Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 310 miljoen euro noodhulp voor bevolking Libanon

Ruim 310 miljoen euro noodhulp voor bevolking Libanon

PARIJS/BEIROET (ANP/RTR) - Precies een jaar na de verwoestende mega-explosie in de haven van Beiroet heeft een internationale donorconferentie voor de noodlijdende bevolking van Libanon ruim 310 miljoen euro opgeleverd. Dat is iets meer dan de 300 miljoen noodhulp die door de Verenigde Naties voor de komende twaalf maanden was gevraagd.

Bijna een derde, 100 miljoen euro, werd gedoneerd door Frankrijk. Parijs had als voormalig bestuurder van Libanon de videobijeenkomst georganiseerd. De Verenigde Staten kwamen met 100 miljoen dollar (85 miljoen euro) over de brug. Nederland zegde 10 miljoen toe. Het gaat nadrukkelijk niet om financiƫle steun voor de heropbouw. Daarvoor willen de meeste donoren eerst grondige hervormingen zien.

Kort na de ramp was internationaal al 280 miljoen euro ingezameld. Omdat de situatie verder is verslechterd, is er volgens de Verenigde Naties meer geld nodig voor voedsel, onderwijs, gezondheid en waterzuivering. Aan de donorconferentie deden tientallen staten en internationale organisaties mee.

Crisis

Bij het drama vielen ruim 210 doden. Een deel van de stad werd grotendeels vernield door de ontploffing van tonnen ammoniumnitraat die onveilig waren opgeslagen in een loods. Voor de explosie kampte Libanon al met een economische en politieke crisis.

Uit woede dat nog niemand ter verantwoording is geroepen, gingen op de eerste verjaardag van de ramp demonstranten de straat op in Beiroet. Zij verwijten de politiek het onderzoek te belemmeren. Ze betoogden in de buurt van het parlement en gooiden stenen. Toen ze het hoofdgebouw wilden bestormen, kwam het tot botsingen met de oproerpolitie. Die zette traangas en wapenstok in.

Herdenking

Volgens hulpverleners van het Rode Kruis moesten dertien mensen naar het ziekenhuis. Ruim zeventig andere gewonden werden ter plaatse behandeld.

In de buurt van de haven kwamen duizenden mensen bijeen om de slachtoffers te herdenken. Overlevenden en nabestaanden droegen vlaggen en portretten van de doden. Gebeden en treurige deuntjes weerklonken in een mengeling van verdriet en boosheid, aldus een verslaggever.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Xi: China zal geen kolencentrales meer in buitenland bouwen

NEW YORK (ANP/RTR) - China zal geen nieuwe kolengestookte centrales meer in het buitenland bouwen. Dat beloofde de Chinese leider Xi Jinping dinsdag in zijn toespraak tot de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

1 uur geleden
Biden zegt nog eens half miljard vaccins aan wereld toe

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal woensdag nog een een half miljard coronavaccins beschikbaar stellen. De vaccins zijn gemaakt door Pfizer/BioNTech en worden aan naties over de hele wereld verspreid.

1 uur geleden
Merkel roept Duitsers op om te kiezen voor Laschet

STRALSUND (ANP/DPA) - Bondskanselier Angela Merkel heeft zich in de campagne voor de Bondsdagverkiezingen gemengd en Duitsers opgeroepen zich achter Armin Laschet te scharen. Merkels partijgenoot is de kanselierskandidaat van de Christendemocratische CDU en CSU.

2 uur geleden
Erdogan legt klimaatakkoord Parijs aan parlement voor

NEW YORK (ANP/AFP) - Als het aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ligt, zal zijn land het klimaatakkoord van Parijs volgende maand alsnog ondertekenen.

3 uur geleden
Vaccinatiebewijs Macron circuleert op sociale media

PARIJS (ANP/DPA) - Het coronavaccinatiebewijs van de Franse president Emmanuel Macron, met daarop zijn naam, geboortedatum en een gepersonaliseerde QR-code, circuleert op sociale media.

4 uur geleden
Biden: beslissend decennium is aangebroken voor mensheid

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft bij zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, gezegd dat wat hem betreft een beslissend decennium in de geschiedenis van de mensheid is aangebroken. Het was de eerste VN-toespraak van Biden sinds hij president van de VS werd.

8 uur geleden
Conservatieven van Merkel maken vlak voor verkiezing inhaalslag

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse parlementsverkiezingen van komend weekend lijken uit te lopen op een nek-aan-nekrace. De christendemocraten van de Duitse bondskanselier Angela Merkel lopen in de peilingen langzaam in op hun voornaamste rivalen, de sociaaldemocraten van minister van Financiƫn Olaf Scholz.

9 uur geleden