
Risicogroepen mogelijk eerder geprikt, patiëntenorganisaties blij
UTRECHT (ANP) - Patiëntenorganisaties zijn blij dat coronaminister Hugo de Jonge gaat kijken of mensen tussen 18 en 60 jaar met een verhoogd medisch risico mogelijk toch iets eerder kunnen worden ingeënt tegen corona. Het gaat om zo'n 1,1 miljoen mensen, aldus de organisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte Ieder(in).
Mensen onder de zestig met een verhoogd medisch risico zijn in de plannen van de overheid tegelijk aan de beurt met 50- tot 59-jarigen zonder medisch risico. De kans op een ernstig ziekteverloop van deze twee groepen is vergelijkbaar, zo is de redenering. De Jonge wil nu kijken of de groep niet parallel kan worden geprikt met de 50- tot 59 jarigen, maar net daarvoor. "Hoe ik dat inpas, daar moet ik echt even op puzzelen."
Mensen met een verhoogd medisch risico worden gewoonlijk opgeroepen voor de griepprik omdat ze bijvoorbeeld diabetes-, astma- of kankerpatiënt zijn. De Jonge zei donderdag in de Tweede Kamer dat hij wil kijken hoe de groep wellicht toch iets eerder kan worden geprikt als de mensen boven de zestig en mensen met een extra hoog medisch risico aan de beurt zijn geweest. Dat moment breekt naar verwachting eind mei aan.
Ieder(in), Patiëntenfederatie Nederland, KBO-PCOB en Mind pleiten al langer voor het geven van voorrang aan de groep. Op die manier moet volgens de organisaties eerder een einde worden gemaakt aan "het sociaal isolement waarin vele gezinnen met een kwetsbare ouder of kind soms al meer dan een jaar verkeren".
Meer uit Gezond
LEIDEN (ANP) - Een enkel stukje genetisch materiaal beïnvloedt of iemand diabetes type 1 krijgt. Mensen met de ene genetische variant zijn beschermd tegen de vorm van suikerziekte, mensen met een andere versie niet. Onderzoekers Bart Roep en René van Tienhoven (zelf diabetespatiënt) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) schrijven daar woensdag over in het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift Cell. Ze denken dat hun ontdekking kan helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijke behandeling, en misschien zelfs wel genezing.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Het aantal besmettingen met mazelen in Nederland is fors toegenomen. In de afgelopen twee weken heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 45 nieuwe meldingen binnengekregen. Daarmee is het totale aantal bekende gevallen van de ziekte dit jaar gestegen naar 108. Op vier basisscholen zijn clusters van besmettingen.
1 dag geledenBASEL (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse farmacieconcern Roche heeft wereldwijd programma's op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) geschrapt. Het gaat om diversiteitsdoelen op het vlak van leiderschap. Dit gebeurde onder druk van de regering van de Amerikaanse president Donald Trump. De maatregel heeft niet alleen gevolgen voor de Amerikaanse divisie van Roche, maar ook voor de wereldwijde activiteiten van het farmaceutische concern.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Vrijwel alle medisch specialisten in Nederland ervaren in hun werk problemen met de beschikbaarheid van patiëntgegevens. De Federatie Medisch Specialisten (FMS) heeft ruim 1100 specialisten hierover ondervraagd en 95 procent zegt hier last van te hebben. Bijna de helft van de respondenten heeft dagelijks te maken met "gebrekkige databeschikbaarheid".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Veel Nederlanders hebben wel eens tandpijn tijdens het poetsen. Ongeveer een op de zeven mensen die twee keer per dag poetsen, kampt met kiespijn. Zo'n vijfde heeft wel eens bloedend tandvlees. Dat heeft het CBS uitgezocht met een enquête onder 9500 mensen.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Ruim een op de drie kinderen met ADHD heeft daarnaast ook dyslexie of dyscalculie. Onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam concluderen in een studie onder ruim 19.000 kinderen dat de stoornissen op het gebied van lezen, spellen en rekenen niet worden veroorzaakt door de ADHD. Veel waarschijnlijker is het dat de stoornissen een gedeelde genetische oorzaak hebben.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - In Nederland gaan levensgevaarlijke nagemaakte oxycodonpillen rond. In de pillen zit geen oxycodon, maar de potentieel dodelijke stof isotonitazepyne. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft dinsdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt voor de pillen.
2 dagen geleden