
Ruim 15 miljoen coronabesmettingen, 9 miljoen daarvan hersteld
WASHINGTON (ANP) - Wereldwijd zijn sinds de corona-uitbraak inmiddels ruim 15 miljoen besmettingen geteld. Van de personen die geïnfecteerd raakten, zijn er ruim 619.000 overleden. Meer dan 9,1 miljoen zijn weer hersteld.
Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse website Worldometer, die alle beschikbare cijfers optelt. De Verenigde Staten zijn al een tijdje het zwaarst getroffen land met ongeveer 145.000 coronadoden en ruim 4 miljoen besmettingen. In Nederland zijn iets meer dan 52.000 infecties en 6136 doden geregistreerd.
De officiële cijfers geven geen volledig beeld van de omvang van de uitbraak. De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC stelde deze week dat het echte aantal besmettingen in delen van de VS twee tot zelfs dertien keer hoger kan zijn dan is gemeld, berichten Amerikaanse media. Onderzoekers baseren dat op tests waarbij wordt gekeken hoeveel mensen antistoffen tegen het virus in hun bloed hebben.
Verantwoordelijkheid bij staten
Amerikaanse experts morren over de wijze waarop de landelijke overheid de uitbraak probeert te weerstaan. Er ligt veel verantwoordelijkheid bij de staten en die hebben niet allemaal dezelfde werkwijze. Een voormalige CDC-topman roept regionale gezondheidsautoriteiten in The New York Times op de gegevens over het coronavirus overal op dezelfde manier bij te houden.
Dr. Thomas R. Frieden vindt dat staten nu te weinig bruikbare gegevens aanleveren. Hij pleit voor een openbaar dashboard, iets wat bijvoorbeeld ook door de Nederlandse overheid wordt bijgehouden, waarop dagelijks belangrijke gegevens worden gepubliceerd. Het gaat dan om informatie over zaken als ziekenhuisopnames, sterfgevallen en aantallen zieke zorgverleners.
Frieden krijgt veel bijval van andere prominente deskundigen, die vinden dat de CDC maanden geleden al met dergelijke richtlijnen had moeten komen. "De federale overheid had sinds maart moeten eisen dat iedere staat en territorium met dit soort gestandaardiseerde informatie komt", zegt een specialist van een centrum van de universiteit van Columbia dat zich bezighoudt met rampenvoorbereiding.
Meer uit Buitenland
MIAMI (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een rechtszaak aangespannen tegen Dow Jones, News Corp, Rupert Murdoch en twee journalisten van The Wall Street Journal. Hij beschuldigt de partijen van laster.
29 minuten geledenNEW YORK (ANP/AFP) - Bijna 80.000 mensen zijn ontheemd in de Zuid-Syrische provincie Suwayda door de jongste golf van geweld tussen druzen en bedoeïenen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn de voorzieningen voor elektriciteit, water en telecommunicatie ingestort. Een brandstoftekort heeft het transport lamgelegd en bemoeilijkt evacuaties.
6 uur geledenBRASILIA (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro, verdacht van een couppoging, moet een elektronische enkelband gaan dragen. De politie heeft zijn huis en zijn politieke hoofdkwartier doorzocht, meldden Braziliaanse media.
8 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - Slovenië gaat toch geen raadgevend referendum uitschrijven over de verhoging van de defensie-uitgaven om de nieuwe NAVO-norm te halen. De Slovenen hoeven daardoor hoogstwaarschijnlijk ook niet te stemmen of ze binnen het bondgenootschap willen blijven.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Brussel wacht lastige onderhandelingen met en tussen de 27 EU-lidstaten over de meerjarenbegroting. Dat zei de Deense minister Marie Bjerre vrijdag na afloop van een bijeenkomst van ministers over EU-zaken. In de vergadering spraken de EU-ministers voor het eerst met elkaar over het deze week door de Commissie gepresenteerde voorstel voor het EU-budget 2028-2034
11 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - Buitenlandse toeristen zijn toch niet welkom in een onlangs geopend vakantieresort in Wonsan Kalma, aan de oostkust van Noord-Korea. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov bracht daar vorige week nog een bezoek en sprak van een "goede toeristische attractie".
11 uur geledenSUWAYDA (ANP/AFP) - Gewapende groepen die gesteund worden door de Syrische regering zijn toch weer slaags geraakt met druzische strijders in het zuiden van het land. Donderdag was een wapenstilstand ingegaan, hadden regeringstroepen zich uit de stad Suwayda en omstreken teruggetrokken en leek de rust weer te keren.
11 uur geleden