Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 200.000 Fransen betogen tegen coronapas en vaccinatieplicht

Ruim 200.000 Fransen betogen tegen coronapas en vaccinatieplicht

PARIJS (ANP) - Fransen zijn zaterdag, voor de derde keer op rij, massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen strengere coronamaatregelen zoals de zogenoemde gezondheidspas en de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak over ruim 204.000 deelnemers, de grootste opkomst tot nu toe. Vorige week betoogden 160.000 mensen, de week daarvoor 110.000.

Binnenlandminister Darmanin relativeerde de cijfers en benadrukte dat de demonstranten niet in de meerderheid zijn. Hij wees erop dat zich al ruim 4 miljoen mensen hebben laten vaccineren na de jongste oproep van president Macron.

In de hoofdstad Parijs waren meerdere protesten met duizenden demonstranten, waarbij de roep om "vrijheid" centraal stond. Ruim 3000 politieagenten waren ingezet, melden Franse media. Her en der kwam het tot botsingen.

Arrestaties

Toen relschoppers straten blokkeerden met afvalcontainers en andere barricades opwierpen, grepen eenheden in met traangas en waterkanon. Drie agenten raakten gewond. Er waren zeker tien aanhoudingen. In Toulouse werden zeven personen gearresteerd, onder wie een man met een pistool net voor het begin van de betoging daar.

Het Franse persbureau AFP onderbrak zijn berichtgeving met beelden van de protesten in Parijs nadat twee journalisten waren aangevallen, uitgescholden en bespuugd. Bij vorige demonstraties waren verslaggevers ook al doelwit van gewelddadige betogers.

Vierde coronagolf

De Franse regering wil met de coronapas het vaccineren stimuleren in de strijd tegen de vierde coronagolf, die veroorzaakt wordt door de uiterst besmettelijke Delta-variant. Met het bewijs kun je aantonen dat je bent gevaccineerd, negatief getest of genezen. De pas wordt op steeds meer plaatsen verplicht, vanaf 9 augustus bijvoorbeeld voor cafés en restaurants, grote winkelcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en treinen over lange afstanden. Hij is al nodig voor onder meer musea, bioscopen en grote evenementen.

Fransen kunnen de gezondheidspas op hun smartphone zetten. Nederlanders kunnen de Europees erkende CoronaCheck-app gebruiken.

In het Zwitserse Luzern deden ongeveer 5000 mensen mee aan een betoging tegen de Zwitserse coronabeperkingen en de vaccinatiecampagne. Volgens de politie raakte een agent gewond. Twee personen werden aangehouden.

Meer uit Buitenland

VS droppen voor het eerst via lucht hulpgoederen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben voor het eerst via de lucht hulpgoederen gedropt in Gaza. Daarvoor zijn drie transportvliegtuigen ingezet van het type C-130, zeggen Amerikaanse functionarissen.

1 uur geleden
Klimaatactivisten besmeuren kantoor Duitse bondskanselier

BERLIJN (ANP/DPA) - Klimaatactivisten hebben met oranje verf een muur beklad van het kantoor van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Op een foto van actiegroep Letzte Generation is te zien dat de tekst "Help! Jullie kinderen" is achtergelaten.

2 uur geleden
Moeder Navalny brengt bezoek aan graf

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft de dag na zijn uitvaart opnieuw zijn graf bezocht. Ook andere rouwende mensen kwamen daar zaterdag afscheid nemen.

4 uur geleden
Jemen meldt dat beschoten vrachtschip Rubymar is gezonken

ADEN (ANP/RTR) - De Jemenitische autoriteiten zeggen dat het vrachtschip Rubymar is gezonken. Het vaartuig bleef eerder verlaten achter op de Rode Zee nadat het onder vuur was genomen door Houthi-rebellen.

5 uur geleden
President Argentinië zegt staatspersbureau te sluiten

BUENOS AIRES (ANP) - De radicaal-rechtse Argentijnse president Javier Milei sluit naar eigen zeggen het staatspersbureau Télam. Milei stelt dat de regering geen geld heeft en dat "het persbureau in de afgelopen decennia is misbruikt voor propaganda voor de Kirchners". In 2003 werd Néstor Kirchner president van Argentinië. Hij werd in 2007 opgevolgd door zijn vrouw Cristina Kirchner die tot december 2015 president was.

5 uur geleden
Bronnen: gedeeltelijke overeenstemming over bestand Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - De partijen die onderhandelen over een bestand in de Gazastrook zijn het op belangrijke punten eens geworden, zeggen Egyptische veiligheidsbronnen tegen persbureau Reuters. De gesprekken worden zondag hervat in Caïro.

5 uur geleden
Berlijn bezorgd over mogelijk afgeluisterd gesprek hoge militairen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse parlementariërs zijn bezorgd over berichten dat een vertrouwelijk overleg van hoge officieren van de 'Bundeswehr' is afgeluisterd door Russen. Russische media berichten over de communicatie waarbij zou zijn gesproken over de mogelijkheid van een aanval op de Krimbrug over de Straat van Kertsj en waar ook werd opgemerkt dat "de Britten er mensen op de grond hebben".

5 uur geleden