Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte houdt toespraak over slavernijverleden in Nationaal Archief

Rutte houdt toespraak over slavernijverleden in Nationaal Archief

DEN HAAG (ANP) - Het veelbesproken 'betekenisvolle moment', waarbij het kabinet excuses lijkt te gaan aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden, is maandagmiddag in het Nationaal Archief in Den Haag. Premier Mark Rutte geeft een toespraak in aanwezigheid van een aantal hooggeplaatste kabinetsleden en andere genodigden. Na afloop gaat het kabinet in Nederland, Suriname en Caribische delen van het koninkrijk met de genodigden in gesprek.

Er lekte al van alles uit over de kabinetsplannen voor komende maandag. Dat leidde tot grote frustratie bij verscheidene betrokkenen, zowel in Nederland als daarbuiten. Critici vinden dat de excuses overhaast tot stand komen en hebben ook twijfels uitgesproken of de kabinetsplannen voor bijvoorbeeld herstelfondsen wel toereikend zijn. Mede naar aanleiding van die kritiek is het kabinet de afgelopen weken met een scala aan belangengroepen, organisaties en individuen in overleg gegaan. Die zijn ook weer uitgenodigd voor de bijeenkomst in het Nationaal Archief.

Bij de bijeenkomst in Den Haag zijn verder vicepremiers Wopke Hoekstra, Sigrid Kaag en Carola Schouten en ministers Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) aanwezig. Zoals bekend zullen ook zeven bewindspersonen afreizen naar Suriname en de zes eilanden die bij het Koninkrijk der Nederlanden horen. Daar wordt gezamenlijk de toespraak van Rutte bekeken waarna de andere genodigden met de kabinetsleden in gesprek kunnen.

Reizen

Zoals eerder al bleek, gaat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) naar Suriname. Ook daar kwam kritiek op omdat hij zelf een nazaat is van tot slaaf gemaakte mensen. Met name Surinaamse organisaties vinden dat ongepast. Zo zei Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij alleen excuses te aanvaarden als die van een "wit persoon" komen.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gaat naar Aruba, Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) naar Curaçao en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) naar Sint Maarten. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) staat mensen te woord op Bonaire, staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) op Sint Eustatius, waar hij eens regeringscommissaris was, en Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) gaat naar Saba. Maandag is er volgens het kabinet geen rol voor de koning.

De bijeenkomsten van maandag zijn formeel een reactie op het rapport Ketenen van het Verleden van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Een van de aanbevelingen is dat het kabinet excuses moet maken.

Meer uit Binnenland

AVROTROS en NPO: songfestival meer beïnvloed door spanningen

HILVERSUM (ANP) - Omroep AVROTROS en de NPO willen met songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU) "de basisprincipes" van het Eurovisie Songfestival bespreken. Ze zijn van mening dat het internationale evenement steeds meer wordt beïnvloed door maatschappelijke en geopolitieke spanningen.

24 minuten geleden
Extra steun voor beginnende mbo-studenten bij rekenen en taal

DEN HAAG (ANP) - De komende twee studiejaren wordt 47,2 miljoen euro extra uitgetrokken om basisvaardigheden (taal, rekenen en burgerschap) bij beginnende mbo-studenten te verbeteren, schrijft minister Eppo Bruins (Onderwijs, NSC) aan de Tweede Kamer. Scholen kunnen het geld gebruiken voor onder meer extra personeel.

1 uur geleden
Madlener vindt viering 750 jaar Amsterdam op de A10 niet handig

DEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur) vindt het niet handig dat een deel van de A10 wordt afgesloten om het 750-jarig bestaan van Amsterdam te vieren. Een groot deel van de ringweg rond de hoofdstad is vanwege de festiviteiten in het weekend van 20 tot en met 22 juni autovrij. "Je moet wegen niet claimen voor feestjes", zegt Madlener daarover in De Telegraaf.

3 uur geleden
Wolven Veluwe en Drenthe eten vooral herten en zwijnen

LEIDEN (ANP) - Wolven in Nederland eten voornamelijk wilde dieren. In hun keutels hebben wetenschappers vooral resten van wilde zwijnen, reeën en edelherten gevonden. Schapen en ander vee staan relatief weinig op het menu.

6 uur geleden
Eerste dag burgerzoekactie rond Beerta beëindigd

FINSTERWOLDE (ANP) - De eerste dag van de burgerzoekactie naar de vermiste kinderen uit Beerta is ten einde. Sinds maandagmiddag hebben zeker 220 mensen rond de Groningse gemeente Oldambt gezocht naar Jeffrey (10) en Emma (8), zegt organisator Coördinatie Platform Vermissing (CPV). De actie is voor het donker beëindigd.

11 uur geleden
Safae el Khannoussi wint Libris Literatuur Prijs met debuut

AMSTERDAM (ANP) - Safae el Khannoussi heeft dit jaar de Libris Literatuur Prijs gewonnen met haar debuutroman Oroppa. Juryvoorzitter Sheila Sitalsing heeft dat bekendgemaakt tijdens een diner in Felix Meritis in Amsterdam. De bekendmaking werd live uitgezonden door Nieuwsuur.

11 uur geleden
49 aanhoudingen bij bezetting pand Universiteit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De politie heeft maandagavond 49 demonstranten aangehouden die in Utrecht een pand van de Universiteit Utrecht (UU) hadden bezet. De pro-Palestijnse betogers zijn door agenten uit het gebouw aan de Drift in het centrum van de stad gehaald en in een bus gezet. Ze zijn aangehouden voor lokaalvredebreuk en worden naar een andere locatie in Utrecht gebracht en daar vrijgelaten.

11 uur geleden