Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijk investeert 2,5 miljoen euro in veiligere zeehavens

Rijk investeert 2,5 miljoen euro in veiligere zeehavens

VLISSINGEN-OOST - Het ministerie van Justitie en Veiligheid trekt eenmalig 2,5 miljoen euro uit om de zeehavens van Moerdijk, Terneuzen en Vlissingen/Borsele veiliger te maken. “Het geld wordt ingezet om vooral de fysieke veiligheid van de terreinen te verbeteren”, laat de Borselse burgemeester Gerben Dijksterhuis, voorzitter van de Havendriehoek Zeeland/West-Brabant, weten. 

Partijen die al langer samenwerken aan veiligere zeehavens in onder meer Vlissingen-Oost, zoals de gemeenten Borsele en Vlissingen, politie en douane, dienden een aanvraag voor de rijksbijdrage in. Met dit geld kunnen de partijen de zeehavens weerbaarder maken tegen ondermijnende criminaliteit.  

Barrières

Medio 2021 maakte toenmalig minister Grapperhaus bekend dat logistieke knooppunten weerbaarder moeten worden gemaakt tegen criminelen die met malafide praktijken misbruik maken van de goede economische infrastructuur. Die aanpak benadrukte hij ook tijdens zijn bezoek aan de Zeeuwse zeehavens in september. Naast de grote knooppunten, de havens van Rotterdam en Schiphol, kwam er ook geld beschikbaar voor andere knooppunten, zoals het Zeeuwse havengebied. “Het gaat nu om eenmalige investeringen die vooral nodig zijn om de terreinen in de havens veiliger te maken. Denk aan het vernieuwen en uitbreiden van camera’s, en het inzetten van beveiligingssystemen met betere camera’s en slimmere toegangscontrole via biometrie.” Deze incidentele middelen zijn voorbereidend op een breder, landelijk plan met structurele middelen dat in de maak is.

“Samen met ondernemers in de haven werken we al langere tijd aan het terugdringen van criminaliteit. Hiervoor ligt er een uitgebreide wensenlijst om betere barrières op te werpen. Met deze bijdrage kunnen we eindelijk uitvoering geven aan de eerste wensen. Het is een mooi signaal naar de ondernemers die al langer hopen op meer actie vanuit de overheid. En het is ook een duidelijke boodschap richting criminelen: wij maken een vuist tegen criminele activiteiten.”

Binnen het programma Veilige Zeehavens werken allerlei partners samen om criminaliteit in de havens te voorkomen, herkennen en melden. Deelnemers zijn bijvoorbeeld havenbedrijf North Sea Port, gemeenten Borsele en Vlissingen, douane, openbaar ministerie, politie en Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het programma is te vinden op www.veiligezeehavens.nl.

Meer uit Beveland

Fietster valt van fiets en raakt bewusteloos in Ellewoutsdijk

ELLEWOUTSDIJK - Een vrouw is zondagmiddag gewond geraakt nadat zij met haar fiets in de polder bij Ellewoutsdijk ten val was gekomen.

16 uur geleden
Busje en motor botsen in Wilhelminadorp: Ambulance rukt uit voor motorrijder

WILHELMINADORP - Een motorrijder is door ambulancemedewerkers nagekeken nadat hij vanmorgen betrokken was bij een ongeval. Een motor en een busje kwamen met elkaar in botsing.

19 uur geleden
Wie wint Zeeland Refinery Cultuurprijs 2024?

HEINKENSZAND - Met ingang van 2024 gaat de Culturele Raad Borsele de Zeeland Refinery Cultuurprijs niet tweejaarlijks maar jaarlijks toekennen. 

21 uur geleden
Aan de keukentafel met Helen en Greg Bihi-Zenou

Van 'hoi' naar huwelijk en van lunchroom HoneyPie naar buitenspeelplaats Hof Poppendamme. Aan de keukentafel met Helen en Greg Bihi-Zenou, horecaondernemers die elke drie jaar de kriebels krijgen. Greg: 'Dit hebben we onder de knie, wat kunnen we nog meer doen?'

1 dag geleden
Man (58) ramt politiebureau Goes

GOES - De politie heeft vrijdag een 58-jarige man aangehouden nadat hij het politiebureau in Goes ramde. De man is naar Torentijd gebracht.

2 dagen geleden
Vlaketunnel twee avonden en nachten dicht

VLAKE - Rijkswaterstaat voert in juni onderhoud uit aan de Vlaketunnel van de snelweg A58 bij Vlake. Daarom is de Vlaketunnel in beide richtingen afgesloten, telkens van 21.00 uur tot 5.00 uur, van maandag 24 juni tot dinsdag 25 juni en van dinsdag 25 juni tot woensdag 26 juni.Het verkeer wordt omgeleid over de N289. Weggebruikers dienen rekening te houden met langere reistijd.

2 dagen geleden
Dorpshuis Baarland is volgend voorjaar 'rigoureus vernieuwd'

BAARLAND - Al sinds ze bijna drie jaar geleden beheerder van The Cameronian werd, heeft Heidi Joosse het dorpshuis in Baarland in haar hoofd vernieuwd. Nu komt die wens dichtbij, want de gemeenteraad van Borsele bespreekt donderdag (20 juni) de investering van 525.000 euro om het dorpshuis te renoveren en verduurzamen. "Ik heb er heel veel zin in om volgend voorjaar te werken in een vernieuwd dorpshuis", zegt Joosse.

2 dagen geleden