Rutte werd in januari 2023 gevraagd voor NAVO, zei toen nee
DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte werd vorig jaar januari benaderd "door de Amerikanen" met de vraag of hij de hoogste baas van de NAVO wilde worden. Rutte antwoordde dat na vragen tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Hij zei toen nee, deelde hij in de Kamer, omdat het volgens hem in feite had geleid tot nieuwe verkiezingen. Nadat het kabinet in juli alsnog was gevallen, heeft hij er de zomer verder over nagedacht. In september is er toen weer contact geweest om te kijken "of het een goed idee kan zijn". Wie toen het initiatief nam tot contact, liet Rutte tijdens het debat in het midden.
De premier hield lange tijd vol na zijn politieke carrière voor de klas te willen staan. Hij baarde opzien toen hij in oktober vorig jaar bij het regionale radioprogramma Spuigasten zei open te staan voor een internationale baan.
Jens Stoltenberg
Vervolgens duurde het lang voordat alle NAVO-lidstaten zich achter Rutte schaarden: Roemenië, Hongarije en Slowakije lagen maandenlang dwars. Afgelopen weken werden blokkades bij die landen weggenomen. Nadat de Roemeen Klaus Iohannis zich vorige week had teruggetrokken als enige tegenkandidaat, was Ruttes stap naar de NAVO in feite beklonken.
Woensdag zal Rutte officieel benoemd worden. Hij zal dan per 1 oktober het stokje overnemen van Jens Stoltenberg.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) heeft het verzoek van de Tweede Kamer afgewezen om een ambtenaar van haar ministerie mee te laten doen aan een informatief gesprek over de humanitaire situatie in Syrië. Het ministerie vindt de timing "ongelukkig" door de "bredere discussie" op dit moment over de terugkeer van Syrische vluchtelingen. Het ministerie wil voorkomen dat de betreffende ambtenaar onderdeel wordt van de "politieke dynamiek".
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woensdag wordt duidelijk of de coalitie en de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 tot een akkoord kunnen komen over de onderwijsbegroting. Het is dan "erop of eronder", zei Mirjam Bikker van de ChristenUnie na een kort overleg. Het probleem is de dekking, aldus Henri Bontenbal van het CDA.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, JA21 en SGP hebben het overleg met de coalitie over de onderwijsbezuinigingen dinsdagmiddag hervat. "Zolang er geen uitkomst is, kan het beide kanten op", zei ChristenUnie-leider Mirjam Bikker bij binnenkomst op de vraag of de onderhandelingen ook konden mislukken.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook de ChristenUnie neemt afstand van de "polariserende" motie van VVD'er Bente Becker over het bijhouden van gegevens van mensen met een migratieachtergrond. In het weekend gaf de SP al aan dat het achteraf verkeerd was geweest om de motie vorige week te steunen.
21 uur geledenARNHEM (ANP) - Het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland moet uitleg geven over mogelijke overtreding van de regels voor staatssteun bij het uitkopen van boerenbedrijven. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en SP hebben hierover een spoeddebat op de agenda gezet voor de Statenvergadering van 18 december. De vier partijen willen van het college horen waarom zowel de betreffende boeren als de Provinciale Staten in 2023 niet zijn ingelicht toen bleek dat de Europese Commissie de uitkoopregeling als onrechtmatig zou kunnen zien. "De reputatie van de provincie als betrouwbare kooppartner staat onder druk", aldus de oppositie.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State (RvS) heeft "grote zorgen" over de gevolgen van asielvoorstellen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) voor de rechtspraak. Het gaat om de asielnoodmaatregelenwet en de Wet tweestatusstelsel.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) leidt begin februari een handelsmissie naar Saudi-Arabië. Het streng islamitische koninkrijk biedt "zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven", volgens de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 dag geleden