Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 1000 Oekraïense dorpen zonder elektriciteit door winterweer

Ruim 1000 Oekraïense dorpen zonder elektriciteit door winterweer

KYIV (ANP/RTR) - Door het strenge winterweer in Oekraïne zitten meer dan duizend steden en dorpen in negen regio's zonder elektriciteit. Dat meldt de Oekraïense elektriciteitsnetbeheerder Ukrenergo dinsdag. Volgens de netbeheerder is het energiesysteem verzwakt door Russische aanvallen. Inwoners worden opgeroepen om zoveel mogelijk energie te besparen.

In veel delen van Oekraïne zijn de temperaturen deze week gezakt tot -15 graden, waardoor het elektriciteitsverbruik op het hoogste niveau ligt. "Het consumptieniveau blijft groeien als gevolg van de aanzienlijke temperatuurdaling in het hele land", aldus Ukrenergo. Het elektriciteitsverbruik was dinsdagochtend al 5,8 procent hoger dan de dag ervoor. Volgens de netbeheerder heeft Oekraïne elektriciteit uit buurlanden Roemenië en Slowakije moeten importeren om aan de vraag te kunnen voldoen.

Het slechte weer heeft aanzienlijke schade veroorzaakt aan distributienetwerken en door harde wind, vorst en dikke ijslagen op apparatuur zijn veel reparatiewerkzaamheden vertraagd. Vitali Kim, gouverneur van de zuidelijke regio Mykolaiv, waar 215 steden en dorpen geen elektriciteit meer hebben, zei dat het ijs op de elektriciteitskabels meer dan 5 cm dik was.

Volgens de netbeheerder kunnen zonne-energiecentrales niet op volle capaciteit draaien door de dichte bewolking. Bovendien zijn Oekraïense energiecentrales nog herstellende van de massale Russische aanvallen van vorige winter. Rusland viel het Oekraïense energiesysteem toen aan met duizenden raketten en drones. Hierdoor ontstond regelmatig stroomuitval voor miljoenen mensen.

Ukrenergo zegt op maximale capaciteit te werken en dringt er bij bewoners op aan te voorkomen dat ze meerdere elektrische apparaten tegelijkertijd gebruiken.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden