Ruim een op de drie artsen bedreigd, een op de tien met de dood
UTRECHT (ANP) - Ruim een derde van de artsen is weleens geïntimideerd of bedreigd, stelt artsenfederatie KNMG op basis van onderzoek. Meer dan een op de tien is met de dood bedreigd.
De federatie deed onderzoek onder 562 artsen. De bedreigingen variëren van verbale en fysieke agressie en onlinebedreigingen tot intimidatie of bedreiging van het gezin van de dokters. De meeste bedreigingen komen van patiënten of hun naasten, maar ook buiten de spreekkamer krijgen artsen te maken met agressie van burgers of actiegroepen. De agressie levert artsen stress op, stelt de KNMG. Een deel voelt zich minder vrij in het werk.
Volgens de KNMG vormen bedreigingen "een reëel risico voor uitval en zelfs stoppen met het artsenvak". Voorzitter van de federatie René Héman: "Gezien de grote personeelstekorten in de zorg is het noodzakelijk dat we álle artsen behouden voor het vak. Het is in ons aller belang. Dit vormt een extra reden om in actie te komen tegen agressie, om uitstroom te voorkomen."
Aangifte doen
Aangifte bij de politie na een ervaring met agressie doet 6 procent van de artsen. Artsen melden een voorval niet omdat ze vinden dat bedreigingen bij het vak horen (23 procent) of denken dat het geen zin heeft omdat er niets met een melding of aangifte wordt gedaan (40 procent). Een deel vond de bedreiging niet erg genoeg om er werk van te maken (41 procent).
Héman zegt dat artsen begrip hebben voor emotionele reacties na ingrijpend medisch nieuws. Ook leidt voorlichting en het bestrijden van desinformatie volgens hem bij een bepaalde groep mensen sowieso tot irritatie. "Maar beide situaties mogen nooit leiden tot agressie. Het bedreigen van dokters en hulpverleners is stuitend. Ik zou erop willen aandringen dat meer artsen aangifte doen van dit grensoverschrijdende gedrag."
Meer uit Binnenland
HILVERSUM (ANP) - De politie heeft dinsdag in het tv-programma Opsporing Verzocht beelden getoond van twaalf verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de gewelddadigheden in Amsterdam rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. Van hen zijn eerder al geblurde beelden gedeeld, evenals van drie anderen, maar die zijn al aangehouden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Huis voor Klokkenluiders mag voorlopig geen boetes uitdelen aan werkgevers die klokkenluiders het leven zuur maken. Een regel waar die mogelijkheid in staat, blijft nog buiten werking omdat die juridisch niet deugt, zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) dinsdag in een commissiedebat. De minister bereidt een nieuwe wet voor, maar die kan naar haar verwachting pas in 2026 of 2027 van kracht worden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Zuid-Korea moeten wegblijven van onder meer demonstraties, het parlementsgebouw en de presidentiële woning. Dat adviseert de Nederlandse ambassade in Seoul in een e-mail aan Nederlanders ter plaatse. In het land is de militaire noodtoestand uitgeroepen.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Nederlandse Ombudsman Reinier van Zutphen maakt goede kans om de nieuwe Europese Ombudsman te worden, schat hij zelf in. Dinsdag werd hij door het Europees Parlement onderworpen aan een hoorzitting, waarin hem werd gevraagd naar zijn opvattingen en ideeën over de functie van ombudsman. Na afloop van de hoorzitting zei Van Zutphen dat zijn kans er "in ieder geval niet minder" op is geworden.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Dat het regime in Syrië door tegenstanders wordt teruggedrongen, daar kan buitenlandminister Caspar Veldkamp niet rouwig om zijn. Maar dat het juist jihadisten zijn die nu de overhand lijken te hebben, baart hem wel "buitengewoon veel zorgen".
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor Nederlanders die zich momenteel in Zuid-Korea bevinden lijkt er geen direct gevaar te zijn. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten, maar met de kanttekening dat nog veel onduidelijk is over wat zich in het land afspeelt. De president heeft er de militaire noodtoestand uitgeroepen.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten die na het halen van een hbo-bachelor met een master op universitair niveau beginnen, worden ongelijk behandeld, oordeelt de rechtbank Midden-Nederland. Ze krijgen geen prestatiebeurs (een lening die kan worden omgezet in een gift) terwijl ze die voor een hbo-master wél kunnen krijgen. De onderwijsminister moet dit verschil uit de Wet op de studiefinanciering uitleggen, concludeert de rechtbank.
9 uur geleden