
Rol Europese grenswacht bij zinken migrantenschip onder de loep
BRUSSEL (ANP) - De Europese Ombudsman gaat de rol van de Europese grens- en kustwacht onderzoeken bij het vergaan van een schip vol migranten voor de Griekse kust. "Alle betrokkenen bij de ramp moeten nadenken over hun verantwoordelijkheden", zegt ombudsman Emily O'Reilly. Ook buigt ze zich over de migratiedeal die de EU met Tunesië heeft gesloten.
De ramp met de boot Adriana kostte vorige maand volgens O'Reilly minstens vijfhonderd migranten uit onder meer Syrië en Afghanistan het leven. Het is een van de grootste drama's op de Middellandse Zee van de afgelopen decennia. Na het kapseizen en zinken van het schip rees al gauw de vraag of met name de Griekse kustwacht genoeg heeft gedaan om de opvarenden te redden. De Griekse diensten worden al langer beschuldigd van het hinderen of zelfs illegaal terugduwen van asielzoekers.
Maar ook het optreden van Frontex moet worden opgehelderd, vindt O'Reilly. Ze wijst op berichten dat de dienst wist van de hachelijke toestand van de Adriana en daarop de Griekse kustwacht alarmeerde en hulp aanbood. "Maar het is niet duidelijk wat Frontex nog meer had kunnen of moeten doen."
Onderzoek door Frontex
Voor de samenleving moet duidelijk zijn wie schuld draagt aan de ramp, stelt de ombudsman, die waakt tegen wanbeleid door de Europese instellingen. Zijzelf zal zich richten op het aandeel van Frontex, dat de nationale grens- en kustwachten bijstaat. O'Reilly heeft onder meer het Frontex-verslag over de Adriana opgevraagd. Maar ze wil ook boven water krijgen wat precies de taakverdeling is tussen de Europese grenswacht en nationale autoriteiten en of Frontex bijvoorbeeld een stem heeft in het opzetten van reddingsoperaties.
Frontex gaat ondertussen ook zelf na hoe de Griekse diensten met de Adriana zijn omgesprongen. Als die opnieuw blijken te hebben verzaakt, zou het EU-agentschap zich uit Griekenland kunnen terugtrekken. De Nederlandse Frontex-baas Hans Leijtens bezocht Griekenland sinds de ramp al meermaals. "Zorgen of vragen worden grondig onderzocht", twitterde Leijtens.
Migratieakkoord met Tunesië
De ombudsman vraagt ook informatie op over het migratieakkoord dat de EU en Tunesië vorige week hebben gesloten. Ze wil onder andere weten of de afspraken over grensbewaking niet op gespannen voet staan met de mensenrechten. De Tunesische president heeft autoritaire trekken en gaf al meermaals af op migranten.
Meer uit Buitenland
GAZA (ANP/RTR) - Hamas zegt het nieuwe voorstel voor een wapenstilstand in Gaza te bestuderen. Israël heeft nog geen reactie gegeven op de verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump dat Israël "akkoord is met een staakt-het-vuren".
55 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Rapper Sean 'Diddy' Combs is deels schuldig bevonden in een omvangrijke zedenzaak tegen hem. De jury oordeelde dat de Amerikaanse artiest schuldig is aan twee gevallen van het vervoeren van personen met het oog op prostitutie. De jury achtte hem niet schuldig aan de overige drie aanklachten.
1 uur geledenISLAMABAD (ANP/AFP) - Overstromingen in Pakistan hebben tot dusver 64 levens geëist. Er zijn 117 gewonden. Mogelijk lopen die aantallen verder op omdat de zware regens zeker tot zaterdag zullen aanhouden, met waarschijnlijk nieuwe overstromingen tot gevolg, waarschuwt het Pakistaanse weerinstituut.
3 uur geledenRIO DE JANEIRO (ANP/DPA) - De Chinese president Xi Jinping reist komend weekend niet af naar Brazilië voor de top van BRICS-landen. Het is voor het eerst sinds hij in 2013 aan de macht kwam dat Xi een jaarlijkse BRICS-top overslaat.
3 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense ministerie van Defensie zegt nog niets gehoord te hebben over het opschorten van wapenleveranties vanuit de Verenigde Staten. De Amerikanen is om meer informatie gevraagd. Bronnen zeggen dat de levering van luchtverdedigingsraketten en andere precisiemunitie is opgeschort.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Europarlementariërs reageren verdeeld op het nieuwe klimaatdoel van de Europese Commissie voor 2040. De groene en linkse partijen zijn blij dat de Commissie heeft toegezegd de uitstoot per 2040 met 90 procent te verminderen. Ze zijn echter niet blij met het voorstel dat lidstaten per 2036 3 procent van hun uitstoot kunnen afkopen met een zogeheten CO2-krediet buiten de EU. Rechtse en conservatieve partijen vragen zich juist af of het klimaatdoel haalbaar is.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie kan niet "vanzelfsprekend" rekenen op de steun van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement voor een nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie. Daarvoor waarschuwde partijleider Iratxe García woensdag op een persconferentie. De sociaaldemocraten zijn de tweede partij van het parlement.
5 uur geleden