Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Replica Blaauwe Steen geplaatst bij stadshaven Goes

Replica Blaauwe Steen geplaatst bij stadshaven Goes

GOES - Het straatje de Blaauwe Steen, dat uitkomt op de stadshaven in Goes, krijgt na de zomer een replica van de historische steen waarnaar het is vernoemd in het wegdek.

De replica en bijbehorend informatiebord aan de gevel van het pand aan de Blaauwe Steen 6 vertellen straks over de geschiedenis van de Blaauwe Steen, die eind negentiende eeuw uit Goes verdween. Vermoedelijk is de steen verpulverd om elders als fundering te dienen. ‘In het straatje heeft mogelijk vanaf de late middeleeuwen, en in ieder geval vanaf het midden van de zeventiende eeuw een “blauwe steen” gelegen’, weet archivaris Frank de Klerk van het gemeentearchief Goes. ‘Dit was een rechthoekige blauw-arduinen steen, mogelijk een omgekeerde grafzerk. Vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw tot circa 1832 waren zakkendragers verplicht om op de Blaauwe Steen te dobbelen naar hun werk.’ Zakkendragers waren arbeiders die, met name in havens, zakken meel, graan en turf droegen. ‘Een aandenken aan deze steen zou het verhaal van Goes als havenstad, en de ruige folklore rond het werk van havenarbeiders, meer beleefbaar maken.’

Stadsgidsen

De Goese stadsgidsen Schigt en Paauwe van ‘t Gilde de Bevelanden woonden vorig jaar voor een bijscholing een lezing van archivaris De Klerk bij, waarin hij vertelde over de Blaauwe Steen. “Zo kwamen de twee stadsgidsen op het idee voor een replica van de Blaauwe Steen’, vertelt de Goese wethouder Cees Pille. “Bij de gemeentelijke opslag vonden we restanten van de oude kademuur van de haven. Hiervan wordt de replica gemaakt.”

Het hele plan kost zo’n drieduizend euro. “Stichting Maatschappelijke Belangen wil een groot deel van de kosten op zich nemen.” Ze hebben voor dit initiatief de Willem den Herder-prijs toegekend. “Een voorwaarde is dat de stichting een deel van de tekst op het informatiebord mag aanleveren, met onder andere de naamgever van de prijs.”

Historie

De stadsgidsen kunnen straks tijdens hun rondleidingen veel vertellen over de bijzondere steen. ‘De Goese haven is, pakweg tussen de Sint Maartensbrug en Turfkade, rond 1200 met de hand uitgegraven’, aldus De Klerk. ‘Door deze havenuitbreiding ontwikkelt het dorp Goes zich voorspoedig. Grotere schepen kunnen Goes nu bereiken, en goederen kunnen dichterbij het marktveld (de Grote Markt) worden aan- en afgevoerd.’ Diverse opgangen leiden naar de haven, zoals de Opril Grote Markt, Opril Beestenmarkt en het begin van de ’s-Heer Hendrikskinderenstraat bij de Kleine Kade. Ook het straatje de Blaauwe Steen leidt naar de haven. ‘Aan de zuidzijde van de Blaauwe Steen staan huizen van kooplieden en handeldrijvende schippers. Onder deze huizen, die in de late middeleeuwen nog geheel of gedeeltelijk van hout zijn, graaft men kelders uit. Twee ervan zijn voor de twee gilden van havenwerkers; de bierdragers en zakkendragers. Bij elkaar tellen deze gilden soms wel zo’n honderdvijftig tot honderdtachtig man.’

Volgens eeuwenoud voorschrift moeten ze in ploegjes dobbelen om het aanbod van vrachten te verdelen. ‘Dit dobbelen vindt plaats in de gildekeldertjes aan de Blaauwe Steen. Onderlinge ruzies en vechtpartijen verplichten het stadsbestuur soms om de gilden op te heffen of te verkleinen door uitsterving. In de tweede helft van de zeventiende eeuw verbiedt het stadsbestuur het dobbelen in de kelder. Telkens ontaardt het in vechtpartijen.’ De arbeiders moeten daarna buiten dobbelen, op de Blaauwe Steen. ‘Degene die de hoogste aantal ogen gooit, krijgt het karwei. Ieder die zijn dobbelbeurt heeft gehad, stapt drie voeten terug van de steen. Wellicht zijn dit de treden van de terrasachtige stoep waarop de steen lag. Van het oorspronkelijke ‘terras’ is nu weinig meer over.

Meer uit Beveland

Rubriek Goes Gezien: Twee emmertjes water halen bij de putti

Waar in Goes staat dit beeld? Vooruit, laat de titel u maar een hint geven als het moeilijk is. Natuurlijk! Het is de top van de vijf meter hoge oude waterpomp die tussen het geparkeerde blik op de Beestenmarkt staat. De pompeuze pomp is in 1774 gemaakt door ene A. Vervoort. De eerste standplaats was de Grote Markt; qua stijl sloot de pomp goed aan bij het Stadhuis. In 1853 verhuisde de pomp naar de huidige Beestenmarkt, omdat de oude pomp daar was versleten. Op de Grote Markt kwam daarna als versiering en/of ruimtebreker een grote gietijzeren 'candelabre' te staan om te vieren dat Goes aan het gas was. Die verdween weer stilletjes aan het begin van de 20e eeuw om opgevolgd te worden door een muziektent, die de jaren '50 heeft gehaald. Maar dit terzijde, het draait nu om de pomp en de putti.

2 uur geleden
Traumahelikopter landt op schoolplein in ’s-Heer Hendrikskinderen

's-HEER HENDRIKSKINDEREN - Een traumahelikopter is vrijdagavond geland op het schoolplein in 's-Heer Hendrikskinderen in verband met een medische noodsituatie op het aanliggende Plein. De toestand van het slachtoffer is onbekend.

1 dag geleden
Op de werkvloer bij preventieassistente Kiki Langendoen en mondhygiëniste Romy Rottier

Verwijspraktijk Zeeland is sinds begin februari actief in het hart van Goes. De praktijk is opgericht door Alexander Verhelst - gespecialiseerd in parodontologie, implantologie en slaapstoornissen, en zijn vrouw Marjolein van Ulsen, tandarts-pedodontoloog. Inmiddels is het uitgegroeid tot een regionaal centrum voor gespecialiseerde mondzorg. Patiënten komen hier op verwijzing van hun eigen tandarts of mondhygiënist terecht voor behandelingen die in reguliere praktijken niet mogelijk zijn.

1 dag geleden
Nieuw artikel

GOES - Wat ooit begon als een uit de hand gelopen hobby, is uitgegroeid tot een sfeervolle en kleinschalige antiekmarkt met karakter. De Antiekmarkt Oude Stijl vindt plaats op vrijdag 11 juli van 9.00 tot 17.00 uur op het historische Bleekveld in Goes. Een plek waar liefhebbers van antiek en curiosa elkaar ontmoeten te midden van authentieke vondsten en nostalgische sfeer.

2 dagen geleden
Balansstraat bewijst zich: Goes zet programma voort

GOES - Het college van Goes wil het succesvolle programma Balansstraat voortzetten in 2025 en 2026. De Balansstraat helpt 65-plussers en chronisch zieken om hun balans te verbeteren en zo het risico op vallen te verkleinen. In totaal stelt de gemeente voor de komende twee jaar 240.000 euro beschikbaar.

2 dagen geleden
Eerste lichting studenten Participatielab De Betho ontvangt diploma

GOES - De eerste vijftien studenten van het Participatielab bij sociaal werkbedrijf De Betho in Goes hebben hun mbo-diploma niveau 1 in ontvangst genomen. De officiële uitreiking markeerde het einde van een traject waarin werken en leren centraal stonden. Tijdens de ceremonie sprak André van der Reest, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van De Betho, zijn waardering uit: "Dit is een moment vol erkenning, verbinding en trots. Studenten én medewerkers hebben een uitzonderlijke prestatie geleverd."

2 dagen geleden
Sacha strijdt om titel Miss Universe Netherlands

GOES - Sacha Welleman (26) uit Goes werd eeerder dit jaar verkozen tot Miss Universe Zeeland en vertegenwoordigt sindsdien Zeeland in het landelijke Miss Universe Netherlands-traject. 

3 dagen geleden