Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland klaagt Oekraïne aan over onder meer neerhalen MH17

Rusland klaagt Oekraïne aan over onder meer neerhalen MH17

MOSKOU/KIEV (ANP/AFP) - Rusland sleept naar eigen zeggen Oekraïne voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over burgerdoden waar de Oekraïense regering voor verantwoordelijk zou zijn in 2014. De klacht betreft onder meer het neerhalen van de Maleisische Boeing-777 die in juli dat jaar boven het oosten van Oekraïne met 298 mensen aan boord neerstortte. Op vlucht MH17 waren 193 Nederlanders. Rusland stelt dat de regering in Kiev achter het neerschieten van het vliegtuig zit en de schuld probeert af te schuiven op Russen.

De klacht gaat ook over burgerdoden tijdens een gewelddadige opstand in de hoofdstad Kiev tegen de regering van de pro-Russsiche president Viktor Janoekovitsj. Die werd in februari 2014 weggejaagd en vluchtte naar Rusland. Volgens Moskou is hij met een door westerse landen gesteunde en gewelddadige staatsgreep ten val gebracht.

De afzetting van Janoekovitsj leidde onmiddellijk tot onrust in vooral oostelijke delen van Oekraïne waar de bevolking Russisch spreekt of waar de bevolking cultureel of economisch op Rusland gericht is. Het leidde in het oosten van het land tot een burgeroorlog die nog steeds gaande is en er zijn naar schatting zeker 13.000 doden gevallen.

De Oekraïense minister van Justitie, Denis Maljuska, heeft de klacht meteen als belachelijk afgedaan. Hij zei dat het Kremlin mogelijk denkt dat het hof in Straatsburg "een Russische talkshow is". Ze maken er juridisch geen enkele kans, aldus Maljuska. Een internationale onderzoekscommissie houdt ondertussen Russen verantwoordelijk voor het neerhalen van de MH17 en heeft er vier aangeklaagd. Oekraïne zit in de commissie en Rusland niet.

Meer uit Buitenland

Britse migratieminister weg na ruzie over deportatie migranten

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse minister van Migratie, Robert Jenrick, is opgestapt. Hij vindt dat een nieuw plan van premier Rishi Sunak om migranten uit te zetten naar Rwanda niet ver genoeg gaat en geen oplossing biedt voor de migratiecrisis waar het Verenigd Koninkrijk volgens hem mee kampt.

33 minuten geleden
G7-landen komen met invoerbeperkingen voor Russische diamanten

WASHINGTON (ANP) - De landen die samenwerken in de G7 gaan het moeilijker maken om vanuit Rusland diamanten in te voeren. De maatregel gaat vanaf het nieuwe jaar gelden voor alle "niet-industriële diamanten die gewonnen, verwerkt of geproduceerd" zijn in Rusland. Later vallen ook Russische diamanten die verwerkt zijn in andere landen onder de regel, staat in een verklaring van de G7.

1 uur geleden
Voortgang op de klimaattop: onderhandelaars zitten in loopgraven

DUBAI (ANP) - Landen liggen na een week op de klimaattop in Dubai nog ver van elkaar af, zeker als het gaat om het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Dat signaleren onderzoeker Sylvia Karlsson-Vinkhuyzen van Wageningen University (WUR) en beleidsadviseur Hilde Stroot van Oxfam Novib woensdag. "Na een goed begin van de top is het nu heel ingewikkeld", zegt Karlsson-Vinkhuyzen. "De partijen lijken in loopgraven te zitten en komen nog niet dichter bij elkaar."

1 uur geleden
Organisatie: nederzettingen Oost-Jeruzalem uitgebreid

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische autoriteiten hebben volgens de organisatie Peace Now de bouw van honderden woningen in het bezette Oost-Jeruzalem goedgekeurd. Dat zou een uitbreiding van de omstreden nederzettingen betekenen. "Als er geen oorlog had gewoed, zou dit een hoop reuring opgeleverd hebben", zegt Hagit Ofran van de Israëlische organisatie.

2 uur geleden
Biden: als Poetin Oekraïne inneemt, stopt hij daar niet

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat "als Poetin Oekraïne inneemt, hij daar niet zal stoppen". Volgens Biden zal Rusland na winst in Oekraïne mogelijk een NAVO-lid aanvallen "en zullen Amerikaanse soldaten met Russische soldaten moeten vechten".

2 uur geleden
Zelensky aan G7: Rusland rekent erop dat steun Oekraïne instort

KYIV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat Rusland erop rekent dat westerse steun aan Oekraïne instort. Hij waarschuwde voor dat scenario tijdens een virtuele meeting met de leiders van de G7, een groep van zeven industrielanden waaronder de Verenigde Staten.

2 uur geleden
VN-chef geeft Veiligheidsraad zeldzame waarschuwing over Gaza

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft bij de VN-Veiligheidsraad een waarschuwing afgegeven over de situatie in Gaza. Daarvoor maakte hij gebruik van een artikel uit het handvest van de organisatie dat zelden wordt aangehaald. Guterres heeft de Veiligheidsraad laten weten dat hij de oorlog tussen Israël en Hamas ziet als een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid.

2 uur geleden