
Satellieten gaan uitstoot CO2 en methaan straks bij de bron meten
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse experts bouwen samen een nieuw satellietsysteem dat wereldwijd de uitstoot van de belangrijkste broeikasgassen nauwkeurig kan meten. De twee satellieten brengen naast 'pluimen' van koolstofdioxide (CO2) en methaangas ook luchtvervuiling door stikstofdioxide (NO2) in kaart. Dat doen ze volgens planning vanaf 2028. De betrokken organisaties noemen het "een uniek Europees meetsysteem".
De satellieten meten op bronniveau hoeveel broeikasgassen opstijgen uit bijvoorbeeld energiecentrales, grote fabrieken of vuilnisbelten. "Bronnen verantwoordelijk voor zo'n 70 procent van de broeikasgasemissies worden in kaart gebracht", laten KNMI, TNO, SRON en ISISPACE weten. Zij zijn samen verantwoordelijk voor het project, dat onder de vlag van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA wordt uitgevoerd.
"Met deze missie maken we zichtbaar wat onzichtbaar is", zegt KNMI-wetenschapper Pepijn Veefkind. "We gaan een nieuw tijdperk in waarin niet alleen maar gemeten wordt op grote schaal, maar waar het ook duidelijk wordt wie dat doet en dat is belangrijk in de mondiale uitdaging om broeikasgassen sterk omlaag te brengen." Dat is cruciaal om klimaatverandering te beperken.
TANGO
Het satellietsysteem heet TANGO. Dat staat voor Twin Anthropogenic Greenhouse Gas Observers: een tweelingsatelliet die de uitstoot door menselijke activiteiten observeert vanuit de ruimte.
Nederland leverde al eerder een belangrijke bijdrage aan uitstootmetingen met satellieten, met het instrument TROPOMI. Dat cirkelt sinds 2017 rond de aarde en meet ook diverse luchtvervuilende stoffen, waaronder stikstofdioxide, zwaveldioxide, koolmonoxide en methaan. Een belangrijk verschil is dat TANGO dus ook CO2 meet, het gas dat opgeteld de grootste bijdrage levert aan de opwarming van de aarde. Het nieuwe systeem meet ook op veel grotere schaal.
Het bedrijf ISISPACE uit Delft is in het consortium verantwoordelijk voor de satellieten zelf. TNO bouwt de meetinstrumenten, SRON en KNMI hebben de wetenschappelijke leiding.
Meer uit Binnenland
AMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over extra wijzigingen van de begrotingen van de ministeries van Defensie en Economische Zaken. Het demissionaire kabinet wil een overbruggingskrediet verstrekken aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen dat het gaat om scheepsbouwer Damen Naval na berichtgeving van verschillende media.
31 minuten geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
3 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee mensenrechten heeft geschonden. Onder andere het recht op leven, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is volgens het Hof geschonden.
3 uur geleden