Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 15 miljoen coronabesmettingen, 9 miljoen daarvan hersteld

Ruim 15 miljoen coronabesmettingen, 9 miljoen daarvan hersteld

WASHINGTON (ANP) - Wereldwijd zijn sinds de corona-uitbraak inmiddels ruim 15 miljoen besmettingen geteld. Van de personen die geïnfecteerd raakten, zijn er ruim 619.000 overleden. Meer dan 9,1 miljoen zijn weer hersteld.

Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse website Worldometer, die alle beschikbare cijfers optelt. De Verenigde Staten zijn al een tijdje het zwaarst getroffen land met ongeveer 145.000 coronadoden en ruim 4 miljoen besmettingen. In Nederland zijn iets meer dan 52.000 infecties en 6136 doden geregistreerd.

De officiële cijfers geven geen volledig beeld van de omvang van de uitbraak. De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC stelde deze week dat het echte aantal besmettingen in delen van de VS twee tot zelfs dertien keer hoger kan zijn dan is gemeld, berichten Amerikaanse media. Onderzoekers baseren dat op tests waarbij wordt gekeken hoeveel mensen antistoffen tegen het virus in hun bloed hebben.

Verantwoordelijkheid bij staten

Amerikaanse experts morren over de wijze waarop de landelijke overheid de uitbraak probeert te weerstaan. Er ligt veel verantwoordelijkheid bij de staten en die hebben niet allemaal dezelfde werkwijze. Een voormalige CDC-topman roept regionale gezondheidsautoriteiten in The New York Times op de gegevens over het coronavirus overal op dezelfde manier bij te houden.

Dr. Thomas R. Frieden vindt dat staten nu te weinig bruikbare gegevens aanleveren. Hij pleit voor een openbaar dashboard, iets wat bijvoorbeeld ook door de Nederlandse overheid wordt bijgehouden, waarop dagelijks belangrijke gegevens worden gepubliceerd. Het gaat dan om informatie over zaken als ziekenhuisopnames, sterfgevallen en aantallen zieke zorgverleners.

Frieden krijgt veel bijval van andere prominente deskundigen, die vinden dat de CDC maanden geleden al met dergelijke richtlijnen had moeten komen. "De federale overheid had sinds maart moeten eisen dat iedere staat en territorium met dit soort gestandaardiseerde informatie komt", zegt een specialist van een centrum van de universiteit van Columbia dat zich bezighoudt met rampenvoorbereiding.

Meer uit Buitenland

NASA wijst 13 gebieden aan om te landen op de maan

HOUSTON (ANP) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dertien gebieden op de maan aangemerkt als geschikte landingsplaatsen voor de bemande maanmissie Artemis III. Die missie moet rond 2025 voor het eerst sinds 1972 weer mensen naar de maan brengen. NASA maakte de locaties vrijdag bekend.

1 uur geleden
Weer lid jihadistische 'Beatles' in VS veroordeeld tot levenslang

ALEXANDRIA (ANP/RTR) - De 33-jarige El Shafee Elsheikh, een van de zogenoemde Beatles van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In april kreeg een 38-jarige kompaan van hem al levenslang. Ze waren betrokken bij een gijzelingszaak die leidde tot de onthoofding van Amerikaanse journalisten en hulpverleners in Syrië en Irak.

9 uur geleden
Krant: Chinese president ontmoet Poetin mogelijk in Centraal-Azië

BEIJING (ANP) - De Chinese leider Xi Jinping bereidt een reis voor naar Centraal-Azië voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en andere leiders, meldt The Wall Street Journal. De regionale top wordt volgens de zakenkrant medio september in Samarkand in Oezbekistan gehouden. Het gaat om een bijeenkomst van de Shanghai Organisatie voor Samenwerking, waarin China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan samenwerken.

11 uur geleden
Poetin en Macron bespreken missie VN-atoomwaakhond naar Zaporizja

PARIJS/MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben elkaar telefonisch gesproken over de beschietingen bij de kerncentrale van Zaporizja. Ze vinden dat een team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zo snel mogelijk naar het terrein moet worden gestuurd, aldus het Kremlin.

11 uur geleden
Finse premier laat drugstest doen na ophef over feestgedrag

HELSINKI (ANP/RTR) - De Finse premier Sanna Marin heeft een drugstest ondergaan vanwege de grote ophef die over haar is ontstaan na het uitlekken van een feestfilmpje. Volgens de jonge regeringsleider wordt ze onterecht beschuldigd van drugsgebruik.

11 uur geleden
Erdogan bespreekt situatie rond kerncentrale Zaporizja met Poetin

LVIV (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met de Russische president Vladimir Poetin gaat bespreken, nu hij ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski erover heeft gesproken. De Oekraïense kerncentrale is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten en "provocaties" voor te bereiden.

16 uur geleden
Politie Berlijn opent onderzoek naar Palestijnse president Abbas

BERLIJN (ANP/AFP) - De Berlijnse politie is een onderzoek begonnen naar de vraag of de Palestijnse president Mahmud Abbas (87) heeft aangezet tot haat tijdens een persconferentie toen hij dinsdag bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn bezocht. Er is volgens de politie tegen Abbas aangifte gedaan wegens het bagatelliseren van de Shoah of Holocaust, de vervolging en het massale vermoorden van Joodse Europeanen door het Derde Rijk (1933-1945) en hun vazallen.

16 uur geleden