
'Rentestap VS niet aan de orde, economie groeit met 6,5 procent'
WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, ziet vooralsnog geen reden om de rente te verhogen. Volgens de beleidsmakers zullen de huidige lage rentestanden van 0 tot 0,25 procent tot 2023 in stand blijven, ook nu de inflatie dit jaar zal oplopen naar 2,4 procent, wat boven het gewenste niveau van circa 2 procent is.
Volgens de Fed staan de VS dit jaar voor een economische groei van 6,5 procent, ruim 2 procentpunt meer dan bij een eerdere raming. Na afloop van de tweedaagse vergadering verklaarden de beleidsmakers dat de Fed "bereid is de koers van het monetaire beleid waar nodig aan te passen als er risico's opduiken die de verwezenlijking van de doelstellingen in de weg zouden kunnen staan."
Het was de achtste keer op rij dat de Fed de rente ongemoeid liet en de beslissing was unaniem. Iets meer dan een jaar geleden zag de bankenkoepel zich genoodzaakt de rente met een vol procentpunt te laten zakken vanwege de impact van de coronacrisis. Naast het in stand houden van de rente, tornde de Fed ook niet aan zijn obligatie-opkoopprogramma.
Aandelenbeurzen
Volgens de Fed zal de werkloosheid eind dit jaar naar 4,5 procent zijn gezakt, waar nu ruim 6 procent van de beroepsbevolking in de VS zonder werk zit. Eind 2023 zal de werkloosheid volgens de ramingen op 3,5 procent uitkomen.
Het besluit kwam op een dag waarop de aandelenbeurzen flinke schommelingen lieten zien. De rente op obligaties schoot vooruitlopend op de aankondiging omhoog. De Fed waarschuwt dat de stijging van de inflatie dit jaar van korte duur zal zijn. Voor volgend jaar wordt een inflatie van rond de 2 procent verwacht. Als de sterk wisselende prijzen voor voeding en brandstof buiten beschouwing worden gelaten zal het leven in de VS dit jaar in doorsnee 2,2 procent duurder worden en dalen tot 2 procent volgend jaar.
Later spreek Fed-baas Jerome Powell. Aan hem is het om duidelijk te maken hoe de bankenkoepel aankijkt tegen de recente nervositeit op de obligatiemarkten. De combinatie van economisch herstel en de toestroom van geld uit coronasteunmaatregelen stuwt de inflatie en drijft de rentes op de obligatiemarkten op. Dat kan het gedrag van investeerders beïnvloeden. Een snelle stijging van de marktrentes zorgde in de afgelopen weken al voor twijfel over de hoge waarderingen van met name technologieaandelen.
Meer uit Financieel
AUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal ruim 13 procent minder auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder andere in Europa verloor de door Elon Musk geleide fabrikant van elektrische auto's de afgelopen maanden fors terrein.
5 minuten geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat ongeveer 9000 werknemers ontslaan. Dit is de tweede grote ontslagronde dit jaar bij het Amerikaanse softwareconcern. Het bedrijf probeert zo de kosten in het gareel te houden nu het steeds meer geld uitgeeft aan kunstmatige intelligentie (AI). In mei werden 6000 arbeidsplaatsen geschrapt.
8 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
2 uur geledenBOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.
2 uur geleden