) - De treindienst in het gebied waar niet wordt gestaakt is soepel opgestart, laat een NS-woordvoerder weten. "Hier en daar valt er iets uit, maar het komt overeen met een normale dag", aldus de woordvoerder. Dinsdag rijden er door een nieuwe vakbondsstaking geen NS-treinen in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en een groot deel van Overijssel.

2 uur geleden
Havoleerlingen hoeven kwijtgeraakt eindexamen niet over te doen

HARDERWIJK (ANP) - De 25 havoleerlingen van een school in Harderwijk van wie de eindexamens Engels zijn kwijtgeraakt hoeven de toets niet over te doen. Daartoe heeft staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) besloten. De examens raakten zoek toen het RSG Slingerbos ze voor een tweede correctie naar een andere school stuurde. De Harderwijkse school had geen kopieën van de examens gemaakt.

3 uur geleden
Commissie: lespakket over zuivel is in strijd met reclamecode

AMSTERDAM (ANP) - Drie lespakketten voor basisschoolleerlingen over zuivel bevatten misleidende uitspraken over dierenwelzijn, oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC) na klachten van Wakker Dier. De pakketten worden aangeboden door de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en ZuivelNL en zijn onder meer onderdeel van het schoolzuivelprogramma, een gesubsidieerde regeling voor gratis schoolmelk.

3 uur geleden
Onderzoek: jongeren vinden hun weg naar reguliere media niet

DEN HAAG (ANP) - Jongeren vinden steeds moeilijker hun weg naar het traditionele journalistieke nieuwsaanbod. Het mediarepertoire van de generatie die met sociale media is opgegroeid verbreedt zich niet als de jongeren ouder worden. Jongeren zoeken steeds minder zelf het nieuws op, maar gaan ervan uit dat het nieuws hen wel zal bereiken via sociale media en zoekmachines. Dat blijkt uit het Digital News Report (DNR) dat het Reuters Institute for the Study of Journalism jaarlijks in Nederland publiceert in samenwerking met het Commissariaat voor de Media (CvdM). De resultaten worden dinsdag gepresenteerd.

6 uur geleden