
Rutte kreeg ook reiskostenvergoeding
DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte kreeg tussen 2006 en 2010 als fractieleider van de VVD een reiskostenvergoeding, terwijl hij ook een auto van zijn partij ter beschikking had. Kamerleden krijgen deze vergoeding automatisch. "Ik heb er toen niet over nagedacht." Het gaat naar schatting om zo'n 20.000 euro, denkt Rutte. Hij gaat het bedrag niet terugbetalen.
De huidige VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff besloot onlangs zijn reiskostenvergoeding van 4900 euro stop te zetten. Ook hij maakt gebruik van een auto van de VVD. Hij heeft wel recht op de toeslag. Hij had naar eigen zeggen bij zijn aantreden gevraagd om de reiskostenvergoeding stop te zetten.
Rutte zegt dat hij geen reiskostenvergoeding van de Kamer zou accepteren als hij nu weer voor de keuze stond. Hij maakte als fractievoorzitter "vaak" gebruik van de partijauto. Maar destijds was het normaal en geen discussie over, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie.
Geen wachtgeld
Ook Stef Blok heeft als VVD-fractievoorzitter de reiskostenvergoeding van de Kamer ontvangen, aldus Rutte. Over Bloks opvolger als leider van de liberale fractie in de Kamer, Halbe Zijlstra, zei de premier niets te kunnen zeggen. Zijlstra heeft de politiek verlaten nadat hij was afgetreden als minister van Buitenlandse Zaken.
De vaste reisvergoeding kwam er in de jaren negentig om een eind te maken aan de grote stroom verschillende declaraties. Er wordt volgens Rutte nu anders gedacht over deze vaste vergoedingen. "Ik zou me goed kunnen voorstellen dat dat een discussie is die je ook wat breder in de Kamer moet voeren", zei hij.
Rutte zei verder geen wachtgeld te hebben ontvangen toen hij in 2006 stopte als staatssecretaris en lid van de Tweede Kamerlid werd. Dijkhoff kreeg dat wel, maar heeft het wachtgeld deze week laten stopzetten nadat hij daarover onder vuur was komen te liggen. Hij werd daar onder meer op aangesproken door fractiegenoten. Dijkhoff kreeg wachtgeld boven op zijn salaris, omdat hij als bewindspersoon meer verdiende dan nu.
Meer uit Politiek
HILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
5 dagen geleden