Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland onderzoekt donatiecampagne van bondgenoten Navalni

Rusland onderzoekt donatiecampagne van bondgenoten Navalni

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft een onderzoek ingesteld naar medewerkers van oppositieleider Aleksej Navalni vanwege een "extremistische" donatiecampagne. De naaste medewerkers Leonid Volkov en Ivan Zjdanov zijn de belangrijkste doelwitten van het onderzoek. De maximumstraf voor dit vergrijp is acht jaar cel.

De 40-jarige Volkov en Zjdanov (32) zijn momenteel in ballingschap en wonen dus nu niet in Rusland. Samen met andere medewerkers van het team van Navalni zouden ze geld hebben opgehaald voor de inmiddels verboden organisaties van de Kremlincriticus. De organisaties worden door de Russische regering gezien als extremistisch, omdat ze een opstand zouden hebben voorbereid.

"Terwijl ze wisten dat deze organisaties zijn aangemerkt als extremistisch, hebben Volkov en Zjdanov bekendgemaakt hun activiteiten voort te zetten en geld op te halen", schreven de onderzoekers.

Langer gezocht

Volkov was een van de belangrijkste organisatoren van demonstraties nadat Navalni werd opgepakt en later veroordeeld. Hij woonde toen al in het buitenland. Hij was verantwoordelijk voor het inmiddels opgeheven netwerk van regionale kantoren van Navalni. Zjdanov was het hoofd van de organisatie tegen corruptie FBK die onderzoek deed naar de rijkste Russen.

De twee worden al langer gezocht voor meerdere misdaden. Zjdanov schreef dinsdag op Instagram dat hij niet eens meer weet waar hij voor gezocht wordt door Rusland.

Recent vluchtte Ljubov Sobol, een advocate en bondgenoot van Navalni, ook uit Rusland. Vorige week werd haar bewegingsvrijheid beperkt door de rechtbank vanwege haar rol bij de protesten begin dit jaar. Kort na de uitspraak vluchtte ze naar Turkije om van daaruit te vertrekken naar een onbekende bestemming.

Meer uit Buitenland

VS plannen nieuwe sancties tegen raket- en droneprogramma Iran

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn van plan de komende dagen Iran nieuwe sancties op te leggen die het raket- en droneprogramma van dat land raken. De Amerikanen verwachten dat hun bondgenoten dit voorbeeld zullen volgen. Dat laat nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan weten in een verklaring.

9 minuten geleden
500.000 artilleriegranaten voor Oekraïne dankzij Tsjechisch plan

WASHINGTON (ANP/AFP) - Dankzij een Tsjechisch plan om munitie te leveren voor Oekraïne moeten er later dit jaar zeker een half miljoen artilleriegranaten worden geleverd. Twintig landen, waaronder Nederland, hebben zich bij het initiatief aangesloten om de munitie buiten Europa te kopen, zei de Tsjechische premier Petr Fiala dinsdag tijdens een bezoek aan Washington.

3 uur geleden
EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

5 uur geleden
VN wil 2,8 miljard dollar bijeen krijgen voor Palestijnen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties willen 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro) bij elkaar krijgen om de Palestijnse bevolking in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te helpen. De VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA meldt dat dinsdag.

5 uur geleden
Brits Lagerhuis stemt in met toekomstig verbod op tabaksverkoop

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis stemt in met de plannen van premier Rishi Sunak om een rookvrije generatie te creëren. Volgens het voorstel zal het voor iedereen die in 2009 of later is geboren verboden worden om ooit tabaksproducten te kopen. 383 parlementariërs stemden in met het voorstel, 67 stemden tegen.

5 uur geleden
Oekraïne meldt 37.000 vermisten in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissaris voor het Oekraïense parlement Dmytro Loebinets zei dinsdag dat bijna 37.000 mensen, onder wie militairen, worden vermist door de oorlog met Rusland. Hij waarschuwde daarbij dat het werkelijke aantal nog "veel hoger" ligt.

5 uur geleden
Belgische premier hekelt ingrijpen bij bijeenkomst Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo vindt het "onaanvaardbaar" dat de Brusselse politie heeft ingegrepen bij een politieke bijeenkomst van rechts-conservatieven. De autoriteiten in de gemeente hebben de grondwet overtreden, schrijft hij op X.

7 uur geleden