
Republikeinen beginnen rechtszaak tegen Californië
WASHINGTON (ANP) - De Republikeinen dagen de staat Californië voor de rechter om te voorkomen dat inwoners hun stem via de post uitbrengen. Dat meldt CNN. De rechtszaak is aangespannen nadat gouverneur Gavin Newsom, een Democraat, deze maand aankondigde kiezers aan te moedigen om vanwege het coronavirus vooral per post te stemmen.
Newson ondertekende ruim twee weken geleden een decreet dat regelt dat alle kiesgerechtigden in de dichtstbevolkte Amerikaanse staat met bijna 40 miljoen inwoners de nodige documenten per post kunnen indienen.
"Democraten blijven deze pandemie gebruiken als een truc om hun partijdige verkiezingsagenda ten uitvoer te brengen, en het decreet van gouverneur Newsom is de laatste directe aanval op de integriteit van onze verkiezingen", zei voorzitter Ronna McDaniel van Het Republikeins Nationaal Comité, een van de Republikeinse groepen die Californië voor de rechter slepen.
McDaniel schaart zich daarmee achter president Donald Trump die zich eerder al fel heeft uitgesproken tegen stemmen per post. Zondag twitterde Trump nog: "De VS kunnen geen volledige verkiezing per post houden. Het wordt de grootste verkiezingsfraude in de historie. Mensen halen ze (de stembiljetten) uit brievenbussen, drukken duizenden vervalsingen af en 'dwingen' mensen ze te ondertekenen. Ook namen worden vervalst. Ze proberen Covid te gebruiken voor deze zwendel."
De Republikeinen stellen dat het decreet van Newsom tot fraude zal leiden omdat de staat van plan is om automatisch stembiljetten naar inactieve kiezers te sturen. Dat zou uitnodigen tot "fraude, dwang, diefstal en anderszins onrechtmatig stemmen."
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP/DPA) - De Belgische autoriteiten hebben het Europese Parlement om ontheffing gevraagd van de immuniteit van vijf Europarlementariërs vanwege een onderzoek naar corrupte praktijken rond de Chinese techgigant Huawei. Dat maakte de voorzitter van het EP, Roberta Metsola, bekend.
32 minuten geledenNEW YORK (ANP/AFP) - VN-chef António Guterres van de Verenigde Naties heeft de waarschuwingsschoten die Israëlische militairen losten bij een bezoek van diplomaten aan de Westelijke Jordaanoever "onacceptabel" genoemd. Volgens Guterres is het duidelijk dat er nooit op diplomaten mag worden gevuurd die hun werk doen.
1 uur geledenGENEVE (ANP/RTR) - De hulpgoederen die deze week naar de Gazastrook zijn gebracht, zijn nog niet verdeeld. Een woordvoerder van de Verenigde Naties zegt dat dit komt doordat Israël de VN alleen toegang geeft via een onveilige route.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - NAVO-baas Mark Rutte voelt "brede steun" voor wat de NAVO-bondgenoten op de top volgende maand in Den Haag moeten bereiken. "En dat is aanzienlijk meer uitgeven aan defensie en aan alles wat met defensie te maken heeft", zei Rutte op een persconferentie na een ontmoeting met premier Dick Schoof. "Ik denk dat we er zullen komen."
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens zijn ontmoeting met zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Cyril Ramaphosa video's getoond over vermeende genocide in Zuid-Afrika. Witte inwoners zouden daardoor worden getroffen. Deze beweringen zijn niet bewezen.
2 uur geledenKYIV (ANP/AFP) - Bijna 50.000 Oekraïners zijn aan de grenzen van Oekraïne gearresteerd bij pogingen het land te ontvluchten, vooral naar Roemenië en Hongarije. Sinds de invoering van de krijgswet in 2022 mogen de meeste mannen in de leeftijd van 18 tot 60 jaar het land niet uit, omdat ze oproepbaar moeten zijn voor militaire dienst.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron komt na een speciaal overleg over de bedreiging "van de nationale samenhang" door moslimgroepen met maatregelen tegen de politieke islam. Deze moeten activiteiten van met name de Moslimbroederschap tegengaan, maar hoe ze er precies uit komen te zien, is nog niet duidelijk.
4 uur geleden