Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 15 miljoen coronabesmettingen, 9 miljoen daarvan hersteld

Ruim 15 miljoen coronabesmettingen, 9 miljoen daarvan hersteld

WASHINGTON (ANP) - Wereldwijd zijn sinds de corona-uitbraak inmiddels ruim 15 miljoen besmettingen geteld. Van de personen die geïnfecteerd raakten, zijn er ruim 619.000 overleden. Meer dan 9,1 miljoen zijn weer hersteld.

Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse website Worldometer, die alle beschikbare cijfers optelt. De Verenigde Staten zijn al een tijdje het zwaarst getroffen land met ongeveer 145.000 coronadoden en ruim 4 miljoen besmettingen. In Nederland zijn iets meer dan 52.000 infecties en 6136 doden geregistreerd.

De officiële cijfers geven geen volledig beeld van de omvang van de uitbraak. De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC stelde deze week dat het echte aantal besmettingen in delen van de VS twee tot zelfs dertien keer hoger kan zijn dan is gemeld, berichten Amerikaanse media. Onderzoekers baseren dat op tests waarbij wordt gekeken hoeveel mensen antistoffen tegen het virus in hun bloed hebben.

Verantwoordelijkheid bij staten

Amerikaanse experts morren over de wijze waarop de landelijke overheid de uitbraak probeert te weerstaan. Er ligt veel verantwoordelijkheid bij de staten en die hebben niet allemaal dezelfde werkwijze. Een voormalige CDC-topman roept regionale gezondheidsautoriteiten in The New York Times op de gegevens over het coronavirus overal op dezelfde manier bij te houden.

Dr. Thomas R. Frieden vindt dat staten nu te weinig bruikbare gegevens aanleveren. Hij pleit voor een openbaar dashboard, iets wat bijvoorbeeld ook door de Nederlandse overheid wordt bijgehouden, waarop dagelijks belangrijke gegevens worden gepubliceerd. Het gaat dan om informatie over zaken als ziekenhuisopnames, sterfgevallen en aantallen zieke zorgverleners.

Frieden krijgt veel bijval van andere prominente deskundigen, die vinden dat de CDC maanden geleden al met dergelijke richtlijnen had moeten komen. "De federale overheid had sinds maart moeten eisen dat iedere staat en territorium met dit soort gestandaardiseerde informatie komt", zegt een specialist van een centrum van de universiteit van Columbia dat zich bezighoudt met rampenvoorbereiding.

Meer uit Buitenland

Huis VS stelt in resolutie antizionisme gelijk aan antisemitisme

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen waarin het onder meer "duidelijk verklaart dat antizionisme antisemitisme is", melden Amerikaanse media. Zionisme is het streven naar een onafhankelijke Joodse staat.

1 uur geleden
Biden: weet niet of ik herkiesbaar was als Trump niet meedeed

WESTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden betwijfelt of hij herkiesbaar zou zijn als president als hij het niet zou opnemen tegen Donald Trump. Dat heeft hij gezegd bij een bijeenkomst even buiten Boston waar geld werd opgehaald voor de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Democraten.

3 uur geleden
Peruaans hof geeft opdracht tot vrijlating oud-president Fujimori

AREQUIPA (ANP/AFP/RTR) - Het grondwettelijk hof van Peru heeft opdracht gegeven om de voormalige president Alberto Fujimori vrij te laten. De 85-jarige Fujimori werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid onder zijn bewind.

4 uur geleden
VS denken dat bemanning van bij Japan vermist vliegtuig dood is

TOKIO (ANP/AFP) - De Amerikaanse krijgsmacht gaat ervan uit dat alle acht inzittenden van een militair vliegtuig dat verdween voor de kust van Japan, zijn omgekomen. Naar de resten van twee inzittenden wordt nog gezocht, maar het is onwaarschijnlijk dat zij nog in leven zijn. De Amerikaanse president Joe Biden en de minister van Defensie Lloyd Austin hebben hun medeleven betuigd.

4 uur geleden
Denny Laine, medeoprichter The Moody Blues en Wings, overleden

NAPLES (ANP) - Denny Laine, medeoprichter van The Moody Blues en Wings, is op 79-jarige leeftijd overleden. De Britse muzikant en zanger kampte met een longziekte.

6 uur geleden
Parlementsvoorzitter VS die waarnam tijdens machtsstrijd stopt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige waarnemend voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Patrick McHenry stelt zich niet herkiesbaar. McHenry viel in tijdens een wekenlange machtsstrijd binnen zijn eigen Republikeinse partij nadat in oktober Kevin McCarthy werd afgezet.

6 uur geleden
VS komen met sancties tegen kolonisten Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten leggen sancties op aan extremistische Israëlische kolonisten die Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever hebben aangevallen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat de maatregelen gelden voor iedereen die "de vrede, de veiligheid of de stabiliteit op de Westoever ondermijnt" en dus ook voor Palestijnen die Israëlische burgers hebben aangevallen.

6 uur geleden