
Replica Blaauwe Steen geplaatst bij stadshaven Goes
GOES - Het straatje de Blaauwe Steen, dat uitkomt op de stadshaven in Goes, krijgt na de zomer een replica van de historische steen waarnaar het is vernoemd in het wegdek.
De replica en bijbehorend informatiebord aan de gevel van het pand aan de Blaauwe Steen 6 vertellen straks over de geschiedenis van de Blaauwe Steen, die eind negentiende eeuw uit Goes verdween. Vermoedelijk is de steen verpulverd om elders als fundering te dienen. ‘In het straatje heeft mogelijk vanaf de late middeleeuwen, en in ieder geval vanaf het midden van de zeventiende eeuw een “blauwe steen” gelegen’, weet archivaris Frank de Klerk van het gemeentearchief Goes. ‘Dit was een rechthoekige blauw-arduinen steen, mogelijk een omgekeerde grafzerk. Vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw tot circa 1832 waren zakkendragers verplicht om op de Blaauwe Steen te dobbelen naar hun werk.’ Zakkendragers waren arbeiders die, met name in havens, zakken meel, graan en turf droegen. ‘Een aandenken aan deze steen zou het verhaal van Goes als havenstad, en de ruige folklore rond het werk van havenarbeiders, meer beleefbaar maken.’
Stadsgidsen
De Goese stadsgidsen Schigt en Paauwe van ‘t Gilde de Bevelanden woonden vorig jaar voor een bijscholing een lezing van archivaris De Klerk bij, waarin hij vertelde over de Blaauwe Steen. “Zo kwamen de twee stadsgidsen op het idee voor een replica van de Blaauwe Steen’, vertelt de Goese wethouder Cees Pille. “Bij de gemeentelijke opslag vonden we restanten van de oude kademuur van de haven. Hiervan wordt de replica gemaakt.”
Het hele plan kost zo’n drieduizend euro. “Stichting Maatschappelijke Belangen wil een groot deel van de kosten op zich nemen.” Ze hebben voor dit initiatief de Willem den Herder-prijs toegekend. “Een voorwaarde is dat de stichting een deel van de tekst op het informatiebord mag aanleveren, met onder andere de naamgever van de prijs.”
Historie
De stadsgidsen kunnen straks tijdens hun rondleidingen veel vertellen over de bijzondere steen. ‘De Goese haven is, pakweg tussen de Sint Maartensbrug en Turfkade, rond 1200 met de hand uitgegraven’, aldus De Klerk. ‘Door deze havenuitbreiding ontwikkelt het dorp Goes zich voorspoedig. Grotere schepen kunnen Goes nu bereiken, en goederen kunnen dichterbij het marktveld (de Grote Markt) worden aan- en afgevoerd.’ Diverse opgangen leiden naar de haven, zoals de Opril Grote Markt, Opril Beestenmarkt en het begin van de ’s-Heer Hendrikskinderenstraat bij de Kleine Kade. Ook het straatje de Blaauwe Steen leidt naar de haven. ‘Aan de zuidzijde van de Blaauwe Steen staan huizen van kooplieden en handeldrijvende schippers. Onder deze huizen, die in de late middeleeuwen nog geheel of gedeeltelijk van hout zijn, graaft men kelders uit. Twee ervan zijn voor de twee gilden van havenwerkers; de bierdragers en zakkendragers. Bij elkaar tellen deze gilden soms wel zo’n honderdvijftig tot honderdtachtig man.’
Volgens eeuwenoud voorschrift moeten ze in ploegjes dobbelen om het aanbod van vrachten te verdelen. ‘Dit dobbelen vindt plaats in de gildekeldertjes aan de Blaauwe Steen. Onderlinge ruzies en vechtpartijen verplichten het stadsbestuur soms om de gilden op te heffen of te verkleinen door uitsterving. In de tweede helft van de zeventiende eeuw verbiedt het stadsbestuur het dobbelen in de kelder. Telkens ontaardt het in vechtpartijen.’ De arbeiders moeten daarna buiten dobbelen, op de Blaauwe Steen. ‘Degene die de hoogste aantal ogen gooit, krijgt het karwei. Ieder die zijn dobbelbeurt heeft gehad, stapt drie voeten terug van de steen. Wellicht zijn dit de treden van de terrasachtige stoep waarop de steen lag. Van het oorspronkelijke ‘terras’ is nu weinig meer over.
Meer uit Beveland
GOES/BORSELE/WISSENKERKE - Hoe krijg je een lintje? Dit is hoe de Lintjesregen werkt
1 uur geledenHEINKENSZAND - Oorlogsveteranen Jan Willem Zeijseink uit Ovezande en Siromenpersad Kalisingh uit Nisse werken aan de oprichting van het Veteranen Collectief Borsele. Ze hebben al bestuursleden om hen heen verzameld en ook de gemeente verleent haar medewerking aan het initiatief. "Dat doen we om onze veteranen de plek te geven die ze verdienen", vertelt burgemeester Gerben Dijksterhuis.
17 uur geledenKAMPERLAND - Rijkswaterstaat onderzoekt of het groot onderhoud aan de Oosterscheldekering versneld kan worden. Als het werk op de huidige manier doorgaat, duurt het nog minstens twintig jaar voordat alles is afgerond. De pilot rondom het groot onderhoud dat nu loopt, moet uitwijzen of versnelling haalbaar is. De eerstvolgende werkzaamheden staan voor deze en begin volgende maand weer gepland.
22 uur geledenNIEUWDORP - Op 4 juli 2023 ging de eerste paal van de MFA (multifunctionele accommodatie), dat deel uitmaakt van het Masterplan Nieuwdorp, de grond in. Inmiddels is het complex door verschillende partijen in gebruik genomen. In de MFA die de naam 't Hart heeft gekregen, is Educatief Centrum De Regenboog gehuisvest en ook biedt het centrum plaats aan het dorpshuis. Hiervoor is de pastorie en de Bethelkerk grondig verbouwd. Daarnaast bevat het complex een gymzaal en een aantal kleine bedrijfsruimtes.
1 dag geledenGOES - Tijdens de meivakantie organiseert Bioscoop Goes op woensdagmiddag 30 april een speciale Kidsdag, met de nieuwe kinderfilm Fien & Teun op Schattenjacht in de hoofdrol. Naast de filmvertoningen is er volop ruimte voor spel en creativiteit.
1 dag geledenGOES - De leerlingen van groep 7 van de Bisschop Ernstschool in Goes hebben de afgelopen weken meegedaan aan het project "Oorlog in mijn buurt". Tijdens dit project vertelde archivaris Frank de Klerk over de oorlog in Goes en omgeving en meneer Laport vertelde in de klas over zijn jeugd in de Tweede Wereldoorlog. Ook verdiepten de leerlingen zich in de keuzes die mensen in de oorlog maakten. Het hoogtepunt van het project was wel het interviewen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt én het presenteren van deze verhalen in het Bevrijdingsmuseum op 16 april.
1 dag geledenGOES - Atletiekvereniging AV'56 te Goes doet dit jaar weer mee met de Bevrijdingsvuurestafetteloop. In de nacht van 4 op 5 mei brengen 24 atleten het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen door de nacht heen naar Goes.
1 dag geleden