
Rotterdamse raad: geen wapenstok en pepperspray voor boa’s
ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse gemeenteraad ziet er geen heil in dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in de stad worden uitgerust met een wapenstok en pepperspray om zich te verdedigen tegen agressie als zij de straat op gaan. De raad heeft donderdag een motie daarover verworpen.
In de motie stellen Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA dat Rotterdam te kampen heeft met een fors capaciteitstekort bij de politie, waardoor boa’s steeds zwaarder worden belast en in escalerende situaties vaak lang moeten wachten op de politie. Met Pasen werden Rotterdamse boa’s nog mishandeld bij het handhaven van coronamaatregelen. Ook de boa-vakbonden dringen al geruime tijd aan op een wapenstok en pepperspray. Uit protest deelden boa’s in Rotterdam daarom vorige week drie dagen lang geen boetes uit.
Het is al de tweede keer dat een motie om boa’s in Rotterdam te bewapenen met pepperspray en wapenstok het niet haalt. Eerder diende Leefbaar Rotterdam ook al een motie hierover in. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is en blijft faliekant tegen. Hij vindt dat alleen de politie de bevoegdheid moet hebben om geweldsmiddelen te gebruiken. "Het toekennen van extra geweldsmiddelen voor boa’s zou de kans op verdere geweldsescalatie kunnen vergroten", benadrukt hij.
Portofonienetwerk
De gemeente Rotterdam heeft inmiddels wel toegezegd om boa’s aan te sluiten op het portofonienetwerk van de politie en werkgroepen te vormen van handhavers en politiemedewerkers. Ook beschikken boa’s in Rotterdam al over steekwerende vesten en bodycams.
Rotterdam is niet de enige gemeente waar boa’s hun werkomstandigheden onveilig vinden. In meer dan twintig Nederlandse plaatsen voerden handhavers de afgelopen week actie, naar aanleiding van een mishandeling van boa's in IJmuiden op Hemelvaartsdag.
Meer uit Binnenland
GRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat met Vindicat in gesprek over een incident bij de studentenvereniging, zegt een woordvoerder vrijdag. Tien eerstejaarsleden van de vereniging zouden eerstegraads brandwonden hebben opgelopen tijdens een dispuutsweekend. Ze zouden zijn gebrandmerkt door de groep TYR, die verbonden is aan Vindicat, meldde Dagblad van het Noorden donderdag.
27 minuten geledenMAASTRICHT (ANP) - Boerenorganisaties en natuurclubs zijn erg kritisch over de plannen van de provincie Limburg om stikstofuitstoot terug te dringen. Het 'stikstofoffensief' moet de vergunningverlening weer op gang brengen.
37 minuten geledenBAARN (ANP) - Politiemedewerkers weten nog niet precies waar ze aan toe zijn als ze werken tijdens de NAVO-top in juni. Dat meldt politiebond ACP. Roosters en vakanties worden intussen aangepast. Begrijpelijk, zegt bestuurslid Patrick Fluyt. Maar er blijven veel praktische vragen openstaan. Fluyt hoopt dat er nog meer instructies komen.
1 uur geledenGENEVE (ANP) - De European Broadcasting Union (EBU) gaat het werven van stemmen door landen tijdens het Eurovisie Songfestival tegen het licht houden. Dat schrijft songfestivaldirecteur Martin Green vrijdag in een open brief op de website van de organisatie. Hij reageert hiermee op de hoge score van Israël, dat in diverse landen van de vakjury geen punten kreeg, maar van het publiek wel twaalf punten kreeg. Israël voerde heel actief online campagne om stemmen te werven.
1 uur geledenDRIEBERGEN (ANP) - Internationale opsporingsdiensten hebben deze week wereldwijd meer dan driehonderd servers offline gehaald, waardoor cybercriminelen niet meer bij hun systemen kunnen. Daarvan stonden zestig servers in datacentra in Nederland. Met de al langlopende Operation Endgame pakken internationale politiediensten nu verder door in de bestrijding van ransomware, meldt de politie.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - Honderdduizenden kinderen in Nederland hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Dat constateert het Jeugdeducatiefonds in een rapport dat vrijdag is verschenen. Nederland krijgt volgens het fonds een "dikke onvoldoende" voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.
8 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Het aantal kinderontvoeringen vanuit of naar Nederland is vorig jaar verder gedaald, met 23 procent. In 2024 werden tweehonderd kinderen slachtoffer van internationale kinderontvoering, in 2023 betrof het 260 kinderen en in 2022 waren het er 292. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering vrijdag in zijn jaarverslag. Het is voor het tweede jaar op rij dat het aantal kinderontvoeringen daalt.
8 uur geleden