
Samsung-bestuurder mag gevangenis vervroegd verlaten
SEOUL (ANP/RTR) - Samsung-bestuurder Lee Jae-yong, die in Zuid-Korea vastzit na te zijn veroordeeld voor omkoping en verduistering, is voorwaardelijk vrijgelaten. De bestuurder verlaat de gevangenis naar verwachting aan het einde van de week, meldde justitie in Zuid-Korea. Reden voor zijn voorwaardelijke vrijlating zijn onder andere goed gedrag tijdens de detentie en de druk van de publieke opinie.
Lee die al achttien van de dertig maanden celstraf heeft uitgezeten, zou onder meer paarden als geschenk hebben gegeven om steun te krijgen van de regering van voormalig president Park Geun-hye voor een fusie van twee Samsung-filialen. Hij werd in eerste instantie veroordeeld tot vijf jaar cel. Dat werd later teruggebracht.
Er is in Zuid-Korea steeds meer steun voor zijn voorwaardelijke vrijlating, zowel in de politiek als onder het publiek. Dat kwam met name door de groeiende bezorgdheid dat belangrijke strategische beslissingen niet worden genomen bij de Zuid-Koreaanse techgigant. De dagelijkse leiding van 's werelds grootste producent van geheugenchips en smartphones ondervindt geen hinder van zijn afwezigheid. Bronnen binnen het bedrijf zeggen dat beslissingen over grote investeringen, fusies en overnames alleen door Lee mogen worden genomen.
De grootste conglomeraten van Zuid-Korea zijn veelal eigendom van de oprichtende families en het komt zelden voor dat de leiding aan niet-familieleden wordt overgedragen. Zelfs niet als een hoog familielid gevangen zit. Lee moet onder andere nog een beslissing nemen over de locatie van een Amerikaanse fabriek ter waarde van 17 miljard dollar voor de productie van geavanceerde chips.
Lee bekleedt bij Samsung formeel de positie van vicevoorzitter. Zij vader Lee Kun-hee was tot zijn dood de eigenlijke voorzitter. Die zat eerder ook al in de gevangenis vanwege corruptie.
Meer uit Financieel
SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.
29 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Topvrouw Marjan van Loon neemt na zeven jaar afscheid als hoogste baas bij Shell Nederland. Haar functie wordt per 1 april overgenomen door Frans Everts, die al 33 jaar werkt voor Shell in uiteenlopende rollen over de hele wereld.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.
11 uur geledenWOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.
13 uur geleden