Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Samsung-bestuurder mag gevangenis vervroegd verlaten

Samsung-bestuurder mag gevangenis vervroegd verlaten

SEOUL (ANP/RTR) - Samsung-bestuurder Lee Jae-yong, die in Zuid-Korea vastzit na te zijn veroordeeld voor omkoping en verduistering, is voorwaardelijk vrijgelaten. De bestuurder verlaat de gevangenis naar verwachting aan het einde van de week, meldde justitie in Zuid-Korea. Reden voor zijn voorwaardelijke vrijlating zijn onder andere goed gedrag tijdens de detentie en de druk van de publieke opinie.

Lee die al achttien van de dertig maanden celstraf heeft uitgezeten, zou onder meer paarden als geschenk hebben gegeven om steun te krijgen van de regering van voormalig president Park Geun-hye voor een fusie van twee Samsung-filialen. Hij werd in eerste instantie veroordeeld tot vijf jaar cel. Dat werd later teruggebracht.

Er is in Zuid-Korea steeds meer steun voor zijn voorwaardelijke vrijlating, zowel in de politiek als onder het publiek. Dat kwam met name door de groeiende bezorgdheid dat belangrijke strategische beslissingen niet worden genomen bij de Zuid-Koreaanse techgigant. De dagelijkse leiding van 's werelds grootste producent van geheugenchips en smartphones ondervindt geen hinder van zijn afwezigheid. Bronnen binnen het bedrijf zeggen dat beslissingen over grote investeringen, fusies en overnames alleen door Lee mogen worden genomen.

De grootste conglomeraten van Zuid-Korea zijn veelal eigendom van de oprichtende families en het komt zelden voor dat de leiding aan niet-familieleden wordt overgedragen. Zelfs niet als een hoog familielid gevangen zit. Lee moet onder andere nog een beslissing nemen over de locatie van een Amerikaanse fabriek ter waarde van 17 miljard dollar voor de productie van geavanceerde chips.

Lee bekleedt bij Samsung formeel de positie van vicevoorzitter. Zij vader Lee Kun-hee was tot zijn dood de eigenlijke voorzitter. Die zat eerder ook al in de gevangenis vanwege corruptie.

Meer uit Financieel

IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economie├źn zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

11 minuten geleden
Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

38 minuten geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

47 minuten geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

1 uur geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

2 uur geleden
FrieslandCampina profiteert van eerder aangekondigd banenverlies

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina profiteert van het eerder aangekondigde banenverlies bij het zuivelconcern. Waar in heel 2023 nog verlies werd geleden, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

2 uur geleden
Aandacht voor kwartaalcijfers KPN en ASMI op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van telecomconcern KPN en chipbedrijf ASMI. KPN zag de omzet in het tweede kwartaal stijgen. Ook de nettowinst nam toe. Topman Joost Farwerck verklaarde erop te vertrouwen de vooruitzichten voor het hele jaar te zullen realiseren en op koers te liggen om de doelen voor de middellange termijn waar te maken.

2 uur geleden