Rutte: nieuw plan toeslagenstelsel bij volgende formatie
DEN HAAG (ANP) - Een van de twee nieuwe staatssecretarissen op Financiën moet de komende maanden werken aan een een plan om het toeslagenstelsel te herzien. Dat plan moet na de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen worden aangeboden aan partijen die het nieuwe kabinet gaan vormen, vindt premier Mark Rutte.
De coalitie besloot maandag dat er twee staatssecretarissen op het departement moeten komen na het vertrek van voormalig staatssecretaris Menno Snel. Hij stapte op vanwege de toeslagenaffaire.
Een van hen moet zich richten op het innen van belasting en op fiscale wetgeving, de ander is verantwoordelijk voor de afdelingen Toeslagen en de Douane. Die laatste moet ook werk maken van een plan om het toeslagensysteem te veranderen, vindt Rutte. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer wil inmiddels ook dat het stelsel op de schop gaat.
"Het probleem bij de vorige formatie was dat er geen voorstel lag voor de aanpak van het toeslagensysteem", zegt Rutte. Het is een goed idee om de nieuwe staatssecretaris wel zo’n plan op te laten stellen. "Het stelsel is te ingewikkeld, maar het hervormen is ook niet zo makkelijk", aldus de minister-president. "Het vraagt een plan. Dat heeft wel vijf tot tien jaar nodig om uitgewerkt te worden."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) heeft maandag aangifte gedaan tegen supporters van AZ Alkmaar die afgelopen zondag herhaaldelijk antisemitische leuzen zouden hebben geroepen tijdens de wedstrijd tegen Ajax. Dat bevestigt directeur Naomi Mestrum na berichtgeving door het Algemeen Dagblad.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt een beslisstop van zes maanden in voor de asielaanvragen van Syriërs. Dat meldt asielminister Marjolein Faber in een brief aan de Tweede Kamer. Vanwege de val van het Assad-regime is er veel onduidelijk over de situatie in het land, waardoor asielaanvragen niet zorgvuldig beoordeeld kunnen worden, meldt Faber.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het vijfde en zesde slachtoffer die door de explosies en brand aan de Tarwekamp zijn omgekomen zijn mannen van 44 en 63 jaar uit Den Haag. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Enkele tienduizenden kinderen in Nederland gaan niet naar school, terwijl een groot deel van hen dat wel zou willen. Dat concludeert oudervereniging Balans na onderzoek. De vereniging zegt dat het om meer dan 39.000 kinderen gaat en dat dit "een conservatieve schatting" is. Daarnaast zouden meer dan 30.000 jongeren school hebben verlaten zonder diploma, terwijl ze nog wel onder de leerplicht vallen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aspirant-adoptiefouders krijgen nog zes jaar de tijd om hun al lopende procedure voor de adoptie van een kind uit het buitenland af te ronden. Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) wil dat eind 2030 de lopende adopties "zorgvuldig" zijn afgerond. Het gaat om bijna zeshonderd procedures, meldt hij in een Kamerbrief. Het afbouwen en definitief stopzetten van interlandelijke adopties is op uitdrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer. Die wilde af van deze adoptievorm na een vernietigend rapport uit 2021 over talrijke misstanden die jarenlang met buitenlandse adopties aan de orde waren.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil scholen verplichten om jongeren tot 27 jaar van het mbo, voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs langer te ondersteunen met het vinden van een baan. Datzelfde geldt voor vroegtijdige schoolverlaters. Ook als de jongeren van school zijn, moet de onderwijsinstelling hulp blijven bieden. Dat staat in een wetsvoorstel waar het kabinet maandag mee komt.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Drie slachtoffers van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag komen uit hetzelfde gezin. De 45-jarige vader, de 41-jarige moeder en de 17-jarige dochter kwamen om het leven, alleen het 8-jarige zoontje heeft het overleefd. Dat meldt Namens de Familie. De jongen wordt opgevangen door familie.
4 uur geleden