
'Rentestap VS niet aan de orde, economie groeit met 6,5 procent'
WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, ziet vooralsnog geen reden om de rente te verhogen. Volgens de beleidsmakers zullen de huidige lage rentestanden van 0 tot 0,25 procent tot 2023 in stand blijven, ook nu de inflatie dit jaar zal oplopen naar 2,4 procent, wat boven het gewenste niveau van circa 2 procent is.
Volgens de Fed staan de VS dit jaar voor een economische groei van 6,5 procent, ruim 2 procentpunt meer dan bij een eerdere raming. Na afloop van de tweedaagse vergadering verklaarden de beleidsmakers dat de Fed "bereid is de koers van het monetaire beleid waar nodig aan te passen als er risico's opduiken die de verwezenlijking van de doelstellingen in de weg zouden kunnen staan."
Het was de achtste keer op rij dat de Fed de rente ongemoeid liet en de beslissing was unaniem. Iets meer dan een jaar geleden zag de bankenkoepel zich genoodzaakt de rente met een vol procentpunt te laten zakken vanwege de impact van de coronacrisis. Naast het in stand houden van de rente, tornde de Fed ook niet aan zijn obligatie-opkoopprogramma.
Aandelenbeurzen
Volgens de Fed zal de werkloosheid eind dit jaar naar 4,5 procent zijn gezakt, waar nu ruim 6 procent van de beroepsbevolking in de VS zonder werk zit. Eind 2023 zal de werkloosheid volgens de ramingen op 3,5 procent uitkomen.
Het besluit kwam op een dag waarop de aandelenbeurzen flinke schommelingen lieten zien. De rente op obligaties schoot vooruitlopend op de aankondiging omhoog. De Fed waarschuwt dat de stijging van de inflatie dit jaar van korte duur zal zijn. Voor volgend jaar wordt een inflatie van rond de 2 procent verwacht. Als de sterk wisselende prijzen voor voeding en brandstof buiten beschouwing worden gelaten zal het leven in de VS dit jaar in doorsnee 2,2 procent duurder worden en dalen tot 2 procent volgend jaar.
Later spreek Fed-baas Jerome Powell. Aan hem is het om duidelijk te maken hoe de bankenkoepel aankijkt tegen de recente nervositeit op de obligatiemarkten. De combinatie van economisch herstel en de toestroom van geld uit coronasteunmaatregelen stuwt de inflatie en drijft de rentes op de obligatiemarkten op. Dat kan het gedrag van investeerders beïnvloeden. Een snelle stijging van de marktrentes zorgde in de afgelopen weken al voor twijfel over de hoge waarderingen van met name technologieaandelen.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam heeft donderdag een relatief kalme handelsdag met een klein verlies afgesloten. De AEX-index ging 0,2 procent lager het extra lange weekend wegens Pasen in. Beleggers wachtten wereldwijd af of gesprekken tussen de Verenigde Staten en handelspartners over importheffingen een goed resultaat opleveren.
23 minuten geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat het vertrek van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell niet snel genoeg kan komen. Volgens Trump moet de Amerikaanse centrale bank de rente verlagen. Maar Powell heeft juist gezegd dat hij daar nog mee wil wachten.
35 minuten geledenALEXANDRIA (ANP/RTR) - Google had een illegaal monopolie op twee markten voor online-advertentietechnologie, zo heeft een rechter in de Verenigde Staten geoordeeld. De uitspraak is een steun in de rug voor openbaar aanklagers, die pleiten voor het gedwongen opsplitsen van het techbedrijf.
53 minuten geledenFRANKFURT (ANP) - President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) sluit niet uit dat de ergste impact van de handelsoorlog nog moet komen. Sommige importheffingen zijn al ingevoerd, zei ze donderdag bij de toelichting op het ECB-rentebesluit. "Maar we hebben ook het vooruitzicht van iets dat veel meer impact zou kunnen hebben."
55 minuten geledenHAARLEM (ANP) - Peter Gillis vindt het "jammer" hoe de zaken nu lopen rond de overname van zijn vakantieparken en snapt weinig van het tegensputteren van de koper. Dat laat hij donderdag weten na afloop van een spoedprocedure die hij had aangespannen tegen de koper van zijn Nederlandse vakantieparken. Als "volwassen mensen" zouden ze de zaak gewoon moeten afwerken, aldus de vastgoedondernemer en realityster.
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt zich garant voor leningen die netbeheerder TenneT aangaat voor noodzakelijke investeringen in het Nederlandse elektriciteitsnet. Het staatsbedrijf verwacht daar de komende tien jaar zo'n 90 miljard euro voor nodig te hebben. Door de garantstelling kan TenneT dat geld goedkoper lenen op de kapitaalmarkt en is een kapitaalstorting door de Staat niet nodig.
1 uur geledenHAARLEM (ANP) - Financiers achter de overname van de Nederlandse vakantieparken van realityster Peter Gillis hebben zich teruggetrokken omdat de Belastingdienst beslag heeft gelegd op de parken. Dat stelde de koper van de vakantieparken, Taeke Dijkstra, donderdag tijdens een spoedprocedure in de rechtbank in Haarlem.
2 uur geleden