
Rutte ziet groeiende overeenstemming over de drie topfuncties
BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte ziet dat er groeiende overeenstemming is over de verdeling van de drie topposities in de Europese Unie. "In toenemende mate lijkt een soort consensus te ontstaan", zei de demissionair minister-president bij aankomst in Brussel. Daar praten de 27 EU-regeringsleiders maandagavond informeel over de aanstaande benoemingen.
De Duitse Ursula von der Leyen lijkt verzekerd van een nieuwe termijn als voorzitter van de Europese Commissie. De sociaaldemocraat en voormalig Portugese premier António Costa maakt grote kans voorzitter te worden van de Europese Raad, waarin de EU-leiders overleggen. De Estse premier Kaja Kallas lijkt te kunnen rekenen op een benoeming als EU-buitenlandchef.
Maar, zo waarschuwt Rutte, "Ik zeg niet dat dit het groepje wordt. Er kunnen natuurlijk nog allerlei spaken in het wiel worden gestoken." Dat zeggen ook EU-diplomaten de afgelopen dagen. De hele puzzel moet worden gelegd.
Von der Leyen
Rutte spreekt zich niet concreet uit voor deze drie, maar het zijn alle drie "voortreffelijke" kandidaten. Von der Leyen "heeft het gewoon ongelooflijk goed gedaan in de coronacrisis". Ze heeft toen "leiderschap" getoond, vindt hij. Ook op andere beleidsterreinen heeft ze het volgens de scheidend premier goed gedaan.
"Ik kan hier nog niet zeggen of zij het wordt, want het is natuurlijk een pakket aan functies. Maar het mag helder zijn dat zij een hele goede kans maakt."
EU-top
Ook Costa is een "voortreffelijke kandidaat". Het corruptieonderzoek waarin de Portugese sociaaldemocraat zijdelings is verwikkeld is niet op voorhand een bezwaar, denkt Rutte. Hij wijst erop dat de nieuwe rechtse regering van Portugal Costa steunt.
Maandag worden geen besluiten genomen, zei Rutte. Dat gebeurt eind volgende week, tijdens een formele EU-top.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden