Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sancties tegen Russische IT-bedrijven wegens cyberspionage

Sancties tegen Russische IT-bedrijven wegens cyberspionage

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten zetten vier Russische IT-bedrijven en twee andere Russische organisaties op een zwarte lijst vanwege "agressieve en schadelijke activiteiten", waaronder digitale spionage. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken.

Door hun plaatsing op de zwarte lijst, waar al maanden aan is gewerkt, kunnen Amerikaanse bedrijven niet zonder vergunning spullen of onderdelen verkopen aan deze bedrijven. Deze vergunningen worden maar zelden verleend.

De bedrijven die nu aan de zwarte lijst zijn toegevoegd zijn onder meer een onderzoekscentrum en technologiepark van het Russische ministerie van Defensie en een IT-bedrijf dat onderzoek en ontwikkeling doet voor de Russische inlichtingendienst. Niet alle bedrijven waren direct bereikbaar voor commentaar of wilden reageren, anderen lieten weten de aantijgingen te ontkennen.

Presidentsverkiezingen

In het bericht staat ook dat het ministerie van Financiën de zes bedrijven al sancties oplegde in april. Het ministerie richt zich specifiek op technologiebedrijven die Russische inlichtingendiensten ondersteunen. Ook zijn er onlangs meerdere grote Amerikaanse bedrijven getroffen door cyberaanvallen afkomstig uit Rusland. Zo werd de grootste oliepijplijn van de Verenigde Staten platgelegd, net als Amerikaanse productielocaties van een grote vleesverwerker uit Brazilië.

In april stelde de Amerikaanse overheid ook al sancties in vanwege Russische cyberaanvallen, de tussenkomst van de Russen in de Amerikaanse presidentiële verkiezingen en het vergiftigen van de Russische oppositieleider Aleksej Navalni. De uitgesproken criticus van het Kremlin zit momenteel een gevangenisstraf uit in een strafkolonie in Rusland. Het Kremlin heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Meer uit Financieel

Meta kondigt nieuwe vr-bril aan, kort voor presentatie Apple

MENLO PARK (ANP) - Facebook-moeder Meta Platforms heeft donderdag een nieuwe virtualrealitybril (VR) aangekondigd. De Meta Quest 3 kan ook de echte wereld om de gebruiker heen meenemen in de VR-beleving, stelt Meta in een blogpost. Het apparaat komt evenwel pas in het najaar op de markt.

1 uur geleden
Curaçao wil hulp Nederland bij schrappen sancties tegen Venezuela

WILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose politicus Amerigo Thodé, leider van de grootste fractie in het Curaçaose parlement, heeft donderdag een oproep gedaan aan Nederland om te helpen bij het versoepelen en uiteindelijk schrappen van de economische sancties tegen Venezuela.

2 uur geleden
Rusland beboet WhatsApp voor niet wissen verboden bericht

MOSKOU (ANP/AFP) - Berichtendienst WhatsApp heeft in Rusland een boete gekregen omdat het verboden informatie niet verwijderde. Voor de dienst is het de eerste keer dat hij zo'n boete krijgt, maar andere internetdiensten als Google, Twitter, TikTok en Telegram kregen al eerder boetes opgelegd.

2 uur geleden
Ahold-Delhaize lager op Damrak na gestegen inflatie Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold-Delhaize eindigde donderdag bij de grote verliezers in de Amsterdamse AEX-index. In Nederland steeg de inflatie in mei opnieuw, wat slecht nieuws kan zijn voor de verkopen van supermarkten. Maar ook in andere Europese landen werd voedsel nog altijd aanzienlijk duurder, zelfs als de inflatie in algehele zin minder hard steeg. Ahold-Delhaize daalde 0,9 procent.

3 uur geleden
Amsterdam doet AEB opnieuw in verkoop na overnameverbod ACM

AMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse stadsbestuur kiest ervoor om een nieuwe koper te zoeken voor het Afval Energie Bedrijf (AEB). Dat hebben de verantwoordelijke wethouders donderdag gemeld in een brief aan de gemeenteraad. De scheidingsinstallatie van het bedrijf blijft overigens wel eigendom van de gemeente.

4 uur geleden
Strukton: schorsing Sanderink geeft broodnodige duidelijkheid

UTRECHT (ANP) - Bouwbedrijf Strukton is blij met de duidelijkheid over de positie van de geschorste topman Gerard Sanderink, die door de ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam voor onbepaalde tijd is geschorst als bestuurder van het bedrijf. De raad van commissarissen van Strukton en holdingbedrijf Oranjewoud had daar om gevraagd omdat Sanderink de toekomst van de ondernemingen in gevaar zou brengen. Hij sleepte zijn bedrijven mee in privéruzies en complottheorieën, gaven de commissarissen aan.

4 uur geleden
Warenhuis Macy's onderuit op Wall Street na winstalarm

NEW YORK (ANP) - Macy's behoorde donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De warenhuisketen, die ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. Het winkelbedrijf verlaagde echter zijn omzet- en winstverwachting voor het hele jaar. Dat komt doordat consumenten steeds voorzichtiger zijn geworden door de hoge inflatie. Het aandeel werd haast 5 procent lager gezet.

5 uur geleden