
Schoof vindt protesten op 4 en 5 mei 'jammer'
WAGENINGEN (ANP) - Premier Dick Schoof vindt het "jammer" dat er op 4 en 5 mei protesten zijn geweest. Dat zei hij vlak nadat hij het bevrijdingsvuur in Wageningen had ontstoken. Het interview werd naar binnen verplaatst omdat demonstranten op afstand 'Free Palestine' scandeerden. "Ik had gehoopt dat we zowel gisteren als vandaag met wat meer waardigheid de bevrijding zouden vieren", aldus de premier.
Demonstreren is volgens de premier ieders "goed recht", maar "het is gewoon jammer". De protesten zijn veelal gericht op het kabinetsbeleid ten aanzien van Gaza. Schoof geeft aan "het niet gepast" te vinden om daar tijdens de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag aandacht voor te vragen.
Rode kaarten
De actievoerders hadden rode kaarten bij zich. Ze vinden dat het kabinet een rode lijn moet trekken bij de situatie in Gaza en zich daar veel explicieter tegen moet uitspreken, juist als op 4 en 5 mei wordt gezegd dat de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog nooit meer mogen gebeuren.
"Er gebeuren heel veel gruwelijkheden in de wereld", reageert Schoof. "Er zijn nog steeds heel veel oorlogen en bij al die oorlogen gebeuren dingen die we eigenlijk allemaal niet willen: dat burgers slachtoffer worden van oorlogsgeweld. Daar moet je landen op aanspreken en dat doet Nederland ook, maar vandaag en gisteren gaat het over de vrijheid van Nederland en het herdenken van slachtoffers voor die vrijheid van Nederland."
Boegeroep en rookbom
Toen Schoof het hoofdpodium van het festival in Wageningen opkwam, werd er boegeroepen en werd er een rookbom op het podium gegooid. Eerder werd de toespraak van defensieminister Ruben Brekelmans verstoord door een pro-Palestijns protest.
Voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Wim van de Donk vindt dat "je niks kan zeggen over het feit dat mensen zorgen hebben over wat er in de wereld gebeurt", maar hij vindt dat er wel "een balans" moet zijn in hoe mensen daar uiting aan geven.
Van de Donk benadrukt maandag dat het op 4 mei om een nationale herdenking gaat waar de focus ligt op Joden, Sinti en Roma die uit Nederland zijn weggevoerd en de "voor onze vrijheid gevallen mensen". Maar daaronder ligt volgens hem het "diepe besef" dat die mensen stonden voor "vrijheid, rechtsstaat, democratie en rechtsorde" en dat daar "de sleutel" ligt om te denken dat we dat "niet alleen voor onszelf willen, maar voor de hele wereld".
Meer uit Binnenland
HAARLEM (ANP) - Bij Bevrijdingspop Haarlem zijn maandagmiddag tussen de 40.000 en 45.000 bezoekers, zei een woordvoerster van de gemeente. Na het optreden van zangeres Roxy Dekker was het zo druk dat de nooduitgangen werden opengezet.
35 minuten geledenOOSTERBEEK (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk vindt het gooien van een rookbom op Bevrijdingsdag ongewenst. Hij vindt het "niet gepast wat er gebeurd is", zei de Poolse regeringsleider tijdens een persconferentie met premier Dick Schoof.
2 uur geledenOOSTERBEEK (ANP) - Nederland en Polen gaan militair nauwer samenwerken. Dat maakten minister-president Dick Schoof en zijn Poolse collega Donald Tusk maandag bekend. Begin juli wordt de overeenkomst getekend in Warschau.
2 uur geledenHAARLEM (ANP) - Het is druk bij de verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland. Maandagmiddag ontstak premier Dick Schoof het bevrijdingsvuur in Wageningen, wat het startschot was voor de veertien festivals. Toen de premier op het podium stond, waren er ook pro-Palestijnse protesten.
2 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - De pro-Palestijnse protesten maandag in Wageningen gingen alle perken te buiten, vindt burgemeester Floor Vermeulen van de Gelderse gemeente. "Demonstreren mag, ook op 5 mei, maar dit was geen demonstreren maar verstoren."
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben maandag meegegeten met een vrijheidsmaaltijd in de wijk Morgenstond in Den Haag. Tijdens de jaarlijkse vrijheidsmaaltijd wordt samen gegeten, getekend en muziek gemaakt, terwijl verhalen over vrijheid worden uitgewisseld.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De zes mensen die zondagavond zijn gearresteerd rond de Dam in Amsterdam zijn weer vrijgelaten, meldt de politie. Drie van hen werden opgepakt vanwege het verstoren van de Nationale Herdenking. Er zouden leuzen zijn geroepen, maar de politie kan hier verder niets over zeggen.
4 uur geleden