
Rutte: coronaregeling ook voor bedrijven na waterschade Limburg
DEN HAAG (ANP) - Limburgse ondernemers die getroffen zijn door de wateroverlast kunnen ook een beroep doen op de bestaande coronaregelingen. Er wordt bij de toepassing van de regelingen niet gekeken naar de oorzaak van het omzetverlies, zei demissionair premier Mark Rutte maandag na kabinetsoverleg over de coronacrisis.
Het gaat om de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het zijn volgens Rutte de belangrijkste twee regelingen voor ondernemers die bijvoorbeeld omzetschade lijden door de coronamaatregelen van het kabinet. Veel Limburgse bedrijven kunnen door de ernstige situatie daar ook niet of maar deels open.
"Er is de bizarre samenloop met corona. Door corona hebben we de regelingen doorgetrokken naar het derde kwartaal. Dat is dus een heel klein plusje na alle ellende die we nu hebben" dat dit nu ook werkt voor de gevolgen van de waterschade, aldus Rutte. Hij bezocht vrijdag Venlo en Roermond. "Ik kan niemand 100 procent geruststellen. Ik realiseer me dat het verschrikkelijk is wat mensen daar meemaken. De schade die je ziet is tranen opwekkend."
Onder de indruk
Rutte zei dat het kabinet de situatie in het noorden en zuiden van Limburg goed blijft volgen, ook ten aanzien van de schade die is ontstaan door de overstromingen. Hij benadrukte dat mensen er goed aan doen om schade die is ontstaan "goed in kaart te brengen, te documenteren en zo mogelijk foto's te maken".
Dat is volgens de premier niet alleen nodig voor de verzekeraar, maar ook voor de Wet tegemoetkoming schade bij rampen, die het kabinet vrijdag in stelling heeft gebracht voor de getroffen provincie. Hij zei onder de indruk te zijn van de manier waarop de twee veiligheidsregio's Zuid- en Noord-Limburg de situatie aanpakken. "Het lijkt erop dat de acute crisis daar iets afneemt, maar het blijft natuurlijk spannend."
Het kabinet heeft België en Duitsland, "waar veel mensen zijn omgekomen, alle hulp toegezegd waar we dat kunnen". "We staan in nauw contact met onze collega's daar. We leven zeer met hen mee", aldus Rutte.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
12 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
17 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
19 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
21 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
1 dag geleden