
Rubriek Goes Gezien: Ballade van de beuk
Volgens velen staat de mooiste boom van Goes voor de Villa in de Van de Spiegelstraat. De stamomtrek is 5,60 meter en neemt per jaar nog steeds met zo’n vijf centimeter toe. De kroon is enorm en past eigenlijk niet op de foto, zoals u ziet. De bewogen geschiedenis van deze rode of bruine – mag kennelijk allebei – beuk (fagus sylvatica) deed zomaar dit sinterklaasrijm bij me ontstaan. Een uitspraak van boomtechnisch onderzoeker Reindert van Braak werkte daarbij inspirerend: ‘Juist een aftakelende boom laat zien hoe de natuur werkt, hoe het léven werkt. Dat is best een inspanning waard.’ Met ‘toen’ in het gedicht wordt 2005 bedoeld en ‘nu’ is nu, zelfs na Poly.
De baas van de boom is de mens;
hij zaagt en snoeit en kapt naar eigen wens.
De boom zelf wordt zelden iets gevraagd,
maar als sta-in-de-weg of kostenpost omgezaagd.
De rode beuk bij de Villa is een voorbeeld
van hoe ‘de taken’ tussen mens en boom zijn verdeeld.
Meer dan een eeuw oud toen het oordeel kwam:
ten dode opgeschreven door de dikrandtonderzwam!
Ieder ogenblik kon de beuk bezwijken, breken;
met de veiligheid van passanten was ’t bekeken.
Het lot van de boom leek voor eeuwig bezegeld;
het afscheid en de crematie werden geregeld.
Bij veel mensen overheerste toch het ongeloof;
waarom zo’n prachtboom van het leven beroofd?
De Nationale Bomenstichting maakte officieel bezwaar
en zette vraagtekens bij het acute omvalgevaar.
Een externe bomendokter werd er bij gehaald –
second opinion, niet omdat anderen hadden gefaald.
Deze dokter kwam tot dezelfde diagnose,
en dat was helemaal geen uitzichtloze!
Allerlei maatregelen werden genomen;
er blijkt veel mogelijk met oude bomen!
De beuk zelf werkt mee, vecht tegen de zwam
en dus tegen diepere uitholling van zijn stam.
Nu staat de boom nog steeds te imponeren
als beuken-antwoord op het geplande euthanaseren.
De beuk kreeg extra tijd, het gaat de patiënt naar wens;
de baas van de boom lijkt de mens.
Tekst en foto: Arend van der Wel
Meer uit Beveland
SINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
3 uur geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
6 uur geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
7 uur geleden's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
1 dag geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
1 dag geledenGOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.
1 dag geledenGOES - De gemeente Goes behoort tot de duurste gemeenten in Zeeland om te trouwen op vrijdagmiddag. Een bruidspaar betaalt 503 euro voor een vrijdagmiddagceremonie. Daarmee staat Goes op de vijfde plek qua kosten. Middelburg is met 730 euro de duurste gemeente.
1 dag geleden