Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rol Europese grenswacht bij zinken migrantenschip onder de loep

Rol Europese grenswacht bij zinken migrantenschip onder de loep

BRUSSEL (ANP) - De Europese Ombudsman gaat de rol van de Europese grens- en kustwacht onderzoeken bij het vergaan van een schip vol migranten voor de Griekse kust. "Alle betrokkenen bij de ramp moeten nadenken over hun verantwoordelijkheden", zegt ombudsman Emily O'Reilly. Ook buigt ze zich over de migratiedeal die de EU met Tunesië heeft gesloten.

De ramp met de boot Adriana kostte vorige maand volgens O'Reilly minstens vijfhonderd migranten uit onder meer Syrië en Afghanistan het leven. Het is een van de grootste drama's op de Middellandse Zee van de afgelopen decennia. Na het kapseizen en zinken van het schip rees al gauw de vraag of met name de Griekse kustwacht genoeg heeft gedaan om de opvarenden te redden. De Griekse diensten worden al langer beschuldigd van het hinderen of zelfs illegaal terugduwen van asielzoekers.

Maar ook het optreden van Frontex moet worden opgehelderd, vindt O'Reilly. Ze wijst op berichten dat de dienst wist van de hachelijke toestand van de Adriana en daarop de Griekse kustwacht alarmeerde en hulp aanbood. "Maar het is niet duidelijk wat Frontex nog meer had kunnen of moeten doen."

Onderzoek door Frontex

Voor de samenleving moet duidelijk zijn wie schuld draagt aan de ramp, stelt de ombudsman, die waakt tegen wanbeleid door de Europese instellingen. Zijzelf zal zich richten op het aandeel van Frontex, dat de nationale grens- en kustwachten bijstaat. O'Reilly heeft onder meer het Frontex-verslag over de Adriana opgevraagd. Maar ze wil ook boven water krijgen wat precies de taakverdeling is tussen de Europese grenswacht en nationale autoriteiten en of Frontex bijvoorbeeld een stem heeft in het opzetten van reddingsoperaties.

Frontex gaat ondertussen ook zelf na hoe de Griekse diensten met de Adriana zijn omgesprongen. Als die opnieuw blijken te hebben verzaakt, zou het EU-agentschap zich uit Griekenland kunnen terugtrekken. De Nederlandse Frontex-baas Hans Leijtens bezocht Griekenland sinds de ramp al meermaals. "Zorgen of vragen worden grondig onderzocht", twitterde Leijtens.

Migratieakkoord met Tunesië

De ombudsman vraagt ook informatie op over het migratieakkoord dat de EU en Tunesië vorige week hebben gesloten. Ze wil onder andere weten of de afspraken over grensbewaking niet op gespannen voet staan met de mensenrechten. De Tunesische president heeft autoritaire trekken en gaf al meermaals af op migranten.

Meer uit Buitenland

Poetin aangekomen in China voor tweedaags bezoek

MOSKOU/BEIJING (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin is in China aangekomen voor een tweedaags bezoek aan het land. Op beelden van de Russische televisie was te zien hoe Poetin door Chinese functionarissen werd verwelkomd toen hij uit zijn vliegtuig stapte. Over een rode loper liep hij vervolgens naar een klaarstaande auto.

38 minuten geleden
Leger ingezet bij rellen in Nieuw-Caledonië en TikTok verboden

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft in Nieuw-Caledonië het leger ingezet om havens en de luchthaven te beveiligen. Dat heeft premier Gabriel Attal woensdag meegedeeld. Ook is in het Franse overzeese gebied een avondklok ingesteld en is TikTok verbannen.

1 uur geleden
Hezbollah claimt succesvolle droneaanval 'ver' in Israël

TIBERIAS (ANP/RTR) - De Libanese militante groepering Hezbollah zegt met meerdere drones een aanval te hebben uitgevoerd op een Israëlische basis in de buurt van Tiberias. Niet eerder heeft Hezbollah zo ver in Israël toegeslagen sinds de hernieuwde beschietingen tussen beide door de oorlog in Gaza.

1 uur geleden
Meerdere mensen in Zwitserse plaats neergestoken

ZOFINGEN (ANP/AFP/DPA) - In de Zwitserse plaats Zofingen heeft een man op straat zes mensen neergestoken. De dader was volgens de politie na zijn daad een huis ingevlucht en werd na ongeveer twee uur gearresteerd. Hij heeft ook zichzelf verwond.

3 uur geleden
Minister: aanvaller van premier Fico had een politiek motief

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slowaakse autoriteiten vermoeden dat de man die de Slowaakse premier Robert Fico neerschoot, een politiek motief had. De aanvaller schoot vijf keer tijdens de moordaanslag, aldus de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken.

3 uur geleden
Duizenden Georgiërs demonstreren opnieuw tegen omstreden wet

TBILISI (ANP/AFP) - In Georgië zijn opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan om tegen de controversiële buitenlandse-agentenwet te protesteren. De wet die buitenlandse beïnvloeding moet tegengaan is dinsdag aangenomen in het parlement. Al wekenlang wordt er tegen gedemonstreerd.

3 uur geleden
Biden veroordeelt aanslag op Slowaakse premier

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden laat in een verklaring weten geschokt te zijn en de "afschuwelijke daad van geweld" tegen de Slowaakse premier Robert Fico te veroordelen. Hij voegt eraan toe dat hij en zijn vrouw Jill aan diens familie en het Slowaakse volk denken.

4 uur geleden