
Rutte: kabinet schuift uitlatingen Hoekstra even ter zijde
DEN HAAG (ANP) - De opmerkingen van CDA-leider en minister Wopke Hoekstra over de stikstofdoelen zijn nog geen dag oud, maar worden door het kabinet even in de ijskast gezet. "We hebben met elkaar afgesproken die maar even terzijde te leggen", zegt premier Mark Rutte na de ministerraad. Hoekstra heeft voor onrust in de coalitie gezorgd door in een interview met het AD te zeggen dat de deadline van 2030 voor halvering van de stikstofuitstoot wat hem betreft niet heilig is.
Het kabinet heeft besloten om "ons op de begroting te richten en er ook voor te zorgen dat de gesprekken die Johan Remkes nu begeleidt zo succesvol mogelijk zijn", aldus Rutte. Remkes praat met het kabinet en een groot aantal partijen over de stikstofcrisis. De coalitiegenoten van het CDA zeiden stuk voor stuk te vinden dat het gesprek met Remkes juist rust en ruimte moet krijgen om de stikstofimpasse te doorbreken.
Dat het kabinet zich blijft bezighouden met de begroting en de stikstofgesprekken betekent "niet dat hij het interview intrekt", zegt Rutte over Hoekstra. Maar er is vanuit de coalitiepartijen ook geen verzoek gekomen om het regeerakkoord aan te passen, benadrukt hij. In dat akkoord is de deadline van 2030 afgesproken. Rutte wil daar niet van afwijken. "Ik vind het belangrijk om klare wijn te schenken."
Staatsrechtelijke vraagtekens
Voorafgaand het ministersoverleg zei Rutte al "staatsrechtelijke vraagtekens" te plaatsen bij de uitlatingen van de CDA-leider, die vrijdag zijn standpunt overigens wel herhaalde. "Het moet geen gewoonte worden", zei Rutte. Hoekstra is immers ook minister (van Buitenlandse Zaken), en het kabinet moet over het algemeen hetzelfde standpunt uitdragen. Zo ontsloeg Rutte voormalig CDA-staatssecretaris Mona Keijzer toen zij kritiek uitte op de coronapas.
Hoekstra krijgt als partijleider meer ruimte om "wat kleur op de wangen te creëren", vindt Rutte. Maar het moet wel een uitzondering blijven, vindt de premier.
Inhoudelijk wilde Rutte niet ingaan op het interview, waarin Hoekstra ook zegt dat het koopkrachtpakket voor volgend jaar minimaal 10 miljard euro moet bedragen. "Ik ga dat niet becommentariëren", aldus de premier.
Meer uit Politiek
HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet mogelijkheden om de PAS-melders op Texel een natuurvergunning te geven. Al ruim een jaar doet de provincie een proef om voor de elf 'illegaal' werkende boeren op het eiland een oplossing te vinden. Door per gebied maatwerk toe te passen, denkt Noord-Holland dat vergunningverlening mogelijk is.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz denkt niet dat erkenning van Palestina als staat op dit moment helpt de situatie in het Midden-Oosten te kalmeren. Dat zei zij bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma van haar partij in Amsterdam. Volgens Yeşilgöz is "de-escalatie" nodig, ook om een einde te maken aan de hongersnood in de door Israël afgegrendelde Gazastrook.
2 dagen geledenRIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."
3 dagen geledenNIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
5 dagen geleden