Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 200.000 Fransen betogen tegen coronapas en vaccinatieplicht

Ruim 200.000 Fransen betogen tegen coronapas en vaccinatieplicht

PARIJS (ANP) - Fransen zijn zaterdag, voor de derde keer op rij, massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen strengere coronamaatregelen zoals de zogenoemde gezondheidspas en de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak over ruim 204.000 deelnemers, de grootste opkomst tot nu toe. Vorige week betoogden 160.000 mensen, de week daarvoor 110.000.

Binnenlandminister Darmanin relativeerde de cijfers en benadrukte dat de demonstranten niet in de meerderheid zijn. Hij wees erop dat zich al ruim 4 miljoen mensen hebben laten vaccineren na de jongste oproep van president Macron.

In de hoofdstad Parijs waren meerdere protesten met duizenden demonstranten, waarbij de roep om "vrijheid" centraal stond. Ruim 3000 politieagenten waren ingezet, melden Franse media. Her en der kwam het tot botsingen.

Arrestaties

Toen relschoppers straten blokkeerden met afvalcontainers en andere barricades opwierpen, grepen eenheden in met traangas en waterkanon. Drie agenten raakten gewond. Er waren zeker tien aanhoudingen. In Toulouse werden zeven personen gearresteerd, onder wie een man met een pistool net voor het begin van de betoging daar.

Het Franse persbureau AFP onderbrak zijn berichtgeving met beelden van de protesten in Parijs nadat twee journalisten waren aangevallen, uitgescholden en bespuugd. Bij vorige demonstraties waren verslaggevers ook al doelwit van gewelddadige betogers.

Vierde coronagolf

De Franse regering wil met de coronapas het vaccineren stimuleren in de strijd tegen de vierde coronagolf, die veroorzaakt wordt door de uiterst besmettelijke Delta-variant. Met het bewijs kun je aantonen dat je bent gevaccineerd, negatief getest of genezen. De pas wordt op steeds meer plaatsen verplicht, vanaf 9 augustus bijvoorbeeld voor cafés en restaurants, grote winkelcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en treinen over lange afstanden. Hij is al nodig voor onder meer musea, bioscopen en grote evenementen.

Fransen kunnen de gezondheidspas op hun smartphone zetten. Nederlanders kunnen de Europees erkende CoronaCheck-app gebruiken.

In het Zwitserse Luzern deden ongeveer 5000 mensen mee aan een betoging tegen de Zwitserse coronabeperkingen en de vaccinatiecampagne. Volgens de politie raakte een agent gewond. Twee personen werden aangehouden.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 maand geleden
prima gedaan--dat moet ook hier plaats gaan vinden. straks mogen we niets meer en zijn we aan handen en voeten gebonden door dat aso stel in den haag.
Geel Hesje 1 maand geleden
Heel goed van de Fransen. Daar kunnen wij nog wat van leren want de "vaccins" beschermen dus niet tegen het oplopen en verspreiden van corona en de corona crisis is overal ter wereld aanleiding voor overheden om grootschalig Mensen en Burger rechten te schenden en dat moet maar eens stoppen !!!

Meer uit Buitenland

Brussel nog niet gerust op mediavrijheid in Polen

BRUSSEL (ANP) - De verlenging in Polen van de uitzendvergunning voor de regeringskritische nieuwszender TVN24 is een "positieve ontwikkeling", maar de Europese Commissie blijft de situatie in het land heel scherp in de gaten houden. Het parlement in Warschau heeft namelijk een resolutie aangenomen over de uitgifte van zendvergunningen die het media-aanbod minder divers kan maken.

1 uur geleden
Oekraïne gaat macht rijke elite aan banden leggen

KIEV (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft wetgeving aangenomen om de invloed van rijke zakenlieden aan banden te leggen. Dat gebeurde een dag nadat een auto met een topadviseur van president Zelenski onder vuur was genomen met een automatisch geweer.

2 uur geleden
Poolse regio geen 'lhbt-vrije zone' meer

WARSCHAU (ANP/DPA) - Een Poolse regio heeft na druk van de EU een resolutie ingetrokken tegen de "lhbt-ideologie". Het regionale parlement van Święty Krzyż besloot de verklaring uit 2019 te schrappen.

4 uur geleden
Meeste Duitsers weten al op wie ze gaan stemmen, SPD nog aan kop

BERLIJN (ANP/DPA) - De meeste Duitse kiezers lijken inmiddels te hebben besloten welke partij ze gaan steunen bij de parlementsverkiezingen van komende zondag. Dat komt naar voren uit een peiling van YouGov die is uitgevoerd tussen 16 en 22 september. De sociaaldemocratische regeringspartij SPD gaat nog steeds aan kop.

8 uur geleden
Franse president beantwoordt oproep Australische premier niet

WASHINGTON (ANP) - Een telefoongesprek van de Australische premier Scott Morrison aan de Franse president Emmanuel Macron bleef onbeantwoord, vertelde Morrison woensdag in Washington aan verslaggevers. "We zullen geduld hebben", zei Morrison volgens Australische media over de verstoorde relatie met Frankrijk.

11 uur geleden
Britse premier in kleurrijke toespraak VN: klimaat op keerpunt

WASHINGTON (ANP) - De Britse premier Boris Johnson heeft woensdagavond (lokale tijd) in een kleurrijke toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) gezegd dat de geplande klimaattop in Glasgow over 40 dagen "een keerpunt voor de mensheid" moet worden. Het is tijd voor de wereld om "op te groeien" en klimaatverandering serieus te nemen, zei Johnson.

11 uur geleden
Ruim zestig kinderen overleden dit jaar in Syrische opvangkampen

DAMASCUS (ANP) - Dit jaar overleden iedere week twee kinderen in overvolle opvangkampen in Syrië, blijkt uit een rapport dat Save The Children donderdag publiceert. De organisatie verwijt veel Europese landen het lot van duizenden kinderen die kwetsbaar zijn voor geweld, brand, ondervoeding en ziekte te negeren.

11 uur geleden